Regija
POTVRĐEN PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U VSŽ

Od povratka iz Austrije bila u samoizolaciji
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ, naglasio je kako je na području županije do srijede u 9 sati u samoizolaciji bilo 998 osoba

Prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentiran je u utorak u popodnevnim satima. Riječ je o 61-godišnjoj ženi iz Posavskih Podgajaca koja se 17. ožujka vratila s posla iz Austrije.
Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, potvrdila je u srijedu na konferenciji za novinare kako je oboljela žena hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici i njezino je zdravstveno stanje stabilno.
- Čim se vratila dobila je mjeru zdravstvenog nadzora samoizolacije, a prema informacijama koje imamo bila je u samoizolaciji u obiteljskoj kući, u kojoj živi sa suprugom. On se na svojevrstan način također izolirao jer, kako nam je rekao, od njezina povratka iz Austrije ni on nije izlazio iz kuće, što je iznimno povoljna situacija i znači kako je oboljela imala samo jedan kontakt - navela je Krešić, naglasivši kako sve osobe koje se iz područja zaraženih epidemijom vrate u Hrvatsku trebaju, ako se već ne mogu posve izolirati, najmanji mogući broj osoba izložiti kontaktu i tako spriječiti potencijalno širenje bolesti.
Suprug oboljele žene za sada nema simptoma, no službeno je stavljen u 14-dnevnu samoizolaciju od trena kada je njoj potvrđen nalaz.
- Do Zagreba se dovezla s prijateljima iz drugog hrvatskog grada, a u Zagreb je po nju otišao suprug. S obzirom da nije boravila izvan svoga doma nema razloga za masovne dezinfekcije javnih površina. Podsjećam kako se svi javni prostori moraju redovito čistiti i sredstvima koja sadrže dezinfekcijska sredstva - istaknula je Krešić te pojasnila kako se oboljela žena s pojavom simptoma telefonom javila obiteljskoj liječnici koja je potom dogovorila uzimanje uzoraka u vinkovačkoj bolnici.
Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ, naglasio je kako je na području županije do srijede u 9 sati u samoizolaciji bilo 998 osoba.
- Svaki nam dan dolazi sve više osoba iz zapadnih država i želimo da samoizolaciju poštuju svi kojima je ta mjera određena. Svi smo u ovom trenutku u rukama zdravstvenog osoblja, ali i onih koji su u samoizolaciji, pa ako oni poštuju pravila i upute onda zajedno možemo dobiti ovu bitku - poručio je Kelić i apelirao na građane da poštuju struku i prihvate njihove upute.
Fabijan Kapular, načelnik PU Vukovarsko-srijemske, izjavio je kako su od početka epidemije imali 116 dojava o kršenju samoizolacije te utvrdili 32 slučaja kršenja.

D. Korpoš

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike