Kultura
66. MEĐUNARODNI FESTIVAL KRATKOMETRAŽNOG FILMA U OBERHAUSENU

U natjecateljskom su programu hrvatski filmovi "Porvenir" i "Strujanja"
Objavljeno 26. ožujka, 2020.

U sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 66. izdanja festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se dva hrvatska naslova. Riječ je o filmovima Porvenir Renate Poljak, koji će na festivalu imati svoju svjetsku premijeru, te Strujanja Katarine Dude. Festival se u njemačkom Oberhausenu trebao održati od 13. do 18. svibnja, no događaj je otkazan. Umjesto toga, neki će programi biti dostupni online.


Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Porvenir redateljice Renate Poljak imat će svjetsku premijeru na 66. festivalu u Oberhausenu. U filmu redateljica nastavlja preokupacije iz svojih ranijih radova (Partenza) o odlasku hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća zbog siromaštva i gladi. Redateljičin pradjed jedan je od Hrvata koji su osnovali grad Porvenir smješten na čileanskom otoku Ognjena zemlja, a tamo je i umro. Autorica se u filmu pita pamte li naša tijela sudbine predaka te je li nam suđeno da iz generacije u generaciju bježimo u potrazi za boljim životom.


Osim što je film režirala, Renata Poljak za njega potpisuje i scenarij, ali i produkciju. Direktor fotografije je Boris Poljak, glazbu su radili Alen i Nenad Sinkauz, dizajn zvuka Iva Ivan, a film je montirao Damir Čučić. Za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.


Ovo je drugi redateljičin film koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Oberhausenu - prošle godine, u natjecateljskom programu 65. izdanja, publici je prvi put predstavljen dokumentarno-eksperimentalni film Još jedan odlazak.


Osim Porvenira, u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa prikazat će se i Strujanja redateljice i scenaristice Katarine Dude. Film je to o velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene zgrade na kojem su ostale još jedino biljke koje su srasle s arhitekturom. Vrtlarica ih i dalje održava, a one u loncima priprema za preseljenje. Osim nje, tu je još vatrogasac koji čuva praznu zgradu, obilazi je i održava prostor ni za koga.


Strujanja su premijerno predstavljena na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split, na kojem su osvojila nagradu za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu Ješke.


Osim što je film režirala i producirala, Katerina Duda bila je, uz Dražena Žerjava, zadužena i za kameru, film je montirala Iva Ivan, a zvuk je oblikovao Srđan Popović. Strujanja su nastala u produkciji Restarta (Vanja Jambrović, Tibor Keser, Oliver Sertić) i koprodukciji Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić, Lea Vene).
- Festival nam je nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga, no zato razmišljamo koje bismo festivalske programe mogli ponuditi online, koje bismo mogli odgoditi do sljedeće godine, a koje ćemo morati potpuno otkazati - izjavio je direktor festivala Lars Henrik Gass. N.Vek.
Lars Henrik Gass

direktor festivala

Festival je nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga. Razmišljamo koje bismo programe mogli ponuditi online, koje bismo mogli odgoditi za dogodinu, a koje otkazati
VIŠE OD 500 FILMOVA
Ovogodišnje, 66. izdanje filmskog festivala u Oberhausenu ne će se održati od 13. do 18. svibnja, kako je bilo planirano, zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Na festivalu je trebalo biti prikazano više od 500 filmova iz 70 zemalja, a za sada su objavljeni naslovi samo iz međunarodnog natjecateljskog programa koji će se, možda, u cijelosti prikazati online.

Oba hrvatska naslova nastala su uz potporu HAVC-a.
Možda ste propustili...

GORDANU MARIJANOVIĆU NAGRADA NA PIF-U

Suptilno šarmirao publiku i žiri

PREDSTAVLJEN ZBORNIK "FRANJEVCI U VUKOVARU"

Samostan dobio novu dimenziju u bogatoj baštini Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana