Svijet
NJEMAČKA UPOZORAVA NA “NACIONALNI EGOIZAM”

Španjolska je po broju umrlih prestigla Kinu
Objavljeno 25. ožujka, 2020.

Španjolska je u srijedu zabilježila novih 738 slučajeva smrti u 24 sata kao posljedice zaraze koronavirusom te su u toj zemlji tijekom pandemije do sada ukupno preminule 3434 osobe dok je ukupan broj zaraženih s jučerašnjih 39.673 porastao na 47.610 osoba.

Novi broj preminulih od koronavirusa predstavlja 27-postotni skok u odnosu prema danu prije. Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, iz koje se virus proširio prije četiri mjeseca. U Kini je dosad život izgubilo 3287 osoba. Jedino Italija, najpogođenija europska zemlja, ima više mrtvih, njih 6820.

Španjolska proživljava najteži tjedan pa je u srijedu broj inficiranih osoba uzletio za gotovo 8000, na ukupno 47.610 osoba, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva. Španjolska zdravstvena služba još uvijek čeka vrhunac broja oboljelih nakon kojeg bi se on stabilizirao pa počeo padati. Rezultat ograničenja kretanja stanovništva, uvedenog 13. ožujka, tek se očekuje. "Smanjenje društvenog kontakta je gotovo potpuno. Vjerujem da smo jako blizu vrhuncu", rekao je Fernando Simón, šef zdravstvene službe.

Oko 47 milijuna stanovnika smije izlaziti iz kuća samo pri odlasku na posao, trgovinu s hranom, bolnicu, ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju te kako bi prošetali psa.

U međuvremenu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je u srijedu na međunarodnu solidarnost u trenutku kada je cijeli svijet pogođen pandemijom koronavirusa. "Nacionalni napori koje situacija zahtijeva od svakog od nas ne smiju rezultirati spiralom nacionalnog egoizma", kazao je Maas uoči planiranog sastanka G7 u srijedu.

"Prioriteti njemačke vlade su koordinirati naše akcije s našim partnerima diljem svijeta i pokazati solidarnost gdje god vidimo da to možemo", kazao je njemački šef diplomacije za agenciju dpa. Ministri vanjskih poslova zemalja G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, održat će u srijedu poslijepodne sastanak preko videokonferencije, a jedna od glavnih tema bit će rapidno širenje pandemije koronavirusa. Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazao je u utorak da bi Sjedinjene Države mogle postati novi epicentar pandemije. Heiho Maas rekao je kako su zemlje G7 pogođene koronavirusom teže negoli većina svijeta iako se virus pojavio u prosincu u Kini. H
Heiko Maas

njemački ministar vanjskih poslova

Svatko tko sada vidi kakav izazov ova kriza postavlja pred zemlje G7, unatoč njihovoj gospodarskoj snazi i koncentraciji medicinskog znanja, može shvatiti kakve ozbiljne posljedice mogu biti negdje drugdje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE JOSEP BORRELL:

BiH mora provesti presudu "Sejdić-Finci" i mijenjati ustav

2

U ŠVEDSKOJ

Okupljanje samo do 8 osoba

3

AMERIČKA UPRAVA ZA OPĆE POSLOVE DALA ZELENO SVJETLO ZA TRANZICIJU VLASTI

GSA: Prijenos vlasti može poćeti
Trump: Učinite što je potrebno