Kultura
150 GOD. STAR OBIČAJ KOJI SU U SLAVONIJU DONIJELI NIJEMCI

Ernestinovčani u Hagenu predstavili Šablone sjećanja
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Ernestinovo, malo selo u Osječko-baranjskoj županiji, svoje je mjesto na kulturnoj karti Europe dobilo odavno zahvaljujući Petru Smajiću i ernestinovačkoj koloniji kipara naivaca. Glas o ovom prelijepom selu punom umjetnika ovoga su mjeseca svijetom nastavili pronositi i mladi okupljeni oko Male umjetničke akademije Ernestinovo, koja pod ravnanjem vrsnih znalaca i pedagoga Milice Reinhart Tešankić, Siniše Tešankića i Tomislava Herege svakoga tjedna djeci iz cijele okolice besplatno otvara vrata u svijet likovnih umjetnosti.


Početkom ožujka vesela ekipa koju su činile Ana Juginović, Antonija Roguljić i Ana Dujić, predvođene Milicom Reinhart Tešankić otputila se u njemački grad Hagen kako bi, na poziv tamošnjeg Osthaus muzeja, njemačkoj publici predstavila projekt Šablone sjećanja. Projekt je to koji su polaznici Male akademije prošle godine osmislili u Ernestinovu, spojivši djecu i starije iz ovoga kraja, u želji da se oživi stara tradicija ukrašavanja kućnih zidova šablonama i valjcima.


Prema riječima Milice Rainhardt Tešankić, taj su lijepi običaj u Slavoniju donijeli upravo Nijemci kada su se prije 150 godina doseljavali u ove krajeve. Nije zato slučajno da je za prvo europsko predstavljanje ovog projekta izabran Hagen.


Nije to jedina poveznica: mlade su ernestinovačke umjetnice znanje o ukrašavanju zidova šablonama podijelile s njemačkim ženama u prestižnom hagenskom Osthaus muzeju, prostoru čiji je interijer dizajnirao Henry van der Velde, osnivač i jedan od vodećih umjetnika secesije, koji je nerijetko i sam koristio šablone u uređivanju interijera.
Vrata hagenske radionice Šablona sjećanja bila su otvorena svima, a hrvatske i njemačke umjetnice pod vodstvom gospođe Milice rado su zainteresiranima prenosile znanja o izradi boja s bjelancima, mlijekom i pigmentima, kao i načinima ukrašavanja zidova valjcima i šablonama. N.Vekić
VELIKO ZANIMANJE JAVNOSTI I MEDIJA
Boravak djevojaka u Hagenu naišao je na veliki interes, kako medija, tako i profesora u školama.

Bio je ovo višestruko važan projekt. Mala se akademija tako upisala na popis prestižnih imena koja su izlagala u Osthaus muzeju, od zaborava je sačuvana jedna lijepa tradicija naših baka, njemačka je publika imala prilike vidjeti i naučiti ponešto i o svojoj tradiciji, a mlade su umjetnice napravile svoj prvi korak u svijet. Neka tako i nastave!
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike