Ekonomija
IZNENADNI PAD TEMPERATURE I NEOČEKIVANI SNIJEG

Kod pojedinih se voćara očekuju stopostotne štete
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Na najranijim sortama koje su propupale moglo bi biti ozeblina, kaže Cerovski

Nakon iznenadnog snižavanja temperatura i neočekivanog proljetnog snijega, voćari su u velikim problemima te ovisno o lokalitetu i položaju voćnjaka kod pojedinih voćara očekuju se i stopostotne štete.


Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski rekao je kako su rane sorte trešanja sve smrznute i očekuju 100 % štetu, a kod ranih sorti bresaka i krušaka očekuje se 90 % štete. Nažalost, svi cvjetovi koji su se otvorili su stradali, sve je smrznuto.


Jabuke su u ovoj fazi nešto otpornije na niske temperature nego ostale voćke, pupovi se još nisu otvorili te se voćari nadaju kako kod jabuka neće biti prevelikih šteta.


Kako je rekao Darko Cerovski, snijeg ne bi trebao pretjerano utjecati na vinograde.


- Na najranijim sortama koje su propupale moglo bi biti ozeblina, ali neće učiniti neke veće materijalne štete. Ovaj snijeg je čak i povoljan jer će usporiti otvaranje pupova i usporit će cvatnju – rekao je Darko Cerovski.


Vinogradari se nadaju kako temperature neće pasti ispod -2 °C jer bi onda moglo doći do smrzavanja pupova.
Palili stare gume

Josip Pristav iz Đurđenovca, koji se bavi vinogradarstvom i voćarstvom za vlastite potrebe, rekao nam je kako su i njemu sve voćke u cvatnji stradale, no nada se kako u vinogradu neće imati štete. Navodi kako postoji mogućnost podizanja temperature u vinogradima ubacivanjem toplog i dogrijanog zraka.


- Prije nekoliko godina palili smo stare gume na uglovima vinograda i taj topli dim miješajući se sa zrakom prolazio je kroz vinograd i odleđivao ga – rekao je Josip Pristav.


Voćari navode kako postoji mogućnost zaštite i voćnjaka prilikom opasnosti od mraza i ledene kiše tzv. orošavanjem. Sitne čestice vode raspršuju se po čitavom voćnjaku kako bi se zaledili svi pupovi voćaka. Led je izolator te u slučaju niskih temperatura ne dolazi do značajne štete.


Smirivanje vremena, porast temperatura i normaliziranje vremena jučerašnja je meteorološka prognoza koja je u znatnoj mjeri razveselila voćare, ali i one koji se bave ratarstvom odnosno vinogradarstvom. Snijeg početkom proljeća i, više od toga, dva dana s temperaturama nižima od nule poprilično su ih zabrinula.


- U ovom je trenutku teško reći kakve će štete biti. Jesu li i u kojoj mjeri plodovi oštećeni na ranim sortama, prije svega marelica i bresaka, vidjet ćemo kada snijeg okopni - kaže belomanastirski voćar Fabijan Dolančić naglašavajući kako je prve plodove na ranim marelicama vidio dva-tri dana prije pogoršanja vremena i spuštanja temperature ispod nule. Tvrdi kako su se temperature spustile upravo u kritičnom trenutku, kada su se, kod nekih voćaka, pojavili prvi plodovi ili kada je bio kraj cvatnje, odnosno u trenutku kada su voćke bile pune voćnog soka.
Najosjetljivije marelice

- Najosjetljivije su marelice. Cvjetovi ostalih voćki nešto su otporniji i podnose temperature do -2 Celzijeva stupnja. No još niže temperature bile bi katastrofalne. Tada bi se moglo pričati o potpunim štetama - tvrdi dodajući kako postoje goleme razlike i u položaju voćnjaka. Oni koji su na povišenom mjestu, nastavlja, sigurno će pretrpjeti manje štete, jer se hladniji zrak spušta u doline, što znači da će štete na nižim voćnjacima sigurno biti veće. Dodaje kako se voćari sada najviše pribojavaju vedrih noći, koje su jasna najava hladnih jutara, minusa i mraza. Misli kako neke neobavljene sezonske predradnje u voćnjacima nemaju veze s eventualnim štetama.


- Osobno sam već obavio drugo prskanje i završio rezidbu, a da nema snijega, motokultivatorom bih obrađivao tlo u voćnjaku jer se već pojavio korov. No na temperaturne minuse ne može se utjecati. Ima, doduše, načina borbe protiv minusa, poput paljenja vatri ili orošavanja, ali to si mogu dopustiti vlasnici malih voćnjaka - kaže napominjući kako se sjeća snijega u ožujku, ali ne tako intenzivnih padavina i niskih temperatura. Naglašava kako snijeg voćkama neće štetiti. I Davorin Škoflek, dopredsjednik UPRIV-a (Udruga proizvođača rakije iz voće) iz Kneževih Vinograda, jednog od rijetkih registriranih proizvođača rakije u Osječko-baranjskoj županiji, tvrdi kako je rano govoriti o eventualnim štetama.
- Još uvijek nemam informacije kakvo je stanje u voćnjacima. Šteta će sigurno biti, ali na ranim sortama, prije svih marelica, kakvih je u Baranji relativno malo. Na ruku nam ide i meteorološka prognoza, pa se nadam najboljem - kaže Škoflek.


Magdalena Kunac /Ivica Getto
Mirko Bušljeta

voćar iz Duge Međe

PUPOVI SU PRIJE SNIJEGA TEK POČELI BUBRITI, ONDA JE "UDARIO" MRAZ I MINUSI

Voćari s orahovačkog područja nakon idealnog početka proljeća susreli su se s dolaskom ove velike količine snijega koji je zaustavio cvatnju, ali nije uništio pupove i cvijet. Snijeg je zaštita cvijetu i pupu od niskih temperatura, potvrđuje to i Miroslav Milovuković koji u svom OPG-u ima nasade domaće kupine i maline te dva veća voćnjaka jabuka i jedan šljive: - Sve je procvjetalo i propupalo i kada smo očekivali normalan daljnji razvoj voćki, dogodio se prvo mraz pa sada snijeg. Najviše štete je najvjerojatnije donio taj mraz, no to ću vidjeti kada se snijeg otopi jer je pao dan nakon mraza. Vidjet ćemo što nosi vrijeme, najgori mogući scenarij bio bi da se snijeg otopi, a temperature spuste na ispod -3, onda bi sve stradalo - kaže Milovuković. OPG Perković uzgaja jabuke, višnje, trešnje, ima 2,5 ha šljiva u svim vrstama, nove nasade krušaka i bresaka, zatim marelicu, a posebno se ponose na proizvodnju jagoda, kojih ovaj OPG ima više od 20 tisuća strukova i sve to uzgajaju vani, a jedan dio je i u plasteničkoj proizvodnji: -Bojali smo se mraza prije snijega i baš kada smo htjeli otići, što se ono kaže, u izvidnicu, pao je snijeg i sada možemo samo čekati. Snijeg nas ne plaši. Sada nema svrhe ići u voćnjake. Najavljeno je da će za nekoliko dana biti toplije, tako će i snijeg otići, pa ćemo vidjeti kakvo je stanje - kaže Vesna Perković. Mirko Bušljeta iz Duge Međe ima 600 stabala šljiva u dva voćnjaka: - Pupovi su prije snijega počeli bubriti, onda je udario onaj mraz i nekoliko dana minusa i samo se nadam da on nije napravio nekakvu štetu, kaže Bušljeta. V.Grgurić
Ratari i vinogradari (za sada) bez šteta
Karanački ratar Sabo Šandor kaže kako se ne sjeća sličnih situacija kada je riječ o tako intenzivnim snježnim oborinama u ovo doba godine. ‘‘Sreća je da nije bilo višednevnih niskih temperatura. Upravo stoga mislim da većih problema ne bi trebalo biti. Vlage nedostaje, a nadoknadit će je snijeg koji bi se ovih dana trebao početi topiti‘‘, ističe Sabo dodajući kako bi u slučaju normalnog vremena radili na pripremi tla za proljetnu sjetvu. Krenuli su, naime, rokovi za sjetvu šećerne repe, a bliži se i početak sjetve suncokreta, kukuruza... Baranjski vinogradar Lajoš Kolar smatra kako snijeg i dvodnevni minusi nisu naštetili njegovim vinogradima. n
90 %

štete očekuje se kod ranih sorti bresaka i krušaka
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike