Dome slatki dome
LIČENJE

Dobra priprema je već pola posla
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Za one koji imaju malo volje ličenje stana može, osim financijske uštede, biti i pravo zadovoljstvo

Početak proljeća idealno je vrijeme za uređenje i osvježenje stambenog prostora, ponajprije unutarnjih zidova koje je svakih nekoliko godina potrebno obnoviti novim premazom boje.

Zimski mjeseci grijanja, kuhanja i boravka u prostorijama sa zatvorenim prozorima itekako ostavljaju trag na zidovima. Ličenje stana svakako se s povjerenjem može prepustiti profesionalcima koji će uglavnom brzo i kvalitetno ispuniti gotovo sve želje, no za one koji imaju malo volje i vremena, ličenje vlastitog stana može, osim financijske uštede, biti i pravo zadovoljstvo i relaksacija te svojevrsni odmak od svakodnevne rutine. Za to je potrebna dobra i kvalitetna priprema koja, kada je ličenje u pitanju, znači pola obavljenog posla, jer u suprotnom cijeli posao može završiti i estetskom i financijskom katastrofom. Dobra priprema znatno će olakšati samo ličenje, ali i uštedjeti dragocjeno vrijeme te zaštititi pokućstvo i podove.

Najzahtjevniji korak je odabir boje. Boju treba izabrati prema vlastitom ukusu i željama, pazeći pritom na neka osnovna pravila.

Potrebni alati
Za prostorije u kojima se boravi tijekom dana, ili za radnu sobu u kojoj se čita, piše i slično, valja odabrati svjetlije nijanse boja. Za spavaću sobu, posebice za one koji ujutro vole duže ostati u krevetu i nisu ljubitelji prvih sunčanih zraka, može se odabrati tamnija boja, poput plave, ljubičaste, ili neke druge zagasite, umirujuće boje. Boje je moguće i kombinirati pa, primjerice, svaki zid u prostoriji može biti u drugoj boji, ili jedan zid u nekoj izražajnijoj boji, a ostali bijeli, ili svi zidovi mogu biti u jednoj boji, a strop u drugoj. Mogućnosti su beskonačne, no ne treba pretjerivati, jer često će već i novi sloj obične, bijele boje zidovima udahnuti sasvim dovoljno svježine. Kada je boja odabrana, potrebno je odrediti i količinu. Površine zidova izračunavaju se jednostavno množenjem dužine i visine svakoga zida, a stropa množenjem dužine i širine prostorije. Pritom se, u pravilu, ne oduzimaju površine otvora poput prozora i vrata, osim kada je riječ o vrlo velikim površinama. Na ambalaži svake boje nalazi se uputstvo o potrebnoj količini, pa je lako izračunati koliko je boje potrebno za određenu prostoriju, pri čemu valja imati na umu da svaki zid treba premazati bar dva puta. Neke površine zahtijevaju i temeljni premaz, posebice ako je riječ o prvom ličenju, ličenju nakon dužeg vremenskog razdoblja, promjeni boje, ili zidovima od materijala poput gips-ploča koji upijaju velike količine boje. Za ličenje je potreban kvalitetan valjak koji ne ispušta vlakna, jedna široka i jedna uska soboslikarska četka za ličenje nedostupnih mjesta i završne radove, teleskopski držak, mrežica za cijeđenje, masa za ravnanje zidova (takozvani glet), lopatica (špahtla), brusni papir, soboslikarska ljepljiva vrpca za zaštitu rubova, ljestve, plastične folije za prekrivanje podova i namještaja, stare novine, krpe i radna odjeća koja omogućava neometano kretanje. Nakon ličenja valjke i četke potrebno je temeljito oprati tekućom vodom kako bi se iz njih uklonili i posljednji tragovi boje, a zatim ih dobro osušiti. Tako temeljito čišćenje nije, međutim, potrebno tijekom izvođenja radova, nego je na kraju dana dovoljno četke i valjak umotati u plastičnu ili aluminijsku foliju kako bi ostali vlažni za ponovnu uporabu idućeg dana. Lijepljenje soboslikarske vrpce može biti prilično zamoran i mukotrpan posao, budući da treba oblijepiti sve rubove prozora, vrata, utičnica, prekidača, podova, nekih dijelova namještaja, no taj dio posla jednostavno je neizbježan.

