Regija
PANDEMIJA ODGODILA I E-JAVNE DRAŽBE

Općina spremna platiti jamčevinu za Breznicu
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Druga e-dražba za Breznicu odgođena, ponovit će se pod istim uvjetima. Varoška Općina u njenoj kupnji vidi opći interes
ĐAKOVO

Pandemija koronavirusom odgodila je i elektroničke javne dražbe.

O privremenoj odogodi e-dražbi prošlog tjedna, a na temelju obavijesti Ministarstva pravosuđa od 23. ožujka, izvijestila je i Fina. Odgoda se odnosi na sve e-dražbe osim onih kojima je nadmetanje u tijeku s 24. ožujka 2020. E-javne dražbe u kojima je nadmetanje počelo najkasnije s 24. ožujka završit će se sukladno objavljenom pozivu na sudjelovanje u e-javnoj dražbi. Kako navode u Fini, svi objavljeni pozivi na uplatu predujma za pokriće troškova prodaje i pozivi na sudjelovanje u e-dražbi stavljaju se izvan snage te će se nakon prestanka aktualnih izvanrednih okolnosti ponovno objaviti pod istim uvjetima prodaje.

Preknjižavane uplate
- Sve jamčevine koje su uplaćene do utorka, 24. ožujka, bit će automatski preknjižene na novu e-javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti - kaže Snježana Sudarević, stečajna upraviteljica Zdravstvene ustanove Vesne Veger u okviru čijeg stečaja se e-dražbom prodaje i Vegeričin dom u Breznici Đakovačkoj, tj. kompleks bivšeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe. Jer, nakon što u prvom krugu e-dražbe nije prodan po početnoj cijeni od 7,6 milijuna kuna, uz uplatu 10 posto jamčevine, poslan je na prodaju na drugoj e-dražbi po 3.810.000 kuna, a jamčevina je ostala ista. COVID-19 odgodio je drugu e-dražbu za Vegeričin dom, a ići će po istim uvjetima. Na početku drugog kruga, koji će se ponoviti, interes za Vegeričin dom iskazala je i Općina Levanjska Varoš, na čijem se području ta nekretnina, bivša lječilišna kupka s izvorima ljekovite sumporne vode, i nalazi. - Bivšu kupku vidimo od općeg interesa za našu općinu, za pokretanje gospodarstva, zapošljavanje, investiranje, razvoj uopće, uz traženje strateškog partnera - rekao je tada načelnik Slavko Tidlačka, dodavši da je Općina izradila poslovni plan kojim u kompleksu u Breznici vidi i starački dom, i smještajne kapacitete za turističko-rekreativne sadržaje, ondje je i bazen koji treba obnoviti i dr. Ozbiljnu namjeru Općine iskazao je nekoliko tjedana prije krajnjeg roka za uplatu jamčevine, a koji je bio 23. ožujka, znači dan prije Finine obavijesti o odgodama e-dražbi.

Zapošljavanje
Tidlačka je tada rekao da za skromni općinski proračun nemalu jamčevinu od oko 760.000 kuna namjerava namaknuti refundacijom milijun kuna koju Općina očekuje od države, a na ime projekta Zaželi, dok sredstva za kupnju Vegeričina doma planira riješiti kreditom. Stečajna upraviteljica Sudarević nema saznanja je li netko do 23. ožujka uplatio jamčevinu, a njzien novi krjanji rok odredit će smirivanje pandemijske krize. Ono što je već sada poznato jest da je država refundirala novac varoškoj općini i ona sada ima sredstva za uplatu jamčevine, a prikupila je i sve potrebne suglasnosti za kupnju nekretnine, pa će se javiti na odgođenu drugu e-dražbu kada prestanu sadašnje izvanredne okolnosti. "Nakon prestanka tih okolnosti ponovno će se objaviti prodaja predmetne nekretnine pod istim uvjetima, pozivom Fine", kaže Sudarević.

- Zbog sve situacije s pandemijom nismo se tehnički uspjeli pripremiti za uplatu jamčevine do 23. ožujka, no sada smo, imajući novac i opravdanu viziju, spremni za to - kaže varoški načelnik Tidlačka.

- Ako ju je netko u međuvremenu uplatio, jamčevina se preknjižava na novu dražbu, koja će se ponoviti pod istim uvjetima kao prethodna - kaže Snježana Sudarević.

- Upravo smo zatvorili dosadašnja kreditna zaduženja, novac od refundacije stigao je, poslovni plan je napravljen, spremni smo za novo kreditno zaduženje, već se razgovara s bankama. Naš proračun dozvoljava da to bude višemilijunsko kreditno zaduženje. Tražila bi se i EU sredstva - kaže načelnik Tidlačka te ističe da se opći interes u kupnji "Breznice" vidi i u zapošljavanju lokalnog stanovništva - minimalno bi se zaposlilo 40 osoba, a što je egzistencija 40 obitelji u tom kraju, inače niske zaposlenosti.

Suzana Župan
Općina vlasnik nekretnine, ne firma
- Mi ne bismo bili firma, samo vlasnici, tražeći partnere, ulagače za bazen, turističko-informativni centar, zvale bi se poliklinike s fizikalnom medicinom da vide interes tu i dr. - kaže Tidlačka. Općina bi jedno osnovala svoju komunalnu tvrtku koja bi ondje održavala javnu čistoću, naplaćivala parking, brinula o kontroli vode i dr.

- Naš je stav da to treba biti opći interes. Općina bi izgradila komunalnu infrastrukturu, a da se privatni ulagači pozovu u sadržaje. Općinsko vijeće već je donijelo odluku o kupnji kompleksa - kaže Slavko Tidlačka.
dobrobit
POSAO ZA NAJMANJE 40 LJUDI
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike