Mozaik
EMILY BLUNT PREDSTAVLJA SVOJ FILM “MJESTO TIŠINE 2”

Film o ljudskoj vrsti i načinu na koji se suočava s krizom
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
U početku filma gledamo isječke TV izvješća o masovnim žrtvama u Šangaju

Film "Mjesto tišine 2", čija je premijera odgođena zbog pandemije koronavirusa, donosi koncept ljudskog svijeta onesposobljenog terorom i strahom. Glavna zvijezda filma, Emily Blunt, za The Guardian je iznijela mišljenja o tematici roditeljstva, u filmu i u stvarnom životu, te o nastupu u Saturday Night Liveu.

Emily Blunt i njezin suprug, John Krasinski, razvili su svojstven režim za vrijeme snimanja "Mjesta tišine 1", horor-hita iz 2017.

- Znam se našaliti pa kažem da je Macallan 12 bio pravi sponzor filma ‘Mjesto tišine 1‘. John i ja jednostavno bismo otišli svojoj kući nakon snimanja te ispijali goleme količine tog viskija. A to se samo nastavilo i tijekom snimanja drugog dijela - tvrdi Emily.

No i gledateljima će možda dobro doći čaša istoimenog viskija ako budu gledali ovaj film. Naime Blunt opisuje film kao "vlak koji je iskočio iz tračnica i zakačio vas za vrat", što je donekle i istina.

- Shvatila sam koliko su gledatelji bili zaintrigirani već prvim dijelom. Svi su zapitkivali ‘što slijedi dalje‘ - kaže Blunt.

Pružiti ruku
Odgovor bi mogao ubrzo uslijediti za nestrpljivu publiku. Nakon dvogodišnje stanke, drugi dio filma nastavlja radnju točno ondje gdje je zaustavljena u prvom - u podrumu na farmi Evelyn Abbott (Blunt) i njezino troje djece, nakon obrane od invazije izvanzemaljaca. Pokušajte zamisliti porođaj žene u takvom stravičnom okružju i imate temeljni zaplet "Mjesta tišine 1". Stavite to novorođeno dijete u postapokaliptični svijet i suočavanje s raznim opasnostima i imate zaplet "Mjesta tišine 2".

- U suštini, film je o majčinstvu i roditeljstvu te o tome koliko daleko smo spremni ići da zaštitimo svoju djecu. A izgledno je - vrlo daleko - kaže Blunt.

Blunt ima toplu osobnost i vještinu da se pokraj nje osjećate ugodno, uvaženo i cijenjeno. Lako je za shvatiti zašto je bila savršen izbor za ulogu Mary Poppins, iako njezine kćeri, Hazel (5) i Violet (3), više vole originalnu filmsku verziju iz 1964.

- Verziju u kojoj sam ja pogledale su samo jednom, a onu s Julie Andrews gledale su više puta - rekla je Blunt, dodavši da gledati nju kako glumi zbunjuje njezine kćeri, a jedna od najvažnijih stvari kad se vrati kući sa seta jest skidanje šminke da bi je mogle prepoznati.

"Mary Poppins" i "Mjesto tišine 1", pušteni su na platna 2018. U prvom filmu Blunt se spušta svojim kišobranom klizeći ulicama pitoresknog Londona, a u drugom, krvava i izmučena, donosi na svijet novorođenče u jednu paklenu i razorenu okolinu. Okosnica oba filma jest obećanje roditelja svojoj djeci da će uvijek biti čuvana i sigurna, no u "Mjestu tišine" mogli smo vidjeti što se dogodi kad se to obećanje izjalovi.

- U prvom dijelu očigledno je naglasak na roditeljstvu, no u drugom ponajviše na razoreni osjećaj društvenog zajedništva. Zapravo je riječ o poniranju u srž ljudskih bića te kako se uspijevaju nositi s takvom vrstom krize, tko je dovoljno snažan i otporan, pa i do mjere da može pružiti ruku pomoći i svom susjedu - tvrdi Blunt.

Ironična je slučajnost to što je premijerno puštanje "Mjesta tišine 2" odgođeno zbog svjetske krize vezane uz koronavirus. No ideja o propadajućem svijetu nije bila slučajna za Krasinskog. Scenarist i redatelj, koji je ujedno i protagonist u filmu, tvrdi da je imao "neraspoznatljiv osjećaj rastrganog svijeta i društva pod prijetnjom raspada, zajednici urušenoj našim strahovima i strahovima onih drukčijih od nas, potaknutih pukim porivom za opstankom.‘‘

Ovaj put glavni autsajder u filmu je Abbottin susjed, kojeg glumi Cillian Murphy, već poznat po ulozi u hororu "28 dana kasnije" iz 2002., kad se pojavio i virus SARS. U početku filma gledamo isječke TV izvješća o masovnim žrtvama u Šangaju, što je ujedno i jeziv podsjetnik na sadašnje naslovne iz medija u stvarnom svijetu.

S obzirom na to da Blunt i Krasinski u filmu glume par, to pobuđuje interes za njihov bračni život izvan ekrana. Ipak, Blunt nerado sudjeluje u tzv. igri celebrity parova. Kada ju je Graham Norton 2018. upitao imaju li ona i njezin suprug zajedničku složenicu kao npr. Brangelina ili Bennifer, Blunt je ispalila: "Krunt". Naime, nema je na društvenim mrežama niti planira ikada biti na takvim platformama. Drži čvrstu granicu između svojeg javnog i privatnog života.

Blunt je odrasla u Roehamptonu, u Londonu, nedaleko od konstitutivnog okruga pod vodstvom njezina ujaka Crispina Blunta, koji je bio poznati torijevac. Imala je privatno obrazovanje i ne libi se priznati da su joj roditelji bili društveni uglednici. Također, tvrdi da je proučavala način govora princeze Margaret kako bi točno pogodila izgovaranje samoglasnika za ulogu Mary Poppins.

Kao drugo dijete od četvero unutar obitelji, priznaje da je bila nestašna. Na obiteljskim praznicima bilo joj je dopušteno ići u noćne klubove jedino ako bi išla u pratnji svoje starije sestre Felicity. Međutim, njezina sestra radije bi ponijela desetke knjiga koje bi čitala tijekom praznika, stoga su pohodi u noćne klubove često bili propali plan. Danas je Felicity književni agent i uvijek se pobrine da Emily ima dobru literaturu na svom noćnom ormariću.

Glumački instinkti
Kao djevojka, željela je biti prevoditeljica, no ipak je završila u glumačkim vodama s prvotnim ciljem rješavanja njezina problema mucanja. Jedna edinburška produkcija unutar studentskih krugova zapečatila je njezinu sudbinu te se, prije nego se okrenula, već našla u glumačkoj ulozi rame uz rame s Judi Dench. Na ekranima se pojavila u filmu "Moje ljeto ljubavi", u režiji Pawela Pawlikowskog. U sljedećih 16 godina Blunt je glumila u čak 32 filma, brojčano ništa manje od Kate Winslet, čiji je karijerni uspjeh i uspon često uspoređen i s njezinim.

- Donekle sam imala sreće jer je moja glumačka karijera uvelike izgrađena na visokobudžetnim filmovima, čiji se iznosi kreću od 25 do 35 milijuna dolara, poput ‘Sicaria‘ i ‘Vrag nosi Pradu‘. Takvi se skupi filmovi u današnje vrijeme baš i ne snimaju. To je zapravo šteta, jer su ti filmovi izvrsno scenaristički osmišljeni i kvalitetno producirani - iznosi Blunt, čiji je uspjeh u glumačkoj karijeri utemeljen tome što nije oklijevala u odabiru izazovnijih uloga, poput one u "Djevojka u vlaku".

Nedavno je osobno pisala Pawlikowskom, zahvaljujući mu što joj je usadio istinske glumačke instinkte. Tvrdi da je suradnja sa spomenutim redateljem bila istovremeno i oslobađajuća i zastrašujuća.

- Kod njega su improvizacije bile uobičajene, stoga sam često imala osjećaj kao da skačem s litice. Jedino na što sam se mogla osloniti jest bio moj vlastiti instinkt. Surađujući s njim, sjećam se da me uvijek ohrabrivao da budem otvorena prema svim prilikama holivudske scene, ali i da preispitujem sve te naposljetku odaberem ono što ostavlja najjači dojam - priznaje Blunt.

Blunt je započela s radom na njezinu novom televizijskom projektu, "The English", BBC-jevoj vestern-seriji u režiji Huga Blicka, koji stoji i iza mini-serije "Časna žena". Emily ne želi iznositi detalje, s obzirom na to da je odmah pristala na ulogu i popisala ugovor. Slične TV-projekte radila je i prije, primjerice angažman i uloge u "Foyleovom ratu" i "Poirotu", a prije četiri godine nastupila je u showu Saturday Night Live.

- Iskreno, nikad veći strah u životu nisam osjećala kao prije nastupa u tom showu. Uhvati me nervoza čim se prisjetim toga. Tjedan prije showa bio je neopisiv vrtlog emocija, dijelom i zbog toga što je moja kćerka tada imala samo devet tjedana starosti pa sam bila kronično neispavana. Znala sam da postoji dobar razlog zbog čega postoji kanta za povraćanje u backstageu SNL-a - Blunt govori kroz smijeh te nastavlja: "Mislim, nije mi bila ikakva namjera povraćati u tu kantu, no utješno je bilo to što je tamo. Činilo mi se kao da sam u nekoj paralelnoj stvarnosti. Jedna divna žena, koja je zadužena za gostujuće zvijezde, upućivala me gdje ići, što raditi te je doslovce strgnula odjeću s mene. I to uistinu mislim - potrgala je s mene! Imam u sjećanju kako stoji pokraj vrata dok u pozadini čujem "Uživo iz New Yorka!", a ona me čvrsto tapša po leđima govoreći: ‘Bit će sve u redu, OK si, samo diši, dobro si, sad si na redu.‘

Blunt kaže kako joj je to bila najgora noćna mora i priznaje da ju na samu pomisao na to oblijeva hladan znoj, a taj se opis čini kao dobar početak radnje mogućeg “Mjesta tišine 3”.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike