Novosti
UNATOČ EPIDEMIJI - VLADA OPTIMIZAM

Dahlia: Život mi je u Baranji kvalitetniji
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Mlada poduzetnica rođena u Njemačkoj, nakon šest godina u Baranji, kaže da ne ide nikamo iz Hrvatske

I turistički djelatnici Baranje suočeni su s otkazivanjem svih rezervacija, a objekti su im od donošenja mjera središnjeg Stožera civilne zaštite i zabrane rada - zatvoreni. Ova nepredvidljiva situacija zatekla je i mladu Zmajevčanku Dahliju Zajec, vlasnicu OPG-a Podrumi Zajec, kojoj su narudžbe otkazane sve do početka svibnja ove godine. No ona ne odustaje i ovo vrijeme nastojat će iskoristiti da što više poradi na prezentaciji svoga OPG-a te asortimana koji nudi gostima. Međutim njezina je priča jedinstvena i zanimljiva za sve mlade ljude koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske.



Kupili podrum

Ova je danas 23-godišnja djevojka rođena u Njemačkoj, gdje je provela djetinjstvo, školovala se i radila. Kada je napunila 15 godina, majka Klara prvi ju je put povela u posjet Baranji i svom rodnom mjestu Zmajevcu i već tada je Dahlia shvatila da je to mjesto u kojemu želi živjeti, da je to upravo ono što je najviše privlači. Tako da kod Dahlije nije to bila samo ljubav na prvi pogled nego je bilo tu nešto i mnogo dublje, uzajamna privlačnost i povezanost s obiteljskim korijenima.


- Iako sam rođena u Njemačkoj, prvo sam naučila govoriti hrvatski jezik. No od vrtića i kroz cijelo školovanje bila sam u društvu Nijemaca, osjećala sam se kao domaća, a i oni su me tako primili. Imala sam veliko i dobro društvo i s mnogima sam od njih i danas u kontaktu - prisjeća se Dahlia svog djetinjstva u Bavarskoj.


Njezini roditelji odlučili su se u inozemstvu ostati do ostvarivanja prava na mirovinu, a onda se vratiti u Hrvatsku, i to u Baranju, gdje su upravo zbog toga 2013. godine u zmajevačkom surduku kupili dva stara podruma. U njihovu obnovu i preuređenje u ruralnu kuću za odmor s četiri sobe i osam kreveta i kušaonicu vina s jednom dvokrevetnom sobom uložili su oko 60 tisuća eura. Naime, u dogovoru s vlasnikom obližnjeg restorana Dahlijini roditelji su i iz Njemačke mogli izdavati sobe turistima.


Međutim, Dahlia je tu vidjela svoju priliku da si ostvari san i preseli se u Hrvatsku, koja joj nakon prvog posjeta nije izlazila iz glave.


- Mama mi je rekla da moram završiti školu u Njemačkoj. Već sa 16 godina povremeno sam konobarila i ni ne znajući ulazila u svijet turizma i ugostiteljstva. Završila sam školu za korespondenta za njemački, engleski i španjolski jezik i postala poslovna prevoditeljica za te jezike višeg reda. Radila sam i u zračnoj luci u Hamburgu, upoznala puno ljudi. Dobro sam zarađivala, no Njemačka više nije ono što je bila prije 10 ili 15 godina. I sami Bavarci kažu da to nije više ona država u kojoj su živjeli zadovoljni ljudi. Mnogi moji prijatelji Nijemci sreću su potražili u Španjolskoj, Australiji, Novom Zelandu – pojašnjava naša sugovornica razloge koji su presudili da život nastavi u Baranji.


Kada je prije šest godina došla u Zmajevac s namjerom da u njemu ostane i živjeti, roditelji su joj ponudili da preuzme vođenje OPG-a Podrumi Zajec. I ona sama osjećala je da je upravo turizam ono čime bi se voljela ubuduće i baviti.


- Za mene je sve ovo bilo potpuno novo, interesantno i totalno suprotno od onoga kako sam živjela u Njemačkoj. Nakon šest godina provedenih ovdje, mogu reći da mi je ovdje život kvalitetniji i bolji i ne bih više otišla iz Hrvatske – govori Dahlia. Kaže da je samo u jednom trenutku došla u situaciju da preispita svoju odluku o povratku. Bilo je to kada je tri mjeseca čekala da dobije boravišnu dozvolu.


- Gotovo sam odustala, ali sam onda sebi rekla: ‘Nećete me zezati‘, i ustrajala u naumu. Naravno da je sve lakše ako imate nekog poznatog, no tako je sada i u Njemačkoj - sjeća se ona svojih početaka koji nisu bili laki za nekog tako mladog u potpuno novoj sredini. A onda su počeli dolaziti gosti.
Nije požalila

- Bili su mi ovdje prijatelji s kojima sam odrasla u Njemačkoj. Oduševljeni su kako su se proveli jer toga u Njemačkoj nema, čak ni tamo kamo su se odselili. Dolaze nam gosti iz cijele Europe, ali i Hrvatske. Neki dolaze s obiteljima na odmor, djeca uživaju u slobodi i igri, a odrasli