Regija
SJEDNICA BELOMANASTIRSKOG GRADSKOG VIJEĆA ODRŽANA VIRTUALNIM PUTOM

Nema više plaćanja zakupa,
komunalne naknade i ovrha,
u planu je i Fond za pomoć
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

BELI MANASTIR - Po prvi puta sjednica belomanastirskog Gradskog vijeća održana je virtualnim putom, a vijećnici su, od svojih kuća, raspravljali samo o jednoj točki dnevnog reda - prijedlogu odluke o hitnim mjerama potpore stanovništvu i pravnim subjektima na području Grada Belog Manastira.

- Grad Beli Manastir prati situaciju u RH vezanu uz širenje epidemije koronavirusa i procjene nadležnih institucija o mogućim posljedicama na život građana i poslovanje pravnih subjekata na području grada. Nacionalni stožer donio je niz mjera kojima želi suzbiti širenje zaraze na području cijele države, a dio mjera odnosi se na obustavu rada većeg dijela pravnih subjekata, obustavu rada ustanova u kulturi, predškolskom i školskom obrazovanju i slično. Kako bismo omogućili navedenim pravnim subjektima maksimalno smanjenje troškova poslovanja u vrijeme obustave rada, Gradskom vijeću predloženo je donošenje odluke o uvođenju mjera potpore u ovoj kriznoj situaciji, kako za pravne, tako i za fizičke osobe indirektno pogođene ovom krizom - istaknuto je.

Tako će zakupci od 1. travnja do kraja godine biti oslobođeni plaćanja poslovnih prostora i zakupa javne površine za njihovo korištenje. Nadalje, obustavlja se provođenje svih ovršnih postupaka za nenaplaćena potraživanja od dana stupanja na snagu ove odluke do 30 lipnja ove godine, kao i obračun zateznih kamata na zakašnjela plaćanja prema gradu Belom Manastiru po svim osnovama, od dana stupanja na snagu odluke do kraja godine. Isto tako, za vrijeme obustave rada dječjeg vrtića Cvrčak roditelji djece predškolske dobi oslobođeni su plaćanja redovitih programa vrtića. Gospodarstvenici kojima je obustavljen rad, neće morati plaćati komunalnu naknadu od 1. travnja do isteka mjeseca u kojem obustava bude ukinuta. Gradonačelnik Tomislav Rob, na upit oporbenih vijećnika, najavio je i nove mjere koje bi vrlo brzo trebale biti predložene Gradskom vijeću.

- Projekcija proračuna već je u izradi. Pratit ćemo proračunske prihode i promptno reagirati, sve u cilju pomoći građanima i gospodarstvu. U planu je, po uzoru na najave iz nekih gradova, osnovati Fond za pomoć građanima i privrednicima. Na ovoj će poziciji biti namaknuti novci planirani za neke manifestacije, a nije sporno da ćemo se morati odreći i nekih infrastrukturnih projekata - istaknuo je Rob, dodajući kako će, ako bude bilo potrebno, posegnuti i za plaćama djelatnika gradske uprave, odnosno javnih ustanova.

Mjere su jednoglasno prihvaćene.

Ivica Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike