Osijek
DR. MED. SPEC. MAJA ŠTIMAC, PEDIJATRICA U PRIMARNOJ ZAŠTITI

I sada primamo i cijepimo djecu, no sve što možemo riješimo telefonski i mailom
Objavljeno 26. ožujka, 2020.

Pedijatrijska kategorija djece, od nulte do sedme godine života, u jeku epidemije koronavirusa, kažu stručnjaci, nije u riziku. Ipak, dr. med. spec. Maja Štimac, pedijatrica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ističe da djeca oboljela od koronavirusa uglavnom imaju lakšu kliničku sliku nego odrasli. Iz dostupnih podataka koja prenose iskustvo iz Kine, bolest se manifestira kao infekcija gornjh dišnih puteva, blaga upala pluća ili teški oblik upale pluća sa zatajenjem disanja. Češće obolijevaju djeca do tri godine starosti i kod njih se češće razvijaju teži oblici bolesti. Za očekivati je da i djeca s kroničnim plućnim bolestima imaju teži oblik bolesti izazvan koronavirusom. Izvještaji o stanju djece tijekom bolesti izazvane koronavirusom u svijetu su malobrojni. Dr. Štimac naglašava da se smanjivanjem socijalnog kontakta smanjuje mogućnost unosa virusa u prostor u kojemu se boravi. Trebamo biti sretni, dodaje, što postoji mogućnost rada od kuće.

No i u vrijeme epidemije koronavirusa puno je malih pacijenata kojima je zbog drugih razloga nužna pomoć pedijatra. U ovoj se situaciji puno slučajeva, kaže dr. Štimac, rješava telefonskim putem ili preko elektronske pošte. Većina roditelja ne

dolazi u ambulante ako nema prijeke potrebe, no ako ipak dođu, moraju se držati određenih pravila.

- Preporuka je Ministarstva zdravstva da se pacijent najavi i dođe u dogovoreno vrijeme kad u čekaonici nema drugih osoba. Dijete u ordinaciju treba dopratiti samo jedan roditelj, ne dvoje, a ispred ulaza u ordinaciju obvezna je dezinfekcija ruku te nošenje maske u slučaju da dijete ima respiratornu infekciju. Kad su u pitanju maska, moje je osobno viđenje da masku svatko treba nositi, jer smo sada u situaciji da više ne znamo tko je bolestan, i na taj način odgovornim ponašanjem štitimo druge od zaraze - kaže dr. Štimac.

Dodaje kako se u ovom trenutku, također prema preporuci Ministarstva zdravstva, redovno cijepljenje provodi prema kalendaru cijepljenja. Dr. Štimac kaže da cijepljenje treba odgoditi u slučaju samoizolacije, a u svakom ga drugom slučaju dijete treba primiti prema kalendaru cijepljenja.

- Postoji vremenski interval od kada do kada se treba cijepiti i svaki roditelj može doći u savjetovalište, uz prethodni dogovor. Ako se cijepljenje i ne provede prema kalendaru, provodi se naknadno, a ako je prošlo dosta vremena, može se provesti i ispočetka. Nama se to događa i izvan epidemije koronavirusa, jer u slučaju kada je dijete bolesno ne cijepi se, to nije ništa neuobičajeno - ističe dr. Štimac.

Ipak, iako pedijatrijska služba u primarnoj zaštiti funkcionira, dr. Štimac upozorava kako se situacija može promijeniti već sutra i to najprije zbog neodgovornih građana koji taje kontakte s ljudima iz inozemstva. Navodi slučaj ljudi koji su došli iz Njemačke i u kategoriji su visokog rizika, a nisu u samoizolaciji. Na "prvoj crti obrane" su, dodaje, obiteljski liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dobra je vijest što liječnici u sustavu vide pacijente koji su u samoizolaciji i stroga je preporuka da ne izlaze, a što u takvim slučajevima u pedijatrijskoj službi vrijedi i za roditelje i za djecu. Međutim, smatra da još uvijek ima previše nediscipliniranih osoba.

- Timovi će se raspadati zbog toga što će asimptomatski inficirani bolesnici ostvariti kontakt sa zdravstvenim djelatnicima, koji onda moraju u samoizolaciju, što se već sada događa. Treba razmisliti kako organizirati sustav da ne ode u samoizolaciju više timova liječnika, može se, recimo, iskoristi računalni sustav CEZIH pa da dio liječnika obiteljske medicine radi od kuće, jer poznaje svoje pacijente. U ambulante treba puštati ljude koji su doista bolesni. Primjerice, ja ću uvijek primiti visokofebrilno dijete, uz adekvatnu zaštitu. Ipak, naglašavam da jednokratnih mantila nemamo - kaže dr. Štimac.

I naposljetku, naglasila je važnost i očuvanja psihičkog stanja djece u ovoj situaciji. Smatra kako je maloj djeci teže pojasniti da moraju ostati u kući. Preporučuje da se obitelj drži zajedno, uz idealan stalni broj članova. Kad su u pitanju izlasci na otvoreno, naša sugovornica kaže:

- Dijete se može kratko prošetati s roditeljem, ali uz što manje dodirivanja. Posebice se to odnosi na djecu koja žive u stanovima. Neka ne diraju gumbe dizala, rukohvate i sl. Djeca koja žive u kući su u prednosti jer mogu izići u dvorište, dakako, uz poštovanje svih mjera - pranja ruku i dezinficiranja - kaže dr. Štimac, naglašavajući da djecu ne treba opterećivati trenutnim informacijama, već u skladu s dobi pojasniti im da se, zbog svega, treba drukčije ponašati.

Marija Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne
obilaznim putem

2

MOGU LI TETOVAŽE U POSLOVNI SVIJET?

Zbog tetovaža ljudima su pristupačniji i zanimljiviji

3

NESREĆA KOD ŠKOLE NA SJENJAKU

Biciklom je naletio na dijete, umjesto da pomogne - pobjegao