Kultura
OŽUJAK U ZNAKU MIRE GAVRANA

Naš najprevođeniji autor može se pohvaliti s čak tri ponovljena izdanja
Objavljeno 30. ožujka, 2020.

Kada govorimo o domaćoj književnoj sceni ožujak je u znaku našega autora Mire Gavrana koji se može pohvaliti da je postao vlasnikom s čak tri nova ponovljena izdanja. Riječ je o četvrtom izdanju knjige Ljubavi Georgea Washingtona i druge drame, 12. izdanju romana Judita te čak 16. izdanju dječjega romana Zaljubljen do ušiju.


- Sretan sam što u ovim teškim vremenima dok se borimo s koronavirusom i posljedicama potresa kulturni život ne posustaje, pa Mozaik knjiga izlazi pred čitatelje s čak tri moje knjige u ponovljenim izdanjima. Judita i nadalje privlači nove čitatelje i 19 godina nakon prvog izdanja, moje duo drame očito i kao književni tekst raduju čitatelje i dokazuju da se i knjige drama rado čitaju, a roman za najmlađe Zaljubljen do ušiju dokazuje da je tema ljubavi napisana uz puno emocija i zrnce humora još uvijek važna mladim čitateljima i svima nama. U ovim danima knjige zaista dobivaju još više na značenju i mogu nam pružiti i utjehu i radost - poručio je autor Miro Gavran.


Knjiga Ljubavi Georgea... sadrži četiri rane drame: Ljubavi Georgea Washingtona, Kad umire glumac, Kreontova Antigona i Urotnici. Ove lektirne uspješnice obradovat će čitatelje, ljubitelje kazališta te studente književnosti i srednjoškolce koji se često susreću s njihovim autorom. U ovim dramama Miro Gavran obrađuje teme ljubavi, samoće, političke manipulacije, života u kazalištu, velikih zanosa i razočaranja. Snažni sukobi, duboke emocije, intrigantne fabule i briljantni dijalozi karakteriziraju Gavranov dramski svijet.


U romanu Judita pripovijeda priču poznatu iz Biblije i epa Marka Marulića o udovici koja spašava svoj narod od moćnoga osvajača. No u njegovoj je verziji to dirljiva ljubavna priča koja se odvija u vremenu punom surovosti i bespoštedne borbe za vlast. Judita u Gavranovu romanu postaje punokrvni književni lik, žena puna emocija i potrebe za ljubavlju, a to ovu priču izdiže na razinu vrsnog ispovjednog romana. Od svojega pojavljivanja 2001. godine roman Judita ne prestaje izazivati čitateljski interes. Roman je u međuvremenu preveden na dvanaest svketskih jezika i postao jedno od najprevođenijih djela nekoga suvremenoga hrvatskoga autora u svijetu.


Roman Zaljubljen do ušiju za djecu prvi puta je objavljen sada već davne 1994., a tema romana jest snažna i bolna ljubav o kakvoj pisci pišu samo u knjigama za odrasle, kako kaže i sam autor ove knjige. Zanimljivo je da autor na kraju ove knjige svakom čitatelju nudi pravi test za mjerenje ljubavi koji nam pomaže pomoći da saznamo jesmo li i mi zaljubljeni do ušiju, kao što je zaljubljen Mario, glavni junak ovoga romana. Simpatičan test dubine ljubavnog jada, kako ga sam autor naziva, sastoji se od dvanaest pitanja od kojih se na svakom može skupiti i do deset bodova, ovisno o odgovoru. Kada se zbroje bodovi, moguće je pročitati objašnjenje za svaki od četiri moguća ishoda, od toga da smo zaljubljeni do ušiju pa sve do toga da možda i nemamo pojma o ljubavi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje njegova rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, od 2016. u Češkoj u Pragu, a od 2019. u Augsburgu u Njemačkoj, pod nazivom Gavranfest. N.Vekić
Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja
350 PREMIJERA
Naš najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac s ponosom može reći kako su njegova djela prevedena na 40 jezika, dok njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama nastalo je oko 350 kazališnih premijera u svijetu koje je pogledalo više od 4 mil. ljudi.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike