Svijet
U BIH JOŠ BEZ ZABRANE KRETANJA

U Banjoj Luci žarište, zaraženi idu u izolaciju
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Vlasti u Bosni i Hercegovini u srijedu su počele pripreme za premještanje u izolaciju osoba zaraženih koronavirusom u kojih se još nisu pojavili simptomi bolesti, a prvi takav korak poduzeli su u Banjoj Luci, gdje je do sada potvrđeno najviše slučajeva zaraze. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako će paviljoni namijenjeni za smještaj studenata poslužiti za izolaciju osoba kod kojih je potvrđen virus SARS-CoV-2. "Smješteni u ovom objektu imat će kompletan zdravstveni nadzor, a objekt će osiguravati policija", kazao je Šeranić ustvrdivši kako je ta mjera sukladna preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Najavio je i masovnije testiranje na koronavirus nego do sada. Za sada je planiran smještaj do 110 osoba, a u Banjoj Luci, koja je i žarište epidemije u Bosni i Hercegovini, do srijede je virus testiranjima potvrđen u 90 osoba. Uspostavom prostora za izolaciju u koji bi se smještalo zaražene zdravstvene vlasti u RS pokušavaju spriječiti daljnje širenje bolesti, jer se pokazalo kako je velik broj onih koji ne poštuju izdana rješenja o samoizolaciji u takvim slučajevima. Prostori za izolaciju trebali bi biti uspostavljeni u svim većim mjestima u tom entitetu, no u Federaciji BiH za sada nema najave poduzimanja sličnih mjera. Jedino što je zajedničko za oba entiteta je noćni policijski sat, no još uvijek nema zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

U cijeloj Bosni i Hercegovini do srijede se broj zaraženih približio brojci od 170, a inficirane su osobe koje žive u ukupno 29 mjesta diljem zemlje.

Potvrđena su dva smrtna slučaja koja se mogu izravno povezati sa zarazom koronavirusom, a posljednji je registriran u utorak u Sarajevu, gdje je preminula žena srednje životne dobi. Zbog tog slučaja dvadeset liječnika i medicinskih sestara i tehničara u domu zdravlja u kojemu se liječila sada će morati u samoizolaciju. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana