Regija
MEĐU PRVIMA U SLAVONIJI

Sedam novih mjera za pomoć građanima i poslovanje tvrtki
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
BELIŠĆE

Zbog situacije u kojoj se Hrvatska našla zbog širenja zaraze COVID-om 19, gradonačelnik Belišća Dinko Burić gradskim je vijećnicima na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Belišća koja je održana u skladu s preporukama Stožera CZ, predložio usvajanje sedam mjera za saniranje ekonomske štete koju čini pandemija koronavirusa.

Belišće je tako postalo i jedan od prvih gradova u Slavoniji, koji je poduzeo konkretne mjere za pomoć svojim građanima i gospodarstvenicima. Kako je priopćeno na stranicama Grada, prva mjera se odnosi na minimalno tromjesečno oslobađanje od plaćanja zakupnine za poduzetnike koji svoju djelatnost obavljaju u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada. Druga mjera predviđa oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina u razdoblju od travnja do lipnja, odnosno do vremena kada prestane zabrana rada za te poduzetnike. Treća je mjera neplaćanje poreza na korištenje tih javnih površina u istom razdoblju. Tu je i oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja zabrane rada svim gospodarskim subjektima na koje se zabrana rada odnosi. Peta mjera je oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za sva kućanstva odnosno građane u trajanju od tri mjeseca (travanj – lipanj) u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva ili građani sukladno donošenju najavljenih potrebnih odluka Vlade RH, biti oslobođeni i obveze plaćanja naknade za uređenje voda, jer je riječ o jedinstvenoj uplatnici koju građani dobivaju za komunalnu naknadu. Sljedeća mjera se odnosi na obustavu svih prisilnih naplata potraživanja (ovrha) za razdoblje od travnja do lipnja protiv građana i poslovnih subjekata temeljem svih dugovanja Gradu.

Sedma mjera se odnosi na oslobađanje od plaćanja poreza na potrošnju za sve ugostitelje koji su morali obustaviti rad.

Lidija Aničić
Ovo je samo prva injekcija pomoći
“Prije svega treba pohvaliti Vladu RH i njene napore da smanje i amortiziraju neminovne štete nastale uslijed ove pandemije. No, to nas ne oslobađa obveze da i kao jedinica lokalne samouprave poduzmemo sve one mjere koje nama stoje na raspolaganju. Stoga predlažem da na ovoj sjednici kao prvu, hitnu, nužnu pomoć usvojimo ovih sedam mjera”, rekao je vijećnicima gradonačelnik Burić ne odbacujući mogućnost da se u narednom razdoblju, ovisno o razvoju situacije, poduzmu i dodatne mjere za prevladavanje novonastale situacije i njezinih posljedica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike