Svijet
VIKTOR ORBAN OD PARLAMENTA TRAŽI VEĆE OVLASTI U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Mađarska “krši europske vrijednosti”
Objavljeno 31. ožujka, 2020.

Očekuje se da će mađarski parlament podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa. Kritičari u zemlji i izvan nje osudili su “zakon protiv koronavirusa”. Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa.


Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu prethodno ovog mjeseca koji će joj omogućiti vladanje preko izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produženog izvanrednog stanja. Prema nacrtu zakona, koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produži izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produženja. Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili “lažne vijesti”. Od dolaska na vlast, 2010., samoprozvani “neliberalni” nacionalist transfomirao je mađarsku politiku, pravosuđe i ustav. Orban (56) se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama i Bruxellesom, koji je tužio Mađarsku za “kršenje europskih vrijednosti”.


No gotovo je sigurno da će zakon proći, jer Orbanov Fidesz uživa dvotrećinsku većinu u parlamentu.
U međuvremenu je milijarder George Soros u ponedjeljak rekao da će njegova zaklada donirati milijun eura Budimpešti za borbu protiv koronavirusa. "Proživio sam vladavinu Strelastih križeva (mađarski fašisti koji su vladali zemljom od listopada 1944. do ožujka 1945.) i opsadu grada. Sjećam se što znači živjeti u ekstremnim uvjetima", dodao je Soros. Orban je 2018. zakonski onemogućio djelovanje uglednog Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti koje je osnovao i financira George Soros.H
Prva EU diktatura?
Kritike je uputio i UN-ov ured za ljudska prava i naveo da “sa zabrinutošću” prati Mađarsku. Vijeće Europske unije upozorilo je Orbana u pismu prošlog tjedna da “neodređeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštovanje osnovnih demokratskih načela”. Austrijski novinar rođen u Mađarskoj Paul Lendvai upitao se mogu li nove ovlasti pretvoriti Mađarsku u “prvu diktaturu u EU-u”.
Najčitanije iz rubrike