Regija
SLAVONCI SI POMAŽU

Besplatno 3D printerima izrađuju zaštitne vizire
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Vizire je moguće dezinficirati i koristiti duže vrijeme. Ponestaje materijala
DONJI MIHOLJAC/VINKOVCI - Korona kriza je ipak nešto dobro donijela, i osim što je većinu solidalizirala, neke je navele da upregnu svoja znanja i vještine kako bi zdravstvenim djelatnicima olakšali muke kroz koje svakodnevno prolaze.Jedna od takvih je zaštitni plastični vizir za glavu, izrađen 3D tehnologijom, a akcija izrade pokrenuta je i u Poduzetničkom inkubatoru Osvit u Donjem Miholjcu. Korištenjem 3D pisača napravljeno je 15 vizira koji su namijenjeni Domu zdravlja Donji Miholjac.

– Ovo je prvi set vizira koji ćemo isporučiti Domu zdravlja Donji Miholjac, a koji će ih podijeliti onima kojima je najpotrebnije. Nastavit ćemo i dalje 3D printanje zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike, ali i za Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac, čiji su djelatnici i volonteri također u kontaktu s puno ljudi. Imamo dva 3D pisača, a što se tiče materijala, dovoljno smo ga nabavili i imamo ga na zalihi – rekao koordinator projekata u Poduzetničkom inkubatoru Osvit Boris Poslon.

Naime, za izradu zaštitnih vizira koristr se oprema i materijal nabavljeni kroz prekogranični projekt "XBIT - Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i poduzetništvo" koji se provodi u Hrvatskoj i Srbiji, a jedan je od partnera Poduzetnički inkubator Osvit. Osim 3D printera, nabavljen je i osnovni materijal za 3D printanje – filament (razne vrste plastičnih materijala izvučenih u obliku žice raznog promjera i namotanih na kalup).

Obvezna maska
– Dizajn vizira razvili smo u suradnji s partnerima iz Srbije koji su prvi počeli proizvoditi, a rad je jedne češke tvrtke koja se bavi proizvodnjom 3D pisača. Vizir se sastoji od nosača koji radimo u 3D printeru i na njega pričvršćujemo prozirnu foliju za grafoskop koja služi kao zaštitni zaslon. I na kraju dolazi elastična guma koja ide iza glave. Da bi se jedan vizir napravio 3D pisačem, potrebno je od jednog do dva i pol sata - pojasnio je Boris Poslon.

Dodao je da pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima, ali uz obavezno nošenje zaštitne maske ispod vizira. Zapravo viziri onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu dezinficirati.

Viziri se izrađuju i u Vinkovcima. U vrijeme kada je normalan život stavljen u stranu, kada ne radi ništa što u normalno vrijeme radi, pa ne rade ni škole, osim na daljinu, profesori vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića odlučili su iskoristiti resurse koje imaju za nešto korisno pa su odlučili 3D printerima izrađivati zaštitne vizire za liječnike. Škola ima 7 3D printera i bilo bi šteta da oni stoje neiskorišteni u vrijeme kada učenici nisu u školi.

Ravnatelj škole, Mate Vukušić, kaže kako s trenutnim kapacitetom mogu dnevno izraditi u prosjeku oko 20 komada jer im je za izradu, primjerice, 9 maski potrebno pet sati, ali samo ako budu imali dovoljno materijala PETG, kojeg im već sada ponestaje. Zaštitnu opremu donirat će bolnicama i zdravstvenim ustanovama u najistočnijoj županiji.

Dvadest dnevno
- Valja reći kako su dijelovi izmjenjivi i glavni nosači vizira koji su ipak u kontaktu s kožom mogu se dezinficirati i višestruko koristiti. Želimo pomoći kako god možemo. Svatko pomaže na svoj način i kako najbolje zna. Nema nas mnogo koji radimo na ovome i pridržavamo se svih naputaka kriznih stožera - kaže Danijel Pobi, profesor računarstva i predmeta elektroskupine u ovoj školi, dodajući da je u ovo krizno vrijeme razmišljao kako pomoći, a budući da u svakodnevnom poslu u školi radi na sadržajima koji su vezani uz 3D printanje, došao je na ovu ideju inspiriran radom ekipe "Prusa3D" u Češkoj koji su svoje printere prenamijenili da rade vizire.

Domagoj Bubalo, voditelj Odjela za poduzetništvo vinkovačke razvojne agencije VIA, sa svojim prijateljima također printa zaštitne vizire iz sličnih pobuda – žele pomoći.

- Krenuli smo prije desetak dana potaknuti situacijom u svijetu, a u svijetu 3D printanja kružile su raznorazne zaštite. Prije 6 - 7 dana jedna od vodećih kompanija u svijetu donirala je nekoliko tisuća zaštitnih maski. I mi smo tako pokrenuli proizvodnju okvira za zaštitu lica. Maske koje printamo isključivo su za zdravstvene institucije, poglavito u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sirovinu te trake, gume i vizire sami smo kupili, a nakon objave da ćemo zaštitne maske donirati, samoinicijativo su mi se javile još tri osobe koje imaju 3D printere i priključili se akciji. Nedostaje nam sirovine - pojašnjava Domagoj Bubalo.

Snježana Fridl/Miroslav Flego
15

vizira namijenjenih Domu zdravlja Donji Miholjac napravljeno je u PI Osvit
Nije komplicirano
Česi, doduše, imaju 500 3D printera, no i Vinkovčani su spremni pomoći koliko mogu izradom vizira za liječnike i drugo medicinsko osoblje kako bi smanjili mogućnost zaraze. Kao što je to često kod onih koji računarstvo imaju u malom prstu, i Danijel Pobi kaže kako postupak izrade nije kompliciran, jer dijelove koji su mu potrebni jednostavno isprinta i oni u konačnici drže prozirnu foliju da medicinsko osoblje može nesmetano obavljati svoj posao.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana