Osijek
OSJEČANI SE PRIDRŽAVAJU MJERA TIJEKOM POGREBA, ISPRAĆAJA I POLAGANJA URNI

Pokojnici se ispraćaju uz najviše pet osoba
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Da su Osječani itekako ozbiljno shvatili odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o načinu okupljanja na pogrebima, posljednjim ispraćajima, odnosno polaganjima urne, i to bez navođenja mjesta i vremena pogreba, pokazuju i najnoviji podatci Ukopa. Naime, dok se prije najnovije odluke na pokopima okupljalo oko 15 građana, sad ih je, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, samo četvero do petero.

- Moram reći da se građani pridržavaju reda i svih procedura da se u mrtvačnici nalazi samo uža obitelj jer je to tako trenutačno propisao Nacionalni stožer. Jednako tako u naše urede zbog dogovora o pogrebu ulazi samo po dvoje kako bi zaštita bila na maksimalnoj razini. Kao i na grobljima, tako i u našoj tvrtki držimo se obveznog razmaka između svih zaposlenika, i to strogo nadzirem - poručuje Ostrički, apelirajući na građane da se i nadalje, dok traju sve mjere zaštite, pridržavaju tih pravila, i kada je u pitanju broj okupljenih osoba na pogrebu kao i sve ostale upute, primjerice donošenje cvijeća i svijeća, što je u ovom trenutku zbog situacije s koronavirusom zabranjeno.

Inače, osam djelatnika Ukopa članovi su Stožera civilne zaštite grada Osijeka te na grobljima vode računa o ponašanju ljudi i upozoravaju na međusobni razmak između okupljenih. Kad je u pitanju posjećivanje groblja najmilijih, Ostrički kaže da tu nisu donesene nikakve mjere, odnosno da su groblja otvorena građanima koji eventualno žele doći na grob svojim najmilijima za godišnjicu ili neki drugi važan datum. Ipak, iz Ukopa apeliraju na građane da dođu na groblje samo ako je doista prijeka potreba.

M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike