Novosti
ŠKOLA U IZVANREDNIM UVJETIMA

Priprema se nekoliko scenarija za maturu
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Sljedeći tjedan idu i upute školama i roditeljima o daljnjem vrednovanju i ocjenjivanju učenika tijekom nastave na daljinu

U jeku epidemijske krize izazvane širenjem koronavirusa, rađaju se brojna pitanja i nejasnoće mahom vezane za nastavak različitih obveznih procesa, a jedan od njih je i onaj obrazovni. Naime, ako se ovakva situacija nastavi, u pitanje dolazi provedba državne mature i regularan završetak školske godine.



Ocjenjivanje učenika


Zbog toga će ovaj tjedan Ministarstvo obrazovanja svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima i njihovim roditeljima i skrbnicima uputiti novu preporuku za organizaciju nastavnog dana, a već početkom travnja prema školama će ići i upute po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu. Poručili su to, naime, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon našeg upita o valuaciji učinjenog u slučaju vrlo izglednog produljenja ovakvog načina rada i nastavka nepovoljne epidemiološke situacije. Željeli smo doznati i što je s provedbom državne mature te imaju li plan ako situacija ne bude dopuštala fizički pristup ispitima u školama.

"Što se tiče održavanja ispita državne mature, očito je da postoje neki logistički izazovi u pogledu kreiranja ispita, njihove distribucije te same provedbe, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi se pronašla najbolja rješenja. Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navedene logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji", objasnili su iz Ministarstva.



Primjer Nizozemske


Za primjer, Nizozemska je ovih dana donijela odluku o otkazivanju državne mature, a iznijeli su i načine kojima će se osigurati regularan završetak školske godine. Tako će se maturalne svjedožbe izdavati na temelju ocjena koje su učenici postigli tijekom školske godine, a škole će imati vremena do početka lipnja učenicima podijeliti ostatak predviđenih testova kako bi skupili dovoljan broj ocjena. Također, nizozemski ministar obrazovanja školama preporučuje i potiče ih da testove održe na daljinu, preko interneta. U onim školama u kojima to nije moguće izvesti, ispiti će se održati u školskim ustanovama uz obvezno poštovanje naputka o međusobnoj udaljenosti na 1,5 metara.
Ema Nenadić
SVI SE JOŠ UVIJEK PRIVIKAVAJU
Cilj nastave na daljinu, osim pružanja kontinuiteta obrazovnog procesa, jest i da bude sigurna luka za nastavnike, učenike i njihove roditelje i skrbnike u kriznim vremenima, kažu iz Ministarstva. "Na sredini smo drugog tjedna izvođenja nastave na daljinu i unatoč tome što smo uspjeli uspostaviti stabilan sustav učenja i poučavanja na daljinu te smo osigurali i rezervne opcije izvođenja nastave preko televizijskih emitiranja i online sustava, učenici i nastavnici još uvijek se privikavaju na ovakav način rada – što je i razumljivo", istaknuli su u Ministarstvu obrazovanja.