Novosti
MANJI PORAST BROJA ZARAŽENIH, VOZAČI MOGU U KUĆNU IZOLACIJU

Koronavirus: Oboljelih je 495, dosad preminule tri osobe
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Beroš: Testiranje ne može zamijeniti odgovorno ponašanje građana

U četvrtak u poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je bolesnica (1955. godište) koja je bila pozitivna na Covid-19, objavio je Stožer civilne zaštite RH. Bolesnica je bila onkološki bolesnik, navodi Stožer. Ranije tijekom dana potvrđen je i slučaj smrti starijeg muškarca (74), također onkološkog bolesnika, u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dosad je u Hrvatskoj preminulo tri osobe pozitivne na Covid-19.

Inače, u četvrtak je bilo 14 novih slučaja zaraze koronavirusom, odnosno ukupno je bilo 495 zaraženih.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da je u 24-satnom intervalu zabilježeno povećanje od 53 bolesnika. "Još je prerano zaključivati o trendovima, ipak smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate", dodao je. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić napomenula je da laboratoriji u Rijeci, Splitu i Osijeku rade testiranja u punom opsegu sedam dana, a stigli su zahtjevi i za testiranje u Zadru i Varaždinu, što se rješava.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je brojke zaraženih po županijama. Grad Zagreb imao je 225, Istarska županija 40, Krapinsko-zagorska 36, Primorsko-goranska 35, Splitsko-dalmatinska 34, Osječko-baranjska 31, Dubrovačko-neretvanska 22, a Karlovačka 18 oboljelih. U Šibensko-kninskoj ih je bilo 15, Varaždinskoj 14, Sisačko-moslavačkoj sedam, Zadarskoj šest, Zagrebačkoj tri, Brodsko-posavskoj dva, Bjelovarsko-bilogorskoj dva, Međimurskoj dva, Vukovarsko-srijemskoj jedan, Koprivničko-križevačkoj jedan i Ličko-senjskoj jedan.


Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potpisao je odluku da vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu. ‘‘Još na početku smo dali preporuku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom prometu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije‘‘, rekao je Božinovi u četvrtak na konferenciji za novinare Stožera.
Precizirao je da se vozači moraju javiti liječniku ako primijete simptome zaraze, dok oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju i nadalje mogu koristiti karantene Stožera. Božinović je dodao da su vozači čiji je boravak između dviju vožnji kraći od 24 sata dužni to vrijeme provesti u kabinama svojih vozila. H./D.Pav.

U Klinici za infektivne bolesti umro bolesnik s koronavirusom

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnateljica bolnice Alemka Markotić na današnjoj je konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavila kako je jedan od bolesnika na respiratoru u kritičnom stanju.

STALNA NABAVA MEDICINSKE OPREME

Ministar Beroš je na sjednici Vlade objavio da zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" postaje središte za liječenje najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa, uključujući i djecu. Ocijenio je da je porast broja oboljelih očekivan, no i da se može zaključiti da je zdravstevni sustav adekvatno reagirao na epidemiju. Osvrnuo se i na najnovije podatke na globalnoj razini prema kojima su potvrđena 471.794 oboljela, od kojih 21.297 sa smrtnim ishodom, te pokazao grafičku usporedbu broja zaraženih u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj u relativnom odnosu na 100.000 stanovnika. "Hrvatska u odnosu na te zemlje ima iznimno mali broj oboljelih", istaknuo je. Što se tiče količine zaštitne opreme i lažnih vijesti koje uznemiruju javnost, Beroš je poručio da se stalno radi na nabavi dostatnih količina medicinske opreme.

Možda ste propustili...