Regija
PRIJATELJI SE U NEVOLJI POZNAJU

Grad Slatina pomaže prijateljskoj općini Murter
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Vezani članci

„HRVATSKA PROTIV KORONAVIRUSA“

Donirali 5.000 kuna za zaštitnu opremu

SLATINA - Prijateljski odnosi Grada Slatine i Općine Murter prošle su godine i formalno definirani kad su na svečanim sjednicama Gradskog vijeća Slatine, a potom i Općinskog vijeća Murtera, razmijenjene Povelje prijateljstva. Tim je prigodama naglašena buduća intenzivnija suradnja usmjerena na unaprjeđivanje gospodarske, turističke, kulturno-umjetničke i sportske suradnje između dvije jedinice lokalne samouprave na sjeveru i jugu zemlje, sa ciljem spajanja i dugoročne uspješne povezanosti zelene i plave Hrvatske. Na tom tragu odrađena su i prva prijateljska gostovanja, uz najavu još intenzivnije suradnje tijekom 2020. godine te zajedničkog razvijanja i širenja prijateljskih i poslovnih odnosa.


Slatina se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji, koja još jedina u državi nema evidentiranih osoba zaraženih koronavirusom pa građani sa zebnjom i zabrinutošću prate vijesti o širenju bolesti u Hrvatskoj. Dakako, i u prijateljskoj općini Murter-Kornati, koja se zbog posebnih okolnosti, velikog broja oboljelih od zaraznoga koronavirusa i izrazite povezanosti ljudi, a radi sprječavanja širenja virusa COVID-19, prva u Hrvatskoj našla u karanteni. Tako su mjesta Murter i Betina postala crvena zona, što znači da se iz tih mjesta više ne može izaći, ali ni ući u njih, čak ni uz dopuštenja. U takvoj izoliranosti načelnik Toni Turčinov pozvao je mještane na strpljenje.


“Trebamo ovo izdržati, nije lako, ali dobro smo se organizirali. Samo se moramo naoružati strpljenjem, doktore imamo, osoblje imamo, ambulantu smo dobili, i zaustavili smo širenje na susjedna mjesta i općine. I ništa, naoružati se strpljenjem i držati se odvojeno, a biti skupa.”
U mislima sa svojim prijateljima s Murtera su i građani Slatine na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, koji je riječi ohrabrenja i podrške za mještane prijateljskih mjesta Murtera i Betine uputio kroz program Radio Slatine, a potom i Radio ritma iz Šibenika:
– Dragi prijatelji, mještani Murtera, Betine i Kornata, Slatina je uz vas, Slatina je u mislima s vama. Izdržite, ostanite doma i slušajte Radio ritam!


Osim riječi podrške i ohrabrenja, iz Slatine je put Murtera krenula i pošiljka zaštitne medicinske opreme za prijatelje na Kornatima, kojima je sada svaka pomoć dobrodošla. Prema riječima pročelnika Stručne službe Grada Slatine Krunoslava Šaraboka, pošiljka je sadržavala jednokratne zaštitne kombinezone, rukavice, maske s filterom, naočale, medicinske čizme, plastične vizire, ukupne približne vrijednosti 15.000 kuna. Naime, zaštitna oprema naručena je za potrebe slatinskoga Stožera civilne zaštite pa je istovremeno određena količina naručena i za prijatelje na Murteru. Oprema namijenjena prijateljskoj općini nije ni stigla u Slatinu, nego je od dobavljača upućena izravno na odredište, gdje su je preuzeli predstavnici murterskoga Stožera civilne zaštite. 
– Kada sve ovo prođe i iz ove nevolje izađemo još snažniji i svjesniji pravih ljudskih vrijednosti, bit će prigode za nove prijateljske susrete, zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike