Tehno
ISTRAŽIVANJE

Nepovjerenje u globalni rast
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
PwC-ovo 23. istraživanje mišljenja predsjednika uprava, u kojem je sudjelovalo 179 predsjednika uprava iz sektora osiguranja, otkriva da se samo 21 % predsjednika uprava slaže da će globalno gospodarstvo rasti, što je pad s 41 % u 2019. godini i 50 % u 2018. godini, COVID-19 trenutačno je stvarna gospodarska prijetnja, ali predsjednici uprava gubili su povjerenje i prije pandemije. Međutim, predsjednici uprava osiguravajućih društava optimističniji su što se tiče budućeg rasta njihovih društava u sljedeće tri godine nego u pogledu ukupnog gospodarstva. Istraživanje otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjednika uprava u sposobnost pronalaženja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesnost.

Regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena i dalje su tri glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravatelje. Napominjemo, 54 % predsjednika uprava izrazito je zabrinuto oko prenormiranosti, a 45 % izrazito je zabrinuto oko kibernetičkih prijetnji. Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednjih godina - primjerice, zabrinutost zbog prenormiranosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina. Povrh toga, predsjednici uprava smatraju da su sve sposobniji pronalaći rješenja za poremećaje, pa stoga povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje. Konkretnije, 70 % predsjednika uprava napominje kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini.

„Iskustvo korisnika u ključnim trenucima, kao što su kreiranje politike i namirenje potraživanja, postaje brže, intuitivnije i prilagođenije korisniku“, komentira Stephen O‘Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga sektoru osiguranja. M.R.
Regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena zabrinjavaju osiguravatelje
Najčitanije iz rubrike