Novosti
POUČAVANJE NE PREBACIVATI NA RODITELJE

Nastava na daljinu nije samostalni rad
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u petak Preporuku o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu kako bi sustav što bolje funkcionirao i kako bi isporuka sadržaja i rada nastavnika u online nastavi bila izbalansirana. Preporuka o organizaciji radnoga dana namijenjena je učiteljima, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, a Ministarstvo ju je odlučilo poslati s obzirom na povratne informacije da neki učenici imaju više, a neki manje opterećenja o pitanju isporuke obrazovnih sadržaja. Nastava na daljinu, ističe MZO, ne podrazumijeva da učenici samo čitaju udžbenik i rješavaju zadatke prema uputama nastavnika, odnosno ne smije se svesti na to da učenici uče potpuno samostalno, a da im nastavnik ne objasni kontekst.

Ministarstvo smatra da je u ujednačavanju količine nastavnih sadržaja ključna uloga učitelja. "Dakle, nastavnik ne smije jednostavno uputiti učenike na videolekcije bez dodatnih uputa, praćenja i podrške, a nije dobro ni da se učenika previše optereti ili da se poučavanje prebacuje posredno na roditelja, to je također jedan od razloga davanja ovih preporuka", ističe se.

Učitelji trebaju voditi računa o opterećenju učenika, a to podrazumijeva da se trebaju postići planirani odgojno-obrazovni ishodi, ali i da u sadržajima treba razlučiti ono što je bitno od onoga što je sporedno ili nije nužno, stoji u preporukama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da se u ovom trenutku naglasak stavlja na maturante te da u subotu, uz redovit tjedni raspored, počinju i pripreme za maturante.

"U ovom cijelom procesu prioritet su maturanti. Sada se posebno stavlja naglasak na pripreme za maturante koje počinju sutra", rekla je ministrica Divjak novinarima. Uz redoviti program nastave, maturanti će subotom, počevši od 28. ožujka, od 9.30 do 11.30 sati moći pratiti program priprema "Matura na RTL2". H
Možda ste propustili...