Novosti
UPUTE HZJZ-A KAKO SE VRATITI U NORMALAN ŽIVOT NAKON BOLESTI ILI SUMNJE U NJU

Kada iz izolacije i samoizolacije
Objavljeno 25. ožujka, 2020.

Nacionalni krizni stožer pojasnio je kako i kada se osobe koje su oboljele od koronavirusa, ali i one koje su bile u samoizolaciji zbog sumnje u zaraženost, mogu ponovno vratiti normalnom životu i radnim aktivnostima.


Obje su to preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se mogu mijenjati kako se prikupljaju nove informacije o virusu s obzirom na to da su još uvijek ograničena saznanja o kliničkim simptomima, tj. spektru bolesti, efikasnosti prijenosa i trajanju izlučivanja virusa oboljelih od koronavirusa.


Strategija o prekidu kućne izolacije uključuje odluku bez provedbe testiranja, uzimajući u obzir vrijeme od početka bolesti i vrijeme nakon oporavka, potom odluku temeljenu na testiranju, kao i odluku o prekidu kućne izolacije bez provedbe testiranja kod simptomatskih bolesnika.


Prema preporuci HZJZ-a, oboljeli od koronavirusa koji imaju simptome i upućeni su na kućno liječenje mogu prekinuti kućnu izolaciju ako su istekla bar tri dana, odnosno 72 sata, od oporavka, što se definira kao normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika i poboljšanje respiratornih simptoma kao što su kašalj i kratak dah, potom da je prošlo bar sedam dana od početka simptoma i kod simptomatskih bolesnika odluka temeljena na testiranju.


Oboljeli od koronavirusa sa simptomima i upućeni na kućno liječenje mogu prekinuti izolaciju ako je došlo do normalizacije tjelesne temperature bez uporabe antipiretika, poboljšanja respiratornih simptoma kao što su, na primjer, kašalj i kratak dah, te nakon što imaju dva negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od ≥ 24 sata, odnosno da imaju dva negativna nalaza brisa.


Međutim, te odredbe ne vrijede za zdravstvene radnike i druge radnike s povećanim rizikom širenja infekcije među izloženim skupinama, jer se oni mogu vratiti na svoje radno mjesto donoseći isključivo odluku o prekidu izolacije temeljenu na testiranju.


Testiranje oboljelih zdravstvenih djelatnika provodit će se nakon normalizacije temperature bez upotrebe antipiretika i poboljšanja respiratornih simptoma.

Oboljeli od koronavirusa, oni kojima je laboratorijski potvrđena bolest bez ijednog simptoma bolesti - odnosno asimptomatski bolesnici upućeni na kućnu izolaciju mogu prekinuti izolaciju kada je prošlo bar sedam dana od dana prvog pozitivnog rezultata testiranja na koronavirus i da kasnije nisu razvili nikakve simptome bolesti. I ova odluka ne odnosi se na zdravstvene radnike i druge radnike s povećanim rizikom širenja infekcije. S.Lacić
BEZ SIMPTOMA
Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju ni jedan simptom kompatibilan s koronavirusom mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja. Izuzetak su zdravstveni radnici koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih, koji se mogu vratiti na posao tek nakon testiranja 14. dana samoizolacije ako je test negativan.