Sport
EUROPA JE OSTVARENJE SNA

Brazilski dvojac put nogometne afirmacije traži u redovima našičkog trećeligaša
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

Nogometni klub NAŠK prošlog se ljeta, uoči povratka u Treću HNL "istok", kvalitetno pojačao i u svoje redove doveo igrače čak iz Brazila. Na lokalnom tržištu bilo je teško pronaći igrače koji bi podigli kvalitetu momčadi na novi nivo, pa su Našičani krenuli u potragu i izvan granica Hrvatske, pa i Europe.

Brazilski nogometaši već godinama "lutaju" Europom u potrazi za sredinom u kojoj bi se afirmirali, a po svoj europski san krenuli su i Alef Firmino Dos Anjos i Arthur Da Silva Ataide. I zaustavili se na hrvatskom trećeligaškom "istoku", konkretno NAŠK-u. Firmino se tijekom ove jeseni i u par proljetnih utakmica pokazao kao istinsko pojačanje, a u tom svijetlu trebao bi se predstaviti i Da Silva, iza kojeg je razdoblje ozljede i oporavka.

Firmino je prije nekoliko dana navršio 22 godine, rođen je u južnoj regiji Sao Paula, trenutačno je drugi strijelac Treće HNL "istok", a o sebi ne voli mnogo pričati.

- Prije dolaska u NAŠK igrao sam u prvoj diviziji afričkog prvenstva, gdje sam se dobro snašao. Imao sam priliku obnoviti ugovor, ali sam se odlučio za Europu. To je meni, ali i svim Brazilcima, san od djetinjstva. Dolazak u NAŠK pokazao se jako dobrim, u 16 utakmica zabio sam 13 pogodaka. Za sada sam vrlo zadovoljan, nadam se da ću nastaviti u tom ritmu i nakon što ovo sve završi, a prvenstvo se nastavi - kaže Firmino.

U početku je bilo problema s komunikacijom, ali i to je prevladano.

- Usprkos tome, predsjednik, treneri, suigrači, a i navijači, lijepo su nas primili. Želim zahvaliti treneru Barišiću, koji mi je mnogo pomagao, olakšavajući mi prilagodbu u klubu, na terenu i izvan njega. Moj stil igre je snaga, brzina, preciznost i konačno realizacija. Sad mi je najžalije što se ne igra, u proljetni dio sezone smo dobro krenuli, a onda je koronavirus sve prekinuo. Jedva čekam da sve ovo prođe - dodao je Firmino.

Drugi Brazilac iz redova NAŠK-a Arthur Da Silva Ataide, poznatiji samo kao Da Silva također ima 22 godine, a dolazi iz istih krajeva kao Firmino. Igra na poziciji lijevog bočnog, no tijeku ljetnih priprema zadobio je ozljedu i sad je na pauzi.

- Pojavila se prilika da idem u Europu, u Hrvatsku, i odmah sam ju prihvatio. Nije dobro počelo, deset dana do prvenstva zadobio sam ozbiljnu ozljedu loma fibule desne noge, i to je značilo šest mjeseci mirovanja. Izgubio sam prvi dio sezone, oporavio se i krenuo u pripreme za jesen, a sad se dogodilo ovo, pa smo svi na kolektivoj pauzi. Nadam se da ću pomoći Našičanima i pokazati se u svom najboljem izdanju - kaže Da Silva.

- Našičani su sjajni, kako su nas samo primili, a ja nisam mogao ni igrati. Trener Barišić nam mnogo znači, u odnosu prema meni ponio se kao otac, pomaže nam u svim stvarima. Trenutačno treniram i radim vježbe kod kuće, nadam se i vjerujem da nas sve zajedno čekaju bolja vremena - zaključio je Da Silva.

Srećko Sobodić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike