Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Ministar Beroš: Naša je sudbina u našim rukama
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

Koronavirusom u Hrvatskoj je zaraženo još 77 osoba, čime se ukupan broj popeo na 790 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.


Nema novih preminulih, a oporavilo se još 12 osoba, čime se ukupan broj osoba koje su dosad ozdravile popeo na 64, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. Na respiratoru trenutačno je 27 pacijenata, a do sada je preminulo šest osoba. "Rano smo uveli mjere za samozaštitu građana i veseli nas što građani poštuju mjere. Zato je naša krivulja porasta broja oboljelih i dalje linearna", istaknuo je ministar te poručio da je ‘‘naša sudbina u našim rukama‘‘. ‘‘Ako se odgovorno ponašamo, broj oboljelih može iz dana u dan biti sve manji. Sve je na nama, na meni, na svima nama‘‘, istaknuo je. Hrvatska ima 803 respiratora, a ministar je potvrdio i da se radi na postupnom uvozu 250 novih respiratora. Rekao je da postoje i ponude respiratora od proizvođača s istoka, ali se takvi uređaji prvo moraju provjeriti.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘‘Dr. Fran Mihaljević‘‘ Alemka Markotić rekla je da se radi na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena na kućnu izolaciju. Za osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji vrijedi to da o prestanku uvedenih mjera trebaju obavijestiti sanitarnu inspekciju, ili epidemiološku službu. Još nema ni statistike izliječenih slučajeva, jer je na 700-tinjak potvrđenih i 60-ak izliječenih teško raditi statistiku.


"Možemo reći da je inicijalno bio veći broj bolesnika mlađe i srednje dobi, i oni su se brže oporavili. Sad će ići novi postupnik za hospitalizaciju i otpust bolesnika. Ono što se sada zna, oboljeli su pozitivni na koronavirus oko 24 dana, a bit će pod nadzorom 28 dana", rekla je Markotić.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se nas svoju nedjeljnu procjenu da će provedba mjera zaštite trajati u Hrvatskoj do početka lipnja, istaknuvši da je riječ isključivo o njegovoj osobnoj procjeni.
Vezano uz incident u Splitu, načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će postupanje policijskih službenika ispitati unutarnja kontrola. Poručio je građanima da se mogu osloniti na policiju koja nadzire provedbu mjera i upozorava građane pri većim okupljanjima. "Ne zato da bi trenirala strogoću, nego zbog svih nas", poručio je. H