Novosti
ZAKON KOJI SLOBODU MIJENJA ZA SIGURNOST

Oporba je protiv praćenja građana preko mobitela
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Omogućavanje praćenje osoba preko mobitela radi lakšeg utvrđivanja kršenja samoizolacija, što se predlaže dopunama Zakona o elektroničkom komunikacijama, saborska oporba ocijenila je u srijedu kršenjem ljudskih prava i uvodom u diktaturu.


"Praćenje kuda se kreću građani Hrvatske je ograničavanje njihovih prava, to možda trebamo ograničiti, ali u skladu s Ustavom", kazao je u saborskoj raspravi Peđa Grbin (SDP) i pozvao na donošenje takvih odluka dvotrećinskom većinom.


Vesna Pusić (Glas) kaže kako je predloženi zakon "samo izlazak na površinu jedne autoritarne mjere koja neće koristiti zdravlju, a jako će štetiti slobodi i demokraciji." Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) ocijenio je zakon nepotrebnim i zakasnjelim jer se nalazimo u 4. fazi epidemije i jer se razmišlja o proglašenju izvanrednog stanja. "Ovdje smo raskinuli sve odnose s državom koja je kontrolirala svoje građane i ograničavala im kretanje, nemojmo da u ovom prostoru donesemo isti takav zakon koji će zadirati u privatnost građana", pozvao je Mrsić tijekom rasprave koja se održala u Ininoj zgradi.
Ante Plazonić (Klub zastupnika HDZ-a) smatra da je mjera praćenje opravdana ako će pridonijeti spašavanju jednog ljudskog života. "Ako ćemo malčice prekršiti dio sloboda u zamjenu za zaštitu zdravlja građana, mjera je opravdana", ocijenio je. H