Novosti
UPUTE HZJZ-A KAKO SE VRATITI U NORMALAN ŽIVOT NAKON BOLESTI ILI SUMNJE U NJU

Kada iz izolacije i samoizolacije
Objavljeno 25. ožujka, 2020.

Nacionalni krizni stožer pojasnio je kako i kada se osobe koje su oboljele od koronavirusa, ali i one koje su bile u samoizolaciji zbog sumnje u zaraženost, mogu ponovno vratiti normalnom životu i radnim aktivnostima.


Obje su to preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se mogu mijenjati kako se prikupljaju nove informacije o virusu s obzirom na to da su još uvijek ograničena saznanja o kliničkim simptomima, tj. spektru bolesti, efikasnosti prijenosa i trajanju izlučivanja virusa oboljelih od koronavirusa.


Strategija o prekidu kućne izolacije uključuje odluku bez provedbe testiranja, uzimajući u obzir vrijeme od početka bolesti i vrijeme nakon oporavka, potom odluku temeljenu na testiranju, kao i odluku o prekidu kućne izolacije bez provedbe testiranja kod simptomatskih bolesnika.


Prema preporuci HZJZ-a, oboljeli od koronavirusa koji imaju simptome i upućeni su na kućno liječenje mogu prekinuti kućnu izolaciju ako su istekla bar tri dana, odnosno 72 sata, od oporavka, što se definira kao normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika i poboljšanje respiratornih simptoma kao što su kašalj i kratak dah, potom da je prošlo bar sedam dana od početka simptoma i kod simptomatskih bolesnika odluka temeljena na testiranju.


Oboljeli od koronavirusa sa simptomima i upućeni na kućno liječenje mogu prekinuti izolaciju ako je došlo do normalizacije tjelesne temperature bez uporabe antipiretika, poboljšanja respiratornih simptoma kao što su, na primjer, kašalj i kratak dah, te nakon što imaju dva negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od ≥ 24 sata, odnosno da imaju dva negativna nalaza brisa.


Međutim, te odredbe ne vrijede za zdravstvene radnike i druge radnike s povećanim rizikom širenja infekcije među izloženim skupinama, jer se oni mogu vratiti na svoje radno mjesto donoseći isključivo odluku o prekidu izolacije temeljenu na testiranju.


Testiranje oboljelih zdravstvenih djelatnika provodit će se nakon normalizacije temperature bez upotrebe antipiretika i poboljšanja respiratornih simptoma.

Oboljeli od koronavirusa, oni kojima je laboratorijski potvrđena bolest bez ijednog simptoma bolesti - odnosno asimptomatski bolesnici upućeni na kućnu izolaciju mogu prekinuti izolaciju kada je prošlo bar sedam dana od dana prvog pozitivnog rezultata testiranja na koronavirus i da kasnije nisu razvili nikakve simptome bolesti. I ova odluka ne odnosi se na zdravstvene radnike i druge radnike s povećanim rizikom širenja infekcije. S.Lacić
BEZ SIMPTOMA
Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju ni jedan simptom kompatibilan s koronavirusom mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja. Izuzetak su zdravstveni radnici koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih, koji se mogu vratiti na posao tek nakon testiranja 14. dana samoizolacije ako je test negativan.
Možda ste propustili...

UNATOČ PANDEMIJI POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA MORA IĆI DALJE

U pet slavonskih županija propusnice je zatražilo i dobilo 4650 OPG-ova

NE PRIDRŽAVAJU SE SVI MJERA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

U Čepinu se održala misa, u Osijeku igrali nogomet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana