Crna kronika
PIJANI VOZAČI I DALJE SU NA CESTAMA

Pijan vozi, iako zbog prijašnje kazne ne smije, čeka ga drakonska novčana kazna
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
OSIJEK



Iščitavajući policijska izvješća ovih dana primjećuje se kako i dalje na prometnicama, iako je zbog pandemije koronavirusa puno manje vozila na cestama, svakodnevno ima pijanih vozača. Osim evidentnog prekršaja zbog pijane vožnje, neki su si dodatno priskrbili nove prijave jer su vozili iako im je izrečena zabrana vožnje zbog prijašnjih prekršaja. Ovakvih prekršaja bilo je i u Osječko-baranjskoj županiji.


Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, tijekom vikenda u prometu su zaustavljena četiri vozača automobila koja su imala nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi. Najviše promila alkohola u krvi imao je 45-godišnji vozač automobila iz Beketinaca, kojeg su policajci zaustavili u nedjelju oko 17.50 između mjesta Gorjana i Krndije. Alkotestom je vozaču izmjerena nemala koncentracija alkohola od 2,44 grama po kilogramu. Osim toga, policajci su iz operativnog dežurstva dobili dojavu kako 45-godišnjak nije smio voziti jer mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije. Odmah nakon alkotestiranja 45-godišnjak je dovezen u policijsku postaju gdje je zadržan na višesatnom triježnjenju. Sada ga očekuje nimalo za njega ugodan posjet nadležnom prekršajnom sucu. Inače, za počinjene prekršaje 45-godišnjaku sada prijeti maksimalna novčana kazna u iznosu do 40.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Osim toga, vjerojatno ga čeka zabrana upravljanja motornim vozilima B-kategorije do 12 mjeseci kada stekne pravo na upravljanje, ali i 12 negativnih prekršajnih bodova. Tolika količina negativnih bodova znači da mu se vozačka dozvola oduzima i ukida i da će, ako želi ponovo voziti, iznova morati polagati vozački ispit. Kada, i ako, ga položi, u trenutku kada mu se izda vozačka dozvola počinje mu teći kazna od jednogodišnje zabrane vožnje. Uistinu, ovo je za 45-godišnjaka bila vrlo skupa pijana vožnja.


Pijanih je vozača policija evidentirala i na području Baranje. Naime, u petak oko 13.15 u Belom Manastiru dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač, 41-godišnak iz Čeminca, odvezao se nakon nesreće, no policija ga je ubrzo pronašla i alkotestirala. Pokazalo se kako vozač u krvi ima 1,71 promil alkohola. Njemu sada prijeti maksimalna novčana kazna u iznosu do 28.300 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i devet negativnih prekršajnih bodova. Na triježnjenju u policijskoj postaji završio je i 59-godišnji Osječanin. Njega su prometni policajci za upravljačem automobila zaustavili na zapadnoj obilaznici u petak oko 15.50. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,22 grama po kilogramu te je sukladno Prekršajnom zakonu smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.


Tijekom vikenda na prometnicama Osječko-baranjske županije evidentirano je i 13 prekršaja, od čega je jedan vozač mobitelirao tijekom vožnje, jedan je vozio iako nema položen vozački ispit, dvojica su vozila pod zabranom, dvojica s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, a evidentirano je i sedam ostalih prekršaja. Također je evidentirano 10 prometnih nesreća, u dvije prometne nesreće dvije osobe su zadobile lakše ozljede.

Prekršaja u prometu bilo je i u Virovitičko-podravskoj županiji. Prošlog je tjedna ukupno utvrđeno 16 prekršaja, od kojih tri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, dva prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa. Najveća koncentracija alkohola u organizmu, od 2,14 grama po kilogramu, utvrđena je kod vozača bicikla u dobi od 20 godina, a policija ga je zbog krivudave vožnje zaustavila u subotu u 21.40 u Sedlarici. Najveća brzina kretanja vozila od 103 km/h utvrđena je u četvrtak u 11.15, kojom je u Čačincima na dionici ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h upravljao vozač osobnog automobila.


Sandra Lacić
Vozač automobila iz Beketinaca, koji nije smio voziti, u krvi je imao 2,44 promila alkohola
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike