Sport
KLUB DIZAČA UTEGA OSIJEK

Prvak ne zna kada će u obranu naslova
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Početkom studenoga prošle godine Klub dizača utega Osijek postigao je povijesni uspjeh osvojivši premijerni ekipni naslov prvaka Hrvatske. Krajem mjeseca "dizalice" s Drave trebale su krenuti u obranu titule, ali zbog pandemije odgođen je start nove sezone.

- Prvotno je u kalendaru start seniorskog ekipnog prvenstva bio zakazan za 21. ožujka, to je potom odgođeno za tjedan dana poslije, ali jasno je da se otvorenje sezone prolongirano do daljnjega. Mi smo bili spremni za start i prvi turnir u Zagrebu, ali sada nema druge nego čekati rasplet situacije i daljnje upute - kaže Petar Bertagnin, alfa i omega aktualnog prvaka Hrvatske, u čijim su redovima ‘‘dizači‘‘ iz Osijeka, Zagreba i Pečuha. Prošle sezone za klupske uspjehe, uz Bertagnina, zaslužni su Ferenc Gyurkovics, Tomislav Špac, Šimun Matešić, Ivan Đureković i Marko Bošković, koji su dobili i dodatnu konkurenciju - Augustina Viličnika (lani je dizao samo u kolu Kupa RH), i Tomislava Alagušića.

- Konkurencija je osnažena zato da zadržimo visoke pozicije u domaćim okvirima. Uz prvenstvo lani, bili smo i treći u Kupu, a prije početka želja je bila biti u krugu momčadi koje će se boriti za naslove - naglašava Bertagnin, koji se od ovog tjedna suočio s promjenom trenažnog procesa, koji je osječki dio ekipe odrađivao u XXL-u.

- Zatvaraju se dvorane i fitness-centri te ćemo se stoga morati prilagoditi i snalaziti kako znamo i umijemo. Nema nam druge nego kod kuće raditi koliko to uvjeti dopuštaju - smatra Betagnin.

U pogonu nije samo muški dio KDU-a Osijek, aktivne su i ‘‘dizačice‘‘, a neke su prije zatvaranja granica i prekida svih natjecanja uspjele odraditi neka iz godišnjeg programa.

- Krajem veljače Marina Marković nastupila je na Malti, gdje je postavila nove državne rekorde u kategoriji do 55 kilograma. Granice je pomicala u šest navrata, a najbolji rezultati sada su 66 kilograma u trzaju, izbacila je 85, a u biatlonu je to 151 kilogram. Natalia Biberica odradila je reprezentativne pripreme u Bugarskoj jer ona je članica U-23 selekcije, koja bi u listopadu trebala nastupiti na EP-u u Finskoj, Valjda će se do tada stanje primiriti. Uz njih dvije, ženski udarni dio postave čine Sanja Barić i Antonia Pintarić, ovaj kvartet prošle je sezone bio drugi u Kupu Hrvatske, a tu su još Anita Čenan te nova članica Isabella Babić - predstavio je čelni čovjek KDU-a Osijek one koji bi trebali braniti klupske boje u sezoni, koja tko zna kada će početi. No prvak uvjerava da će ju dočekati spreman. N. Benčina
PROMJENE U KALENDARU
Početak klupske dizačke sezone trebao je biti u Splitu 28./29. ožujka, ali 1. kolo prolongirano je do daljnjeg. U PH-u su na programu tri kola, drugo je trebalo biti 30. svibnja, a posljednje tek sredinom listopada. Od 4. do 14. travnja Moskva je trebala ugostiti najbolje dizače Starog Kontinenta, a zamjenska opcija sada je lipanj. Kako sada stvari stoje, u predviđenom terminu moglo bi se održati pojedinačno seniorsko PH u Vukovaru početkom studenoga, a krajem istog mjeseca Osijek bi bio domaćin završnice Kupa. No promjena će biti, ali valja prvo pričekati kraj virusne pandemije.
Najčitanije iz rubrike