Osijek
ZIMSKA SLUŽBA OČISTILA PRVI SNIJEG

Nema kažnjavanja zbog neočišćenih nogostupa
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Od građana smo jučer ujutro mogli čuti samo riječi pohvale dežurnim službama

Sve ceste na području grada Osijeka pod nadzorom komunalne tvrtke Unikom d.o.o, ali i ostale pod ingerencijom tvrtke Cesting d.o.o. Osijek, na području Slavonije i Baranje su prohodne. Snijeg koji je u ponedjeljak padao nije prouzročio probleme, djelatnici gradske Zimske službe, odnosno Unikomove Radne jedinice Prometnice, posao su odradili tijekom noći prema pravilima struke i tko god je prolazio automobilom cestama ujutro, nije imao nikakvih problema, osim što se moralo prije puta očisti automobile pokrivene snijegom.

Od građana koje smo zatekli ujutro na ulicama mogle su s čuti samo riječi pohvale za dečke koji su ralicama i posipačima soli obilazili cijeli grad obavijeni noću snježnim pahuljama. Osim cesta, djelatnici su Zimske službe, odnosno Radne jedinice Prometnice Unikoma, dežurstvo iskoristili i za čišćenje ostalih javnih površina, odnosno staza i trgova, posebice pješačkih prijelaza. Njihov voditelj Marijo Mišetić kaže da su i nadalje spremni intervenirati kako bi se promet i vozila i pješaka mogao odvijati na siguran način.

S obzirom na vremensku prognozu, prema kojoj bi snježnih dana bilo do četvrtka, ne očekuju se poteškoće i u sljedećim danima u čišćenju ulica, s obzirom na to da ni temperature neće biti pretjerano niske (neće biti “minusa”), pa neće biti poledice. Proljeće je, ali soli ima dovoljno, skladišta su napunjena solju, pa hladnoća, odnosno kako se to kaže, zima ne može još dugo “udarati repom”. Strojevi, odnosno ralice i posipači, i nadalje su spremni za izlazak na ceste s dežurnom ekipom, ako to bude bilo potrebno.

I situaciju na ostalim cestama pod kontrolom drži Cesting sa svojom Zimskom službom, koja je, kaže pomoćnik direktora Cestinga Nikola Ercegovac, sa svojim ekipama, koje su raspoređene na terenu, također intervenirala na svom području. Podsjetimo, za gradske ceste nadležan je Unikom, a ostale, prema prioritetima “drži” Cesting.

Snijeg je padao i tijekom utorka, ali se nije hvatao za staze, pa se i pješački promet odvijao bez problema, a zbog toga se nije moralo niti izlaziti van ispred kuća, ne bi li svatko ispred svojih vrata očistio, kako je inače propisano gradskim komunalnim redom. Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog gospodarstva Grada Osijeka, umiruje sugrađane da ne strahuju da će im, ako bude snijega ispred kuća, komunalni redari naplaćivati kazne.

“Nema kažnjavanja za neočišćen snijeg, ne treba nam sada još i to da se građani okupljaju zbog čišćenja i dovode se tako u opasnost. A i inače, snijeg se, kada je sve normalno, čisti tek kada ga ima u sloju većem od pet centimetara. No kako sam rekao, sve je to sada u drugom planu. Neka građani samo slušaju naputke Stožera Civilne zaštite”, pojasnio je Ivica Šiškić. No o proklizavanju se ipak vodilo brige na cestama, ali zbog “ćelavih”, odnosno ljetnih guma. Naime, tijekom jutra prometna je policija bila na svim izlazima iz Osijeka gdje je, osim provjeravanja propusnica kod svih putnika u vozilima (automobili, kamioni, kombiji...), na vozilima su zbog napadanog snijega provjeravali imaju li propisane gume. Temeljita provjera zimske opreme na vozilima bila je na zapadnoj osječkoj obilaznici kod Darde, na ulasku u Ernestinovo, Biljskoj cesti, kod benzinske crpke na izlasku iz Josipovca prema Bizovcu, ali i prema Petrijevcima.

Prema vremenskoj prognozi, snijeg se najavljuje do 11 sati u srijedu, nakon čega ne bi uopće trebalo biti padalina. U četvrtak bi već oko podneva temperatura zraka trebala biti sedam Celzijevih stupnjeva iznad nule i sljedećih se dana neće spuštati ispod nule. Tako je najavljeno da će u petak biti 13 stupnjeva, u subotu 16 stupnjeva, uz djelomično sunčano nebo, a u nedjelju čak 17 Celzijevih stupnjeva. U ponedjeljak se očekuje kiša, ali i vrlo ugodnih 17 Celzijevih stupnjeva.

Darko Pejić
Nikola Ercegovac

Cesting d.o.o. Osijek

Situacija je pod kontrolom na svim cestama koje su u našoj ingerenciji. Svi strojevi, sol, kao i osoblje, spremni su intervenirati ako bude potrebno. Zaliha soli ima dovoljno.
reakcija
ZIMSKE SLUŽBE BRZO SU REAGIRALE
Najčitanije iz rubrike