Priprema zidova
Posebno je važno kvalitetno pripremiti zidove. Zidovi, čak i oni koji naoko izgledaju čisti, prekriveni su slojem prašine, masnoće i raznih drugih nečistoća koje utječu na prianjanje boje. Stoga je zidove najbolje oprati vlažnom krpom i sapunicom. Postoje i specijalna sredstva za pranje zidova, no najčešće će već i obična mlaka voda i malo deterdženta za posuđe poslužiti svrsi. Nakon što se zidovi osuše, slijedi ravnanje raznih sitnih oštećenja, poput rupa od čavala, manjih pukotina i slično. Glatka je površina iznimno važna za konačan izgled zidova nakon ličenja, pa sve neravnine i pukotine treba napuniti masom za ravnanje zidova, poravnati lopaticom te pustiti da se osuši i nakon toga izbrusiti brusnim papirom, a ako je potrebno cijeli se postupak ponavlja kako bi površina zida bila posve ravna. Takav je postupak prikladan kod sitnijih oštećenja zida, dok je za sanaciju većih oštećenja ili pukotina ipak najbolje angažirati profesionalnog zidara koji će izvršiti adekvatne popravke. Kada su sve pripreme obavljene, završen je i zapravo najteži dio posla nakon kojega preostaje još samo ličenje.

Pripremila: Jasminka Knežević
Boju temeljito izmiješati s vodom
Većina boja miješa se s vodom u određenom omjeru koji je istaknut u uputama proizvođača na ambalaži. Važno je boju temeljito izmiješati s vodom da bi se dobila smjesa ujednačene gustoće, nakon čega možemo početi s ličenjem. Uvijek počinjemo od kutova, rubova vrata i prozora koje bojimo četkom, a potom slijede stropovi i zidovi koje premazujemo valjkom. Valjak pritom treba umočiti u boju, a zatim ocijediti na mrežici za cijeđenje kako ne bi došlo do curenja viška boje niz zidove. Ako na zidovima postoje izrazite mrlje, njih pokrivamo posebnom izolirnom bojom, ili bojom za prekrivanje mrlja. Strop i zidovi liče se potezima valjka prvo po dužini, a zatim po širini, kako bi se boja ravnomjerno nanijela na cijelu površinu. Pritom je iznimno važno cijelu površinu oličiti odjednom, bez dugih pauza, kako bi se izbjegle razlike u tonovima boja nastale zbog sušenja u različitim uvjetima. Teleskopski držak na koji se vrlo jednostavno montira valjak uvelike će olakšati ličenje stropa, u odnosu na klasično ličenje stropa uz pomoć ljestava. Ako boja na nekim mjestima ne pokriva dobro, nikako se ne smije nanositi deblji sloj boje, nego jednostavno treba ostaviti da se osuši, pa premazati još jednom. Za potpuno prekrivanje i ravnomjeran ton boje potrebna su bar dva, a često i tri premaza.
Prazan prostor će olakšati posao
Važan korak u pripremi za ličenje jest uklanjanje namještaja i drugih predmeta iz prostorije. Prazan prostor uvelike će olakšati posao i omogućiti kvalitetnije bojenje zidova. Za početak potrebno je sa zidova skinuti sve slike, ukrase, satove i slično, a poželjno je ukloniti i prekidače za svjetlo i utičnice. Prekidače i utičnice nije nužno skidati, ali ih u tom slučaju valja zaštititi soboslikarskom ljepljivom vrpcom. Ako ih ipak uklanjamo, nije naodmet označiti ih brojem kako bismo ih nakon radova mogli vratiti na njihovo mjesto. Namještaj, tepihe, električne uređaje i ostale predmete iz prostorije valja potpuno ukloniti, no kako u praksi to često nije moguće one dijelove namještaja koji preostanu u prostoriji treba premjestiti u sredinu, prekriti plastičnom folijom i oblijepiti vrpcom. Nakon toga slijedi zaštita poda, a najboljim rješenjem pokazale su se nešto deblje plastične folije koje je moguće pronaći u svim specijaliziranim prodavaonicama, u raznim dimenzijama, a jednostavno se vrpcom zalijepe uz rub zidova.
Zimski mjeseci grijanja, kuhanja i boravka u prostorijama sa zatvorenim prozorima itekako ostavljaju trag na zidovima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike