Mozaik
KLIMA I OVDJE PRIJETI

Nestaje kašmir, najkvalitetnija vuna na svijetu
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Vlakna pašminske koze deset su puta tanja od ljudske dlake i osam puta toplija od ovčje vune

U indijskom dijelu Kašmira, Ladakhu, na nadmorskoj visini većoj od 4200 metara, dom je iznimno izdržljive i rijetke pasmine koza, Changra ili pašminske koze.

- Nadmorska visina, niske temperature i oštri vjetrovi od presudne su važnosti za rast iznimno mekane dlake koza - kaže fotograf Andrew Newy, dodajući da su vlakna široka samo osam do deset mikrona, što je deset puta tanje od ljudske dlake i osam puta toplije od ovčje vune. Ovo luksuzno vlakno u svijetu poznato je kao pašmina, najmekša i najskuplja vrsta kašmirske vune na svijetu, kaže Newey.

Uzgajivači pašminskih koza su nomadski pastiri koji već stoljećima lutaju ‘krovom svijeta‘, seleći svoja stada ovaca i koza u potrazi za svježim pašnjacima. Ovakvome drevnom načinu života sada prijete klimatske promjene, uvoz lažne pašmine iz Kine, potreba za boljim obrazovanjem i želja lagodnijim i jednostavnijim načinom života. Na visoravni Chantang obično ne pada mnogo snijega, a ako ga i bude, obično počinje padati u siječnju ili veljači. No posljednjih je nekoliko godina sve teže jer padaline počinju već u prosincu, čak i u studenome. Zbog toga se životinjama mora osigurati dodatna prehrana da ne umru od gladi. Istodobno su zime postale toplije, što je smanjilo kvalitetu i količinu dragocjene pašminske vune.

- Kašmir je skup i s pravom je tako. Changpa nomadi pažljivo češljaju dlaku koza tijekom proljetne sezone ne bi li uklonili mahunarke iz runa, a potom prikupljaju donji sloj te dobra vlakna ručno odvajaju od loših - kaže Newey. Nakon što se vlakna ručno sortiraju, očiste i ispredu može započeti proces tkanja, što je prilično zahtjevno i mukotrpno. Nakon čišćenja i prerade, vuna koja se dobije od jedne koze iznosi samo oko 113 grama. Za tkanje pravih remek-djela od kašmira na drvenim tkalačkim strojevima, koja se izvoze diljem svijeta i prodaju za goleme svote novca u luksuznim trgovinama, visokoobučenim zanatlijama potrebno je između nekoliko mjeseci i godine dana.

Dodatnu brigu pastirima predstavlja i sve veći broj snježnih leoparda u regiji koji napadaju koze. Poznavatelji prilika kažu da bi smanjenje uzgoja pašminskih koza značilo i kraj preživljavanja za oko 300.000 ljudi koji izravno ili neizravno žive od proizvodnje pašmine.

Hina
113

grama vune u prosjeku se dobije od jedne koze
4200

metara nadmorska je visina gdje se nastanjuje pašminska koza koja daje jedinstvenu kašmirsku vunu
Za tkanje pravih remek-djela potrebno je između nekoliko mjeseci i godine dana
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI PROJEKT OSJEČKOG KULTURNOG CENTRA

"Kultura u novoj Rupi": Prvi je nastupio Dino Dvornik Tribute band

2

CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne

3

SFF: FILM “MARE” OTVARA NATJECATELJSKI PROGRAM

Andrea Štaka: Ne samo
da naša djeca odrastaju,
nego uviđamo da i mi odrastamo