Novosti
KORONAVIRUS: BLAŽE MJERE NISU RAZLOG ZA OPUŠTANJE

Tržnice su od subote djelomično otvorene, ali uz stroge mjere zaštite
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Ivanović: Građani, kupujte proizvode s domaćom etiketom kako biste činili dobro i sebi i gospodarstvu!

U Hrvatskoj je u petak popodne potvrđeno 35 novih zaraza koronavirusom, što znači da je za 24 sata zabilježen porast za 91 oboljelog, a razlog tolikom rastu je mikrolokacija na području Biograda i Zadra, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Ukupno je 586 pozitivnih bolesnika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. "Situacija u zadarskoj bolnici brzom reakcijom epidemiologa je u cijelosti stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite", naglasio je Beroš. Dodao je kako će se bolnica u Biogradu dezinficirati te potom prenamijeniti u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti pozitivni na koronavirus. "Testirano je ukupno 4778 bolesnika. Drugih značajnijih promjena u kliničkom stanju i broju bolesnika na respiratoru u ovom trenutku nema", kazao je Beroš.



Bez propusnice

U petak je u Kliničkom bolničkom centru Osijek bilo ukupno 36 oboljelih od koronavirusa, a četiri su osobe na respiratoru. Kako je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije pojasnio ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dvoje ih je otpušteno iz bolnice, a nijedan djelatnik bolnice nije pozitivan. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je da Osječko-baranjska županija drži trend broja oboljelih i podsjetivši da je prije bilo u istom broju testiranja 11, a sad je šest novih oboljelih osoba (pet u KBC-u Osijek i jedna u Našicama).


"Odradili smo 48 testova, od toga je bilo pet pozitivnih na području naše županije i jedna osoba iz Vinkovaca. Prema mjestima, u Ernestinovu ih je troje, u Ivanovcu četvero, u Osijeku 24, u Našicama jedna osoba, u Čepinu jedna, u Valpovu dvoje, u Petrijevcima jedan i u Samatovcima jedna osoba", rekao je Pandžić. Kad su u pitanju dojave o kršenju mjera samoizolacije, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece rekao je kako novi podatci govore o četiri dojave. Ukupno je, dodao je, 1190 osoba s područja koje pokrivaju u samoizolaciji. Također, propusnice su kontrolirane na osam stalnih i 24 privremena punkta te je na ulasku u Osječko-baranjsku županiju evidentirano sedam osoba bez propusnice. Unutar županije bilo ih je također sedam bez valjanih propusnica. Bece se osvrnuo i na odluku Nacionalnog stožera prema kojoj se vozačima kamiona pojednostavljuje odmor, a na 14-dnevnoj samoizolaciji mogu biti u vlastitom domu, s tim da poštuju mjere samoizolacije. U četvrtak je dobivena i obavijest mađarske policije da vozači kamiona pri ulasku u Mađarsku moraju imati maske i rukavice te će im sanitarni inspektor uz pregled mjeriti i temperaturu, a utovar i istovar robe mora se obaviti u roku od 24 sata.


Načelnik županijskog stožera Goran Ivanović izvijestio je da je prijepor s Virovitičko-podravskom županijom u vezi s postavljenim barijerama na županijske i lokalne ceste riješen.
Dezinfekcija tržnice

"Barijere su uklonjene i to se više neće događati. Apeliramo na trgovačke centre da ne šalju letke po kućama u selima, jer je nepotrebno reklamirati da je nešto jeftinije pet posto u odnosu prema drugoj prodavaonici. To stvara problem općinskim i gradskim stožerima koji moraju dati propusnice. Trgovački centri bolje trebaju raditi na tome da ljudima na ulazu dijele rukavice i vode računa o razmacima. Na trgovce apeliram i da kupuju robu od naših proizvođača, što uključuje robu naših OPG-ova, a imam i poruku za građane da kupuju proizvode s našom etiketom kako bi činili dobro i sebi i gospodarstvu županije", rekao je Ivanović, također poručujući vlasnicima ugostiteljskih objekata da su dužni ukloniti terase kako građani koji su kupili kavu ili kakvo piće ne bi ondje sjedili. Tako se dobiva dojam, kaže, da lokali rade, a što u ovom trenutku nije dopušteno.

Nakon što je Nacionalni stožer donio odluku o otvaranju pojedinih dijelova tržnice, direktor osječkih Tržnica Igor Medić pohvalio je sve napore, a posebice Ministarstva poljoprivrede. Ističe pohvalu što se Nacionalni stožer odvažio izmijeniti nepravednu odluku spram tržnica, a mjere zaštite, podsjetio je, osječke su tržnice provodile i puno prije zatvaranja. "Kao član Predsjedništva Udruge hrvatskih tržnica, mogu tvrditi da je većina tržnica poštovala mjere, kao i tržnice u Osijeku. Isto tako, zatvoreni dijelovi tržnica, kao i lokali s prehrambenim proizvodima, uključujući i one u Osijeku, otvorit će se u subotu i mi smo na osječkoj tržnici proveli po dva puta i dezinfekciju i dezinsekciju. Također, na pločnik uz dostavni trak postavljena je i linija za stajanje te je omogućen samo jedan ulaz i jedan izlaz iz zatvorenog dijela gornjogradske tržnice", kaže Medić ističući da će svi naplatnici dezinficirati građane prilikom ulaska, a osigurano je, kaže, dovoljno dezinfekcijskih sredstava. Zatvoreni dio gornjogradske tržnice radit će od 8 do 17 sati. Istaknuo je problem nabave i financiranja "dezinfekcijskih barijera" te rekao kako je u razgovoru s nadležnima u Saponiji doznao kako je rok isporuke 45 dana, a cijena jedne je 70 tisuća kuna.


Marija Mihelić
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

TRŽNICE BI TREBALE BITI OTVORENE U CIJELOSTI

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo što situacija s koronavirusom u Osijeku ne eskalira. Naglašava da treba misliti na budućnost, misleći pritom na gospodarstvo, pa je županijski stožer zaključio kako nema logike da trgovački centri rade, a dio tržnica ne. Stoga će Nacionalnom stožeru, najavio je, uputiti zahtjev da tržnice u Osijeku i na području županije budu otvorene. "Prijedlog će biti upućen Nacionalnom stožeru i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Ključno je da bi morale raditi prema određenim uvjetima pa neće biti epicentar novih zaraza, već će raditi pod kontrolom Stožera i ZZJZ-a. Naši proizvođači u ovom trenutku ne mogu plasirati svoje proizvode i imamo i trostruku štetu. Nadam se pozitivnom odgovoru da tržnice budu otvorene ne samo kada je riječ o specijaliziranim prodavaonicama već i na punktovima, jer tržnice funkcioniraju na otvorenome", rekao je župan. Tržnice se, smatra, trebaju ponovo vratiti u sustav, jer kad ovo prođe "ne treba nam kriza koja će se reflektirati na gospodarstvo i poljoprivredu." Najavio je i komunikaciju s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković kako bi se pod hitno isplatili poticaji za poljoprivrednike da mogu nastaviti sa sjetvom i kupnjom repromaterijala. "Uputit ćemo zaključak sa sjednice da se tzv. dez-barijere stave na ulaz trgovačkih centara i svih javnih prostora. O tom projektu pričali smo s Upravom Saponije koja ih proizvodi. Nadamo se da ćemo novim mjerama uskoro moći vratiti živost u Osječko-baranjsku županiju, a ako se svi dobro organiziramo, može sve funkcionirati", poručuje Anušić
Davor Božinović

šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova

I DALJE SE NOSIMO S DVIJE KRIZE ISTODOBNO

Pogibija radnika na sanaciji potresa u Zagrebu u petak ukazuje da se i nadalje nosimo s dvije krize istovremeno, ocijenio je na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite njegov voditelj i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar je precizirao da je prilikom krovopokrivačkih radova s visine od 12 metara pao i poginuo djelatnik tvrtke Domus Acta te da se radi o hrvatskom branitelju iz Sesveta i ocu troje djece. "Ovakve tragedije moramo sprječavati i pozivam sve odgovorne službe da osiguraju sigurnost ljudi‘‘, naglasio je. Govoreći o potresu u Zagrebu, Božinović je dodao da je u ovom trenutku u Studentskom domu Cvjetno naselje smješteno 375 ljudi. Što se tiče koronavirusa, Božinović je poručio građanima da je i nadalje bitno da ostanu u kući. "Nemojte dopustiti da vas lijepo vrijeme izmami van te stoga ostanite doma", pozvao je građane Božinović.
VEĆA POTROŠNJA KRVNIH PRIPRAVAKA
Kako je potvrđeno Glasu Slavonije uoči konferencije za medije županijskog stožera, zalihe svih krvnih pripravaka u KBC-u Osijek za sada su zadovoljavajuće. Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, prof. dr. sc. Marina Samardžija, ipak naglašava povećanu potrošnju određenih vrsta krvnih pripravaka, konkretno koncentrata trombocita koji se daje pacijentima zbog čitavog niza bolesti. "Primjećujemo i manji broj davatelja u Zavodu te terenskih akcija, što je i očekivano. No apeliramo na sve koji su zdravi da dođu dobrovoljno dati krv te smo kontinuitet rada zatražili i od Nacionalnog stožera. Bude li potrebe, produžit ćemo radno vrijeme", apelira dr. Samardžija, istaknuvši problem dobrovoljnih davatelja izvan Osijeka koji sad trebaju propusnice, kao i prvih davatelja krvi s područja Osijeka koji nemaju automobil, a nemaju propusnice za GPP vozila. Ravnatelj KBC-a Osijek Zubčić istaknuo je da će se sve što je potrebno oko dobrovoljnog davanja krvi organizirati, kako propusnice tako i ulaz u KBC.
Možda ste propustili...