TvObzor
KAJ NEBI BILO

Unikatna sinergija rock-energije i polka-poskočica u novom singlu Ogenja
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Zreliji i produkcijski moćniji, Ogenj će poharati glazbenu scenu novim punk-folklor ludilom

Bend koji je svojim prvijencem osvojio dva Porina, ovaj put se vraća zreliji i produkcijski moćniji, spreman poharati glazbenu scenu neponovljivom energijom. Novi singl i fantastičan prateći videospot snimljen je u suradnji s Folklornim ansamblom Koprivnica i u njega je utkan niz elemenata jedinstvene nematerijalne kulturne baštine. Jednostavna stvar, zapakirana u polka-poskočice sa zaljubljivom temom na violi i urnebesnom gitarskom solažom u punk-maniri – “Kaj nebi bilo” ugrijat će srca snažnije od proljetnog sunca. Predstavljeni singl ujedno je najava drugog studijskog albuma benda u nakladi diskografske kuće Dancing Bear.

Iz prvih taktova pjesme otkrivamo da Ogenj još jednom pije s tradicijskih izvora, a djevojke i mladići Folklornog ansambla Koprivnica nas grlenim pjevanjem u jednostavnom dvoglasju pozivaju da krenemo na ovo kratko i intrigantno putovanje. Glazbene vinjete pjesme “Kaj nebi bilo” kulminiraju u snažnom, upečatljivom refrenu testiranom na pozornicama diljem regije i šire, kojeg su među ostalima uglas pjevali Sinjani na svojoj kuli Kamičku, ali i Nijemci u Hamburgu te Poljaci u podnožju Karpata.

Prateći videospot još jednom spaja tradiciju i modernizme. U ritmove “Kaj nebi bilo” ukomponirani su koraci čardaša, specifičnih vrtnji u kolu i poznatih podravskih podbijanja. Svi ti plesni elementi specifični su kako za Podravinu, tako i veći dio alpske etnozone Hrvatske. Članovi Folklornog ansambla Koprivnica nose narodnu nošnju Koprivničkog Ivanca, jedinstvenu i prepoznatljiviju podravsku nošnju koju krasi poseban ivanečki vez čije je umijeće izrade zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske i koju s ponosom prezentiraju i izvan granica Lijepe Naše.

Ogenj je i u ovom videouratku nastavio vrlo uspješnu suradnju sa Studijom Jeka, Marka Čordaša, a ovaj im se put u produkciji i snimanju pridružio i Marko Dalić iz Red Eye View studija. Scenarij u suradnji s bendom potpisuje Marko Čordaš, kao i montažu i dio snimanja.

Album “Si kak jen”, na kojem će se naći upravo objavljeni singl, plod je kontinuiranog rada i nebrojenih kilometara provedenih na turnejama po Europi na kojima su izgradili pjesme koje će ovom prilikom objediniti u jedinstvenu cjelinu. Ogenj će ovim albumom, čije su snimanje i produkciju još jednom povjerili iskusnom Anti Prginu - Surki, predstaviti jednu novu dimenziju sastava, što kroz nove članove benda, što kroz intenzitet i slojevitost novih pjesama.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA “NAVY CIS NEW ORLEANS” NA FOX CRIMEU

Kada se pretjerana dekadencija omakne kontroli

FESTIVAL PICNIC GALACTIC NA PARKIRALIŠTU ZRAČNE LUKE “FRANJO TUĐMAN”

Kawasaki 3p za kraj svibnja sprema veliki drive-in koncert

Najčitanije iz rubrike