Sport
TREBALA JE OVO BITI SPORTSKA GODINA

Ljeto 2020. uništeno,
valjda će sljedeće biti bolje
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Svijet sporta trenutačno je u mirovanju i iščkekivanju, sva natjecanja su zbog koronavirusa odgođena ili prekinuta

Ova, 2020. godina trebala je biti velika sportska godina. Na programu su bila europska i svjetska prvenstva u mnogim sportovima, svjetski kupovi i važne utakmice, a Stari kontinent s nestrpljenjem je čekao Europsko nogometno prvenstvo. I to nije sve, nakon EURA slijedilo je nešto još veće - najveći sportski događaj na svijetu, Olimpijske igre u Tokiju.


Ljubitelji sporta veselili su se velikoj 2020., a sad ostaju na čekanju godinu dana. Ono što je trebalo biti ovoga ljeta, prebačeno je za sljedeće. Neka natjecanja su odgođena do daljnjeg, neka pak nepovratno prekrižena. Korona se uvukla u svaki dio svijeta i sve nas zajedno blokirala. No u povijesti sporta ova situacija nije novost i do sada je bilo otkazivanja ili prolongiranja velikih događaja.


Sport je bio potpuno zaustavljen i tijekom Prvog, posebice Drugog svjetskog rata. I tada su odgađane Olimpijske igre, nije se ništa igralo, ljudi su umjesto na sportske terene išli na bojišta. Ratovi su posebna situacija u kojoj sport pada u neki deseti plan, a u mirnodopskim vremenima sportska natjecanja uglavnom su kvarile pandemije ili epidemije. No situacija nikada nije bila dramatična kao sada, način na koji je koronavirus blokirao sport ne pamti se od Drugog svjetskog rata.


Bilo je odgađanja, straha i prebacivanja, ali u mnogo blažoj verziji.


Krajem 2002. godine u Kini se pojavio SARS, respiratorna bolest izazvana također koronavirusom. Bila je to blaža verzija ovog današnjeg virusa COVID-19. Tijekom epidemije SARS-a zabilježeno je 774 smrtna slučaja, a evidentirano je 8096 oboljelih u 37 zemalja diljem svijeta. Međunarodna nogometna federacija zbog SARS-a je prebacila Svjetsko prvenstvo nogometašica 2003. iz Kine u SAD, a otkazane su i Arafura igre za osobe s invaliditetom u australskom Darwinu te niz ragbi-turnira i konjičkih utrka u Singapuru i Kini. Otkazano je i nekoliko utakmica azijskih nogometnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Ateni 2004.


Prije 11 godina proglašena je pandemija svinjske gripe, pa je otkazano CONCACAF nogometno U-17 prvenstvo u Tijuani, kao i Karipske igre na Trinidadu i Tobagu te niz natjecanja u Meksiku. U prosincu 2013. stigla je neka nova vrsta ebole, a krenula je u Gvineji i zahvatila Afriku. Epidemija ebole bila je i udar na afrički sport, pa je Afrički nogometni Kup nacija 2015. premješten u Ekvatorijalnu Gvineju jer je Maroko odbio domaćinstvo strahujući od širenja virusa. Brojne sportske aktivnosti u Africi su zaustavljene, a stadion u glavnom liberijskom gradu Monroviji pretvoren je u prihvatni centar bolesnika.
Virusna infekcija koja je pogodila sport bila je i zika 2016. godine u Brazilu. Virus zika pojavio se uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru i izazvao strah. Tenisači Miloš Raonić, Tomaš Berdych i Karolina Pliškova te golferi Rory McIlroy, Dustin Johnson, Vijay Singh i Australac Marc Leishman odustali su od nastupa na OI-ju u Riju. No Olimpijske igre su održane, a nitko od sportaša nije se zarazio. Koronavirus opasan je ubojica i uspio je, eto, potpuno zaustaviti svijet sporta, nadamo se, ne zadugo.
Ivana Liović
SPORT UVIJEK POBJEĐUJE
Koronavirus dobio je ovu rundu, utakmicu, meč..., ali bitka se nastavlja. Svijet sporta je stao, miruje i iščekuje, korona ga je strpala u karantenu, ali jedno je važno - sport uvijek pobjeđuje. Prebrodio je on teške trenutke, preživio ratove, razne epidemije i pandemije, ali uvijek je slijedio nastavak. Ne treba sumnjati, tako će završiti i ova borba s koronavirusom. Kada, teško je reći, ali nastavak slijedi.
Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku