Ekonomija
EKOLOŠKE I EKONOMSKE ŠTETE

Realna starost traktora gora je nego statistička
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
- ATV-ovi, kojih je poprilično, uvoze se kao novi i smanjuju prosječnu starost pravih traktora - objašnjava Dominković

Iako Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije u Republici Hrvatskoj može biti zadovoljna pozitivnim kretanjem prodaje na tržištu novoregistriranih traktora, ističe veliko nezadovoljstvo kretanjima na tržištu rabljenih traktora.


Kao najveći problem navodi starost uvezene mehanizacije, na što je već upozoravala. Podsjetimo, iz podataka Centra za vozila Hrvatske vidljivo je kako je lani registrirano ukupno 124.856 traktora s 31,19 godina starosti, što je 2,5 puta više od prosječne starosti lani registriranih osobnih automobila u Hrvatskoj.

Struka zabrinuta

- Međutim, realno je stanje zapravo i mnogo lošije jer su u kategoriji traktora prikazani i ATV-ovi, odnosno quad vozila, što je samo jedan od razloga zašto opetovano upozoravamo na nelogičnost, pa i štetnost, takve prakse, gdje se takva vozila registriraju i uvoze kao traktori. Jer, ATV-ovi, kojih je znatan broj, uvoze se kao novi i na taj način smanjuju prosječnu starost pravih traktora - objašnjava Franjo Dominković, dopredsjednik udruge, komentirajući broj ukupno registriranih traktora u Hrvatskoj posljednjih godina.


U udruzi računaju da je starosna struktura lani registriranih 115.813 traktora starijih od deset godina slična onoj lani uvezenih/unesenih rabljenih traktora, tj. da je njih 21 %, odnosno 26.200, starije od 40 godina. Oko pitanja rabljenih traktora u Hrvatskoj zabrinutost je izrazila i struka i znanost, posebice glede neizbježne ekološke i ekonomske štete koju praksa uvoza/unosa prastarih traktora sigurno povlači.


- Pokušavamo saznati i koliki je točno utjecaj korištenja EU potpora, a koji je nepobitno najveći, iz Programa ruralnog razvoja na porast broja novoregistriranih, ali i rabljenih traktora. Od početka korištenja EU fondova, tj. od 2015. godine, savjetujemo Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi da evidentiraju nabavu traktora, ali i druge mehanizacije uz EU potpore. Pritom treba dobiti podatke za uz potporu unesene/uvezene rabljene traktore i uređaje, a posebno one pribavljene uz istovremeno zaobilaženje obveze plaćanja PDV-a! - upozorava Dominković i dodaje kako posljednje informacije o kretanjima na tržištu novoregistriranih traktora kažu da je u 2019. godini 10.619 tih traktora promijenilo vlasnika.
Opet rabljeni

- Opet rabljeni. To je gotovo 8,5 % svih lani registriranih traktora, koji mogu biti rezultat dinamičnosti tržišta traktora u Hrvatskoj. Nadamo se ne i direktne prodaje od starog OPG-a na mladi OPG, pa i kupoprodaje preko treće osobe, o čemu CVH vodi evidenciju. U siječnju ove godine Zavod za mehanizaciju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaprimio je 270 zahtjeva za homologaciju rabljenih traktora radi uvoza. To je 88 traktora, odnosno 48 posto više nego u siječnju 2019., te čak 211 više nego u siječnju 2014. U prvom je mjesecu ove godine novoregistrirano 88 traktora, među kojim i pet Belarusa. S quadovima njih 157 - kaže Franjo Dominković.
Renata Prusina
270

zahtjeva za homologaciju rabljenih traktora radi uvoza zaprimljeno je u siječnju 2020.

88

traktora je to, odnosno 48 posto, više nego u siječnju 2019. To je

211

više nego u siječnju 2014.

88

traktora u prvom je mjesecu ove godine novoregistrirano
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana