Novosti
GLASOVI REPORTERI S POLICAJCIMA U LOVU NA NODGOVORNE

Policija u ratu protiv virusa: Nema više upozorenja - idu kažnjavanja
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Vozač mora pokazati dozvolu kretanja, a svi ostali putnici osobne dokumente

Iako smo u svojevrsnom ratu, hrvatska policija ovaj put, istina, nije u prvom redu, ali je tu gdje treba biti kako bi omogućila da cijeli sustav besprijekorno funkcionira i kako bi medicinskom osoblju i građanima omogućila da što lakše prebrode ovu iznimno tešku krizu.


Možda se nekome čini da njihova uloga nije istaknuta, no, naprotiv, oni su tu odmah do zdravstvenih djelatnika u borbi protiv opakog virusa koji se širi neslućenom brzinom i kojemu je jedini cilj da zarazi što je više novih zdravih organizama, jer i on živi toliko dugo koliko mu mi dajemo mogućnost da se dalje reproducira. Dok se doktori, infektolozi, epidemiolozi... bore da očuvaju zdravlje već oboljelih, osnovna zadaća policije jest da prekine lanac širenja koronavirusa zaustavljanjem onih građana koji se u neznanju, ali bogme i onih koji se namjerno ne pridržavaju svih naputaka, mjera i upozorenja koje već danima i tjednima slušamo od nadležnih službi. Love se svi oni neodgovorni koji unatoč nalozima liječnika da ostanu u samoizolaciji odlaze među druge građane, kreću se po mjestima na kojima se okuplja veći broj osoba i na taj način postaju prijenosnici bolesti.

Smanjiti broj vožnji

Od prije četiri dana djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske počeli su i s provedbom odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta boravka postavljanjem osam punktova na izlazima s područja županije. Povod za tu odluku je vrlo jednostavan - da se dnevne migracije stanovništva svedu na najmanju moguću mjeru, ali i da se svim službama nužnim za funkcioniranje života omogući nesmetani prolazak i rad. Provjeravaju se svi oni koji vozilima napuštaju naše područje ili pak u njega ulaze iz kojega god to razloga bilo. Da to nije nimalo jednostavan i lak posao uvjerili smo se u petak na jednom takvom stalnom punktu smještenom iza Klise, na križanju cesta Osijek - Vukovar i Vera - Bobota.


Nikakvih primjedbi na postupanje policije nije imao Vukovarac Zlatko koji je zaposlenik vukovarske bolnice za koju je dostavnim vozilom išao po krv.


"Tako i treba jer ljudi, izgleda, još nisu svjesni što se sve može dogoditi izgubimo li kontrolu nad širenjem virusa. Ovo što se sada događa drugdje, može se dogoditi i nama ako se ljudi budu ponašali neodgovorno", kazao je Zlatko dodajući kako mjere treba i postrožiti pokaže li se da na cestama ima onih koji se vozaju bez potrebe.


Sličnog je razmišljanja i Slađan iz Ivanić-Grada koji u svome kamionu prevozi dezinfekcijska sredstva. "Ovo mi je danas već peti punkt kojim prolazim. Prije sam prošao kod Županje, Nuštra, Vukovara i Vinkovaca. Nemam ništa protiv, ali mi se ipak čini kako na cesti ima još uvijek puno civilnih vozila. Trebalo bi to pooštriti, na cesti dopustiti samo ono što mora biti na cesti. Cilj nam je da se ovog stanja riješimo što prije, a to će teško ići ovako", pojašnjava Slađan.


I Filip iz Vinkovaca koji putuje dnevno i do Zagreba smatra da prednost na cesti ipak treba dati onima koji prevoze hranu.


"Prevozim ribu i riblje prerađevine. Još je ovdje dobro, ali što smo bliže Zagrebu sve je više privatnih vozila na cestama. Treba tome stati na kraj, nije vrijeme za igru", poručuje Filip, koji je iskoristio priliku da se požali na tešku gospodarsku situaciju koja pogađa posebno male tvrtke kao što je njegova. "Do sada mi je maloprodaja opala za više od 50 posto", tvrdi Filip, "i nisam siguran do kada mogu izdržati."
Otvoriti koridor

U šleperu je živu stoku prevozio Miomir iz Darde za Vrbovec. "Naši kamioni stalno su u pogonu jer proizvodnja hrane ne smije stati. Sve je u najboljem redu, dečki rade svoj posao i na nama je samo da radimo ono što nam kažu. Tako je uostalom i najbolje i tako ćemo izbjeći stvaranje gužvi", kazao je ovaj Baranjac.


Saša iz Borova radi za privatnog pekara i razvozi kruh i pecivo po okolnim selima. I po nekoliko puta prolazi isti punkt, no svaki je put procedura ista. "Nema popusta. Uostalom, ovako pod maskama teško je raspoznati ljude. Na punktu je dovoljno policajaca, tako da pregledavaju i po četiri vozila odjednom. Ide to relativno brzo", ispričao nam je Saša i pohvalio svoga gazdu. "Nabavio nam je svu opremu za zaštitu, brine se o nama, o našem zdravlju i to uvijek stavlja na prvo mjesto. Gazda je super, teško je naći takvoga, nije mu samo novac u glavi", zaključio je.


Kristijan iz Meca u šleperu jedne prehrambene tvrtke prevozio je piletinu, ali imao i jedan kvalitetan prijedlog koji bi mogao biti koristan za prijevoznike. "Neparnim danima vozim u Vukovar i Ilok, a parnim danima u Slatinu. Potražnja je velika, prošli tjedan nismo mogli natovariti kamione koliko je trebalo voziti. Ne možemo nasmagati mesa kolika je potražnja i zato bi možda bilo dobro da se za takvu robu naprave neki koridori. Posebno kada dođe toplije vrijeme", kaže Kristijan.


Na punktu smo zatekli i Šimu iz Bobote koji nam kaže kako rijetko izlazi iz kuće, a kada to čini, čini samo zato što mora u kupnju po kućne potrepštine. "Da mi nije isteklo osiguranje, sada sigurno ne bih bio ovdje. U nabavu idem ranije, tako da je ovo ispalo iznenada", kaže Šimo.
Glasnogovornik osječko-baranjske policije Zoran Kon naglašava kako policiji nije cilj kažnjavanje građana, no da nije vrijeme u kojemu se smiju ponavljati pogreške koje dovode u opasnost živote drugih građana. "Policija više ne moli građane i ne apelira, već upozorava da su dužni pridržavati se svih uputa i mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. U suprotnom će biti kažnjeni", poručio je Kon.


Tomislav Prusina
Kršiteljima samoizolacije goleme kazne
Iako se prema svakodnevnim podatcima čini kako je broj građana koji krše zabranu kretanja zbog samoizolacije sve manji, zabrinjava, međutim, što i nakon svih apela i upozorenja te slika koje svakodnevno dolaze iz područja mnogo teže pogođenih pandemijom od nas, još uvijek uopće i ima onih koji se usude prekršiti samoizolaciju. Tu je policija prva na udaru, jer takve osobe moraju u direktnom kontaktu vratiti tamo gdje im je i mjesto. Prema posljednjim podatcima iz Policijske uprave osječko-baranjske, zabilježene su dvije osobe iz Osijeka koje su prekršile zabranu kretanja. Tu policija svakako naglašava i odličnu suradnju s građanima nakon čijih je dojava upravo i došlo do otkrića ovih, preblago je za njih čini se reći, neodgovornih osoba. Njima slijedi prijava Državnom inspektoratu koji će im, vjerujemo, visokom novčanom kaznom uspjeti objasniti što su kršenjem samoizolacije učinili svojim sugrađanima. Kazne se kreću od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna.
Dnevno 1500 putnika
Punkt na kojemu smo proveli nekoliko sati prateći rad policajaca jedan je od najprometnijih punktova, o čemu svjedoči i podatak da je, primjerice, dan ranije na ulazu u županiju zabilježeno 706 vozila s urednom propusnicom u kojima je bilo 837 putnika. Na izlazu je zabilježeno 398 vozila s pregledana 474 putnika. Šest vozila sa sedmero putnika vraćeno je jer nisu imali propusnice. Milosti jednostavno nema ni prema kome. Valja napomenuti kako to, međutim, nije obična provjera vozila i ne pripada onoj rutinskoj kontroli prometa jer zahtijeva i niz drugih postupaka. Policajac ne smije doći u kontakt s osobama iz vozila i zato je vozač dužan pokazati uredno ovjerenu dozvolu kretanja, a nakon toga i svi ostali putnici dužni su pokazati osobne dokumente kako bi se utvrdilo krši li netko od njih eventualno i mjeru samoizolacije. Sve je to redoviti postupak koji mora proći svako vozilo i svaki putnik na bilo kojem policijskom punktu. I da, svaki se prolazak putnika i vozila evidentira. Po onome što smo mogli vidjeti, čak i unatoč tolikom poslu, gužvi nema, vozači strpljivo čekaju red. Policajci sve to rješavaju s lakoćom, tako da na ovoj prometnici zastoja nema.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike