Novosti
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 26 OBOLJELIH

Ministar Beroš u Osijeku: Iako raste broj oboljelih, situacija je pod kontrolom
Objavljeno 25. ožujka, 2020.

Vezani članci

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

24 nova slučaja zaraze, uzrok smrti Istranina koronavirus

NACIONALNI STOŽER: 36 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, 418 UKUPNO

Dva nova žarišta koronavirusa u Osijeku!

U Hrvatskoj su u srijedu ukupno bila 442 slučaja zaraze koronavirusom. Kako je rečeno na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, patološki nalaz umrlog iz Istarske županije pokazao je da se radi o smrti od Covida-19.

Prilagođavamo se

Na području Osječko-baranjske županije utvrđeno 10 novooboljelih i pozitivnih na koronavirus. Trenutačno je tako u našoj županiji ukupno 26 osoba oboljelih od Covida-19 dok je u samoizolaciju stavljena 991 osoba. Tako je broj osoba u samoizolaciji povećan za 852, što je najveći porast zabilježen do sada. Nažalost, i u osječkom KBC-u dogodio se slučaj sličan onome u KBC-u Dubrava gdje je kod pacijenata prvo utvrđen drugi oblik bolesti, a naknadnom obradom došlo se do spoznaje da se radi i o zarazi Covidom-19. S obzirom na ovu situaciju, u Osijek je u srijedu poslijepodne stigao i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Okolnosti nisu dobre, no došao sam u Osijek dati podršku liječnicima bolnice i ravnatelju, dr. sc. Željku Zubčiću, koji je pokazao promišljeni pristup i postupao sukladno naputcima Stožera civilne zaštite RH i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a sve u svrhu što boljeg odgovora na ugrozu", rekao je ministar novinarima. Liječnici uvijek postupaju s namjerom spašavanja života. Katkad nema dovoljno vremena čekati rezultate i to se, dodao je ministar, dogodilo i u osječkom KBC-u. "Nitko nema iskustvo s ovim i prilagođavamo se. Situacija je pod nadzorom", dodao je Beroš naglasivši da nije primijetio nikakve propuste.

Među 26 zaraženih, prema riječima ravnatelja Zubčića, nitko nije djelatnik bolnice. Pojasnio je da su mladi liječnici koji su se vraćali iz određenih ispražnjenih bolnica stavljeni u samoizolaciju zbog opreza. Djelatnici KBC-a Osijek, kaže nadalje, formirani su u dva tima koji rade po dva tjedna kako bi se sačuvali od ugroze. Dva, kako su u srijedu ujutro nazvani na konferenciji za novinare, žarišta unutar KBC-a Osijek, pojašnjava ravnatelj, nalaze se na Zavodu za pulmologiju. Taj je prostor, rekao je, dekontaminiran i uzeti su uzorci svih djelatnika. Kad je u pitanju testiranje uzoraka u KBC-u Osijek, ravnatelj kaže da još uvijek nisu dobili dozvolu te je podsjetio da je bolnici jedino nedostajala klinička mikrobiologija. Prije epidemije, naglasio je, bolnica je krenula u formiranje Odjela za mikrobiologiju, no laboratorij nije bio na vrijeme opremljen što je usporilo radove. Nakon što struka izda dozvolu, testiranje će započeti. Situaciju s dva oboljela pacijenta dr. Zubčić pojašnjava na način da je bolnica odmah reagirala. "Činjenica je da je prvi pacijent izvan Klinike za infektologiju pozitivan i brzo se reagiralo. Popisali smo sve kontakte i potom su dva pacijenta stavljena u respiracijski centar. Također, popisali smo djelatnike i stavili ih u samoizolaciju. Inače, pacijenti koji su bili na Pulmologiji pregledani su od infektologa i liječeni su od bakterijske pneumonije. Potom smo došli do saznanja da su pozitivni na koronavirus", kaže dr. Zubčić, naglašavajući da su neistinite glasine kako se u bolnicu primaju potencijalno zaražene osobe te se potom miješaju s drugima. Južni je ulaz, kaže, ulaz gdje se obavlja trijaža, što je dodatni filter prije ulaska u Objedinjeni hitan bolnički prijam. Uz zaštitare i medicinske sestre, kaže, dodatno ispituju pacijente. Na istočni ulaz dolaze "sumnjivi" pacijenti, dok je zapadni rezerviran isključivo za djelatnike KBC-a Osijek.

Na upit o smjeni pomoćnice ravnatelja za kvalitetu, dr. Jasminke Milas Ahić, ravnatelj kaže kako je bila riječ o djelovanju mimo njegovih ovlasti i dozvola što je u ovoj krizi, kazao je, vrlo opasno. "Takvo što može dovesti do dodatne zabune djelatnika i panike. Struka u bolnici vodi, uvjetno rečeno, rat s djelatnicima koji pretjerano nose zaštitnu opremu, troše maske s većom zaštitom gdje ne bi trebali i maske koje su potrebne za osoblje koje je u izravnom kontaktu sa zaraženim od koronavirusa", kaže dr. Zubčić.

Inače, od ukupno 26 pacijenata dvoje je na respiratoru, njih 24 je, prema riječima ravnatelja, u dobrome stanju, a neki su spremni i za otpust iz bolnice prema novim smjernicama HZJZ-a. Pojašnjava da smjernice nalažu da se pacijenti s blagim tegobama te osobe koje nisu kroničari ne zbrinjavaju u bolnici, već su na kućnoj njezi i u slučaju pogoršanja dužni su se javiti u KBC Osijek. U ovom trenutku, dodao je dr. Zubčić, bolnica je na raspolaganju za liječenje komplikacija od koronavirusnih infekcija.

Na jutarnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije prof. dr. sc. Ljiljana Perić pojasnila je kako su u utorak u KBC Osijek zaprimljena dva bolesnika koja su prošla trijažu, epidemiološki podatci bili su negativni i nisu govorili u prilog koronavirusne infekcije. "Radi se o vrlo teškim bolesnicima, jedan od njih je i u intenzivnoj jedinici stavljen na respirator. Daljnjom obradom tih bolesnika utvrđeno je da su korona-pozitivni. U ovakvim pandemijama, nažalost, ovakve se stvari događaju", pojasnila je Perić dodajući kako je situacija ipak pod kontrolom.

Protiv dezinformacija

Ravnatelj osječkog KBC-a potvrdio je da je u dvorani Gradski vrt postavljeno 200 novih kreveta, koji u ovom trenutku služe samo kao dodatni osigurač. Naime, osječki KBC ima dovoljno kapaciteta na Klinici za infektologiju, također dodatni broj i na bivšoj Klinici za psihijatriju i na sadašnjoj Klinici za psihijatriju. Ravnatelj KBC-a napominje kako je to brojka od 170 kreveta spremnih za prihvat pacijenata sa srednje teškim simptomima.

Policija je pak tijekom utorka zabilježila šest slučajeva kršenja mjera samoizolacije. "U posljednja 24 sata zaprimljeno je 13 dojava kršenja mjere samoizolacije, a u četiri slučaja to je i potvrđeno. Dva je slučaja zasebno policija potvrdila. Kod svakog kršenja samoizolacije policija podnosi izvješće, a državni inspektorat to sankcionira", poručio je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske. Također je kazao kako je radi praćenja zabrane kretanja postavljeno osam nadzornih punktova na kojima je utvrđeno 20 osoba bez propusnica. "Sve su te osobe, s obzirom na to da se radilo o prvom danu od donošenja mjere zabrane kretanja bez propusnice, bile samo upozorene. No ubuduće bez propusnice više nema kretanja", poručio je Bece.

Župan Ivan Anušić upozorio je na problem širenja panike i lažnih vijesti te od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu zatražio strože sankcioniranje onih koji šire takve dezinformacije. "Takve informacije dovode do pogrešnih zaključaka, a u opasnost dovode i one ljude koji se prozivaju imenom i prezimenom. Službe zadužene za to analiziraju sve takve slučajeve. Mi se ponašamo odgovorno, a to tražimo da učine i oni koji takve dezinformacije šire po mrežama. Treba znati da je to kazneno djelo i već od danas će Državno odvjetništvo postupati po prijavama. Poručujem Nacionalnom stožeru da se hitno počne koristiti i represivni sustav za sve one koji misle da su pametniji od nas i da se počne kažnjavati te ljude", naglasio je Anušić.

Načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović upozorio je ugostitelje koji rade unatoč zabranama da će biti strogo sankcionirani te da će nakon svega izgubiti pravo na korištenje mjera financijske pomoći. "Pojedinci rade, otvaraju zadnja vrata i primaju goste. Znamo o kome se radi. Počnite se ponašati odgovorno", poslao je upozorenje Ivanović, napominjući da će svi sakralni objekti biti otvoreni do daljnjega uz poštovanje svih mjera zaštite i držanja razmaka među vjernicima.

Tomislav Prusina/Marija Mihelić/Sandra Lacić
NE TREBA IRACIONALNO KORISTITI SUMAMED
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za novinare nacionalnog stožera rekao je kako je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odredio posebnog epidemiologa koji će se baviti situacijom u bolnici. Na novinarsko pitanje primjenjuje li se pri liječenju hrvatski lijek Sumamed, dr. Alemka Marković pojasnila je da nekada započnu liječenje i prije nego što dođu nalazi jer i upala pluća može izgledati slično. “Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. Teorijski, on može djelovati, ali ne na virus nego na imunološki sustav da smiruje upalu u određenim mehanizmima. Prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava imunološki sustav i onemogućava ga da se bori. Da bismo davali Sumamed, morali bismo imati neku studiju da bismo vidjeli da to ne može naškoditi”, rekla je. Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih u Zagrebu gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija s 37 te Primorsko-goranska, koja ima 34 slučaja.
PROCJENA RIZIKA
Na koji način funkcionira sustav kada se u KBC-u dogodi slučaj kao što je ovaj posljednji, koji je uzbudio duhove mnogih zaduženih za sigurnost pacijenata i medicinskog osoblja, pojasnio je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić: “Mi znamo imena i prezimena pacijenata i kada se u Zavodu za javno zdravstvo nakon testiranja utvrdi pozitivan rezultat na Covid-19, odmah se aktivira služba. Epidemiolog utvrđuje kontakte pacijenta i medicinskog osoblja, rade se popisi i procjenjuje rizik od opasnosti. Po toj procjeni rizika pozivaju se i testiraju ljudi, odnosno oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom.”
U NAŠICAMA I DALJE SAMO JEDAN ZARAŽENI
U Općoj županijskoj bolnici Našice i dalje se nalazi samo jedna osoba zaražena koronavirusom. Kako navodi ravnatelj, dr. Hrvoje Šimić, pacijent je izoliran te se prati njegovo stanje. Radi se o pacijentu u dobi od 61 godine koji otprije boluje od kronično kardiopulmonalnih smetnji, tj. kronično opstruktivne bolesti pluća s ugrađenim stentom. Utvrđena mu je i upala pluća. Za sada je u dobrom stanju, stabilan je, komunicira s medicinskim osobljem. “Pacijent prije dolaska nije bio na mjerama samoizolacije, on je bio na mjerama kućnog liječenja, znači liječen je u kućnim uvjetima i poštovao je sve ono što mu se govorilo. On se na vrijeme javio svom liječniku i epidemiologu zbog straha na koronavirus, no sa simptomima koje je u to vrijeme imao nije procijenjeno da bi mogao biti potencijalno opasan u smislu korone. Zaraženi pacijent nije se kretao izvan Hrvatske, no u posljednjih dvadesetak dana bio je dva puta u Zagrebu kao pratnja supruzi u zdravstvenoj ustanovi. Nažalost, zbog događaja u Zagrebu došlo je i do promjene epidemiološke slike, pacijentu se pogoršalo stanje te je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus”, rekao je dr. Šimić te naglasio kako je prilikom prijema pacijenta upotrijebljena sva potrebna zaštita. U samoizolaciji je i pacijent čija je obitelj došla iz Njemačke, a njemu je potreban hitni kirurški zahvat. Zbog sigurnosti pacijenata i medicinskog osoblja provodi se testiranje kako bi se smanjio rizik na najmanju moguću mjeru. M.Ku.
200 KREVETA POSTAVLJENO  JE U DVORANI  GRADSKI VRT
Najčitanije iz rubrike