Regija
ZATVORENI DIO TRŽNICE RADI

Belomanastirci strpljivo čekali u redu
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
I kupci i prodavači naglašavaju kako prodaju treba omogućiti i na otvorenom
BELI MANASTIR - Živnula je u subotu belomanastirska tržnica. Uz stroge mjere zaštite od bliskih socijalnih kontakata te posebne protuepidemijske mjere, Baranjska čistoća, tvrtka koja upravlja tržnicom, organizirala je prodaju u njezinom zatvorenom dijelu.- Pozvali smo sve prodavače koji godinama prodaju robu na našoj tržnici. Ovih dana postavit ćemo i dezinfekcijske barijere kroz koje će morati proći svi koji ulaze u zatvoreni dio - kaže Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, naglašavajući kako će već u srijedu ponuda biti znatno raznovrsnija i bogatija nego što je bila u subotu. Mogla su se, naime, kupiti jaja, sir, vrhnje, mlijeko i piletina. Otvorena je bila i ribarnica, ali u njoj nije bilo ‘‘baranjskog ribljeg aduta‘‘ - šarana. Mesnica Ravlić najavila je ponovni rad već danas (ponedjeljak), budući da u kratkom roku nisu uspjeli donijeti robu. U srijedu će u ponudi biti domaće povrće i voće.

- Kontaktirali smo pet-šest proizvođača i svi su najavili dolazak. Dio ćemo smjestit u kioske u sklopu tržnice, dok će dio svoju robu prodavati u zatvorenom dijelu tržnice, gdje postoje dva slobodna štanda - objašnjava Paulić. Otvaranjem tržnice, premda samo njezinog zatvorenog dijela, zadovoljni su bili brojni kupci koji su strpljivo i na propisanom razmaku čekali red. Zadovoljni su bili i prodavači.

- I inače sam na belomanastirskoj tržnici bila svake srijede i subote, pa mi nije bilo svejedno kada je odlučeno da se zabrani rad tržnica - kaže Vila Beno iz Vardarca, koja je u subotu prodala pet-šest kilograma svježeg sira i vrhnja te nekoliko litara domaćeg mlijeka. Prodaja spomenutih artikala jedini joj je izvor prihoda, pa nije potrebno spominjati koliko joj ponovno otvaranje tržnice znači. Dio proizvoda uspije prodati preko interneta, ali prodaja na tržnici nešto je sasvim drugo. Za kratko vrijeme nisu se uspjeli organizirati u OPG-u Filakov, ali njihovo će povrće u ponudi na belomanastirskoj tržnici biti već u srijedu.

- Normalno je da smo zadovoljni ovom odlukom Nacionalnog stožera. Nama i nije bio toliki problem zatvaranje tržnica, jer povrće uspijevamo prodati trgovačkim lancima. No, manjim proizvođačima to sigurno mnogo znači - pričaju u OPG-u Filakov. ‘‘Zajednički nazivnik‘‘ svim anketiranima je želja za prodajom na otvorenom dijelu. Tvrde, naime, kako je, s higijenske točke gledišta, logičnije prodavati robu napolje nego unutra. Misle tako i u osječko-baranjskom stožeru. Podsjetimo, župan Ivan Anušić u petak je istaknuo kako su odlučili poslati dopis Nacionalnom stožeru, vezano uz rad tržnica u situaciji kada trgovački lanci rade, a neki od njih ne pridržavaju se propisanih mjera o potrebnoj dezinfekciji, držanju razmaka i slično. Predložio je otvaranje svih tržnica na području županije, dakako, uz kontrolu epidemiologa.

- Pozdravljamo odluku o otvaranju zatvorenih dijelova tržnica, ali tražimo to i za otvorene dijelove - rekao je, naglasivši da je to važno zbog lokalnih proizvođača.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

U POVODU 119. OBLJETNICE SMRTI STROSSMAYERA

HNS-ov vijenac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana