Sport
NAPOKON PREVLADAO RAZUM

Odgođene Olimpijske igre, novi je termin u ljeto 2021.
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Pred koronavirusom posljednji ustuknuo i najveći sportski događaj

Posljednji sportski dogođaj koji je odolijevao i tvrdoglavo prijetio da će se održati morao je ustuknuti pred pandemijom koronavirusa. Odgođene su 32. ljetne Olimpijske igre u Tokiju, koje su trebale biti na programu od 24. srpnja do 9. kolovoza! Neće biti ni Paraolimpijskih igara, koje su bile zakazane za 25. kolovoza i trebale su trajati do 6. rujna.

Razumna je to i očekivana odluka, koja se ipak (pre)dugo čekala. Organizatori i Međunarodni olimpijski odbor sami sebe su uvjeravali da će bez obzira na zdravstvenu sliku u svijetu ipak biti u mogućnosti organizirati najveći sportski događaj u ovoj godini. No zavaravanju je došao kraj, u konačnici je zdrav razum taj koji mora, prije ili u ovom slučaju kasnije, prevladati u ovakvim kriznim i specijalnim situacijama. Još u nedjelju MOO je donio odluku da će u sljedećih mjesec dana detaljno još pratiti situaciju i donijeti konačnu odluku. Nisu tebala proći ni dva dana da Igre napokon i službeno budu prolongirane za godinu dana.

Jučer je tako japanski premijer Shinzo Abe u razgovoru s prvim čovjekom olimijskog pokreta Thoamsom Bachom sve prelomio i odluka je pala.

- Predložio sam da se Igre odgode za godinu dana i predsjednik Bach je to prihvatio - rekao je Abe nakon telefonske konferencije na kojoj su još sudjelovali i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik Organizacijskog odbora Yoshiro Mori i japanska ministrica zadužena za Olimpijske igre Seiko Hashimoto. Pritom je Koike naglasio da će Igre koje će se održati sljedeće ljeto nosit naziv Tokio 2020., dok je Hashimoto dodala kako će ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj. Također je dodala da odgoda neće biti dulja od godine dana.

Gledati tako daleko, 16 mjeseci unaprijed, i dalje je nezahvalno, ali treba vjerovati da će ova pandemija biti zaustavljena i da će se 2021. u Tokiju okupiti najbolji sportaši sa svih strana svijeta.

Neki od njih su već i prije jasno i glasno rekli da nemaju namjeru ovog ljeta ići u Japan. Kada su iste poruke počele stizati i od nacionalnih olimpijskih odbora, bilo je jasno da će MOO i domaćin morati donijeti tešku odluku, ali jedinu moguću. Da će rasplet biti takav najavio je i prije par dana čelni čovjek HOO-a Zlatko Mateša, koji je smatrao da je odluka o otkazivanju već i donosena, ali da nije potvrđena jer se u međuvremenu tražio novi termin, koji bi trebao ublažiti novonastalu štetu.

Ne treba se zavaravati, odavno su OI i više od sporta, vrti se ogroman novac, ulaganja, ali i očekivanja su sve veća i veća. Činjenica je da će organizator biti u problemima, jer predviđa se da je u Igre već investirano više od 12 milijardi dolara. Uz to, novi termin preklapat će se s nekim već ranije dogovorenim natjecanjima, tu su sada i dodatni logistički problemi i zahtjevi, ali usprkos svim problemima, olimpijski duh i dalje će živjetii.

Nino Benčina
TRI RATNE ODGODE, PRVA VIRUSNA
Prve moderne OI održane su 1896. godine. Nakon toga, planirano je da se olimipijski duh održava svake četiri godine, ali bilo je događaja koji su spriječili taj ritam. Ova posljednja odgoda je četvrta po redu, a za tri dosadašnja otkaza zaslužni su globalni ratovi. Prvi svjetski otkazao je Igre 1916. u Berlinu, dok se 1940. nije išlo u Helsinki. Zanimljivo, prvo je bilo odlučeno da se te 12. OI održe u Tokiju, ali nakon što je 1937. započeo Drugi kinesko-japanski rat, MOO je odlučio domaćinstvo dati glavnom gradu Finske. No, te Igre, kao i one 1944. godine u Londonu, nisu održane zbog Drugog svjetskog rata. Iako će mnogi reći da se trenutno također vodi rat, ovaj put protiv opakog virusa, Tokio će biti prve igre koje nisu održane u predviđenom terminu u mirnodopskim uvjetima. Tokio je već bio domaćin 1964., a ako sve bude u najboljem redu, najbolji sportaši svijeta pohodit će glavni i najveći japanski grad 2021. godine. Zdravi i spremni, što ove godine ne bi bio slučaj. Spomenimo da su u Japanu u dva navrata održane i Zimske OI, u Sapporou (1972., a otkazane 1940). i Naganu (1998).
odgoda
TOKIO ĆE OI UGOSTITI SLJEDEĆE LJETO
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike