Kultura
NAJPOPULARNIJA SLOVENSKA KNJIŽEVNICA ZA DJECU I MLADE

Neodoljiva priča prigodna za početnike čitače
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Desa Muck (1955., Ljubljana) i danas se drži na vrhu liste kao jedna od najpopularnijih slovenskih književnica za djecu i mlade. Prije nego što se posvetila pisanju, ilustrirala je, glumila, i njegovala djecu s posebnim potrebama. Dobitnica je mnogih nagrada za knjige i radiodrame, a 2003. djeca su njezinu seriju knjiga o Anici proglasila najdražima.


Njezina djela za mlade na početku njezina stvaranja bila su namijenjena tinejdžerima, dok je kasnije, serijom knjiga o Anici Pivnik, doprla i do čitatelja početnika. Popularnost serije ponovno se rasplamsala u jesen 2008., kad je Televizija Slovenije počela emitirati seriju snimljenu prema toj književnoj seriji. Objavila je i dva zapažena romana za odrasle, Panika i Pješčanik boga djeteta. Njezina su djela prevedena na mnoge jezike, pa i na hrvatski. Posljednjih nekoliko godina gotovo je jedina autorica koja je na polju književnosti za mlade čiji se prijevodi mogu naći i na hrvatskom, a naslov Anica i sportski dan uvršten je i u popis hrvatske lektire za osnovne škole.


Nova, neodoljiva i poučna priča Anica i Majčin dan prigodna je za početnike u čitanju zbog velikih i lako čitljivih slova, a ilustracije Ane Košir svidjet će se svim mladim čitateljima. Svoj djeci, pa tako i Anici, mama je najvažnija osoba na svijetu. Anica svojoj mami za njezin poseban dan želi kupiti lijep i skup dar, no za to nema dovoljno novca. Odlučuje ju ugodno iznenaditi, ali ne će sve ići kako je zamislila.

Mozaik knjiga do sada je objavila autoričina djela: Anica i tajna maska, Anica i sportski dan, Anica i zečić, Anica i velike brige, Anica i Jakov, Anica na ljetovanju, Lažljiva Suzi, Mjesečeva kći i Sama kod kuće. N.Vek.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike