Kultura
UMRO POLJSKI SKLADATELJ KRZYSZTOF PENDERECKI (1933. - 2020.)

Bio je čest gost zagrebačke glazbene scene
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
VARŠAVA


Poljski skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki, jedan od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe i čest gost zagrebačke glazbene scene, umro je u nedjelju u dobi od 86. godina u Krakovu. Autor Tužaljke za žrtve Hirošime i dobitnik brojnih nagrada umro je nakon duge bolesti, objavili su mediji, pozivajući se na skladateljevu obitelj.


Četverostruki dobitnik nagrada Grammy (1988., 1999., u dvije kategorije, te ponovno 2017.), Penderecki je pisao filmsku glazbu za redatelje kao što su Stanley Kubrick, Martin Scorsese i David Lynch.


Jedan od najvažnijih poljskih skladatelja briljantnu glazbenu karijeru počeo je 1959., kada su tri njegove kompozicije - Strofe, Emanacije i Davidovi psalmi - osvojile tri prve nagrade na Natječaju za mlade glazbenike u Varšavi.


Nametnuo se kao istaknuti skladatelj avangarde 60-ih godina skladbom Tužaljka za žrtve Hirošime (1960.), i njome stekao svjetsku slavu.


Bio je iznimno inovativan, koristio je neuobičajene intervale, glissande, činio da instrumenti zvuče na neuobičajen način. Njegova je glazba bogata zvučnim efektima, kao što su lim, zviždaljke, komadići stakla, brušenje metala, piljenje, pisaći strojeve, štucanje, električni zvukovi i slično.


U Zagreb je prvi put stigao 1963. na Drugi bijenale, i od tada je bio čest gost. Godine 2007. bio je glavni gost Zagrebačkog Bijenala, a godine 2011., ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije u izvedbi svog djela Zimsko putovanje (2008.) i solista, hrvatskog kornista Radovana Vlatkovića.


Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je 2013. Pendereckog Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobit prinos razvitku suvremene glazbe, ali i kulturne suradnje Poljske i Hrvatske.


Penderecki je postupno odustajao od avangarde i počelo skladati postromantičnu glazbu dostupnu široj publici.


Godine 2011. surađivao je s Jonnyjem Greenwoodom, glavnim gitaristom britanske rock-skupine Radiohead, te skladateljem elektroničke glazbe Aphexom Twinom na albumu i turneji.


Za razliku od većine skladatelja svoje generacije, velik dio glazbenog opusa Pendereckog čini vjerska glazba (Stabat Mater, Muke po Luki).


Rođen 23. studenoga 1933. u Debici, Krzysztof Penderecki primljen je na Konzervatorij u Krakovu s 18 godina, a istodobno je studirao filozofiju, povijest umjetnosti i književnost.
Bio je glazbeni pedagog na brojnim školama diljem svijeta i ravnao je najpoznatijim simfonijskim orkestrima u Europi i SAD-u. Hina
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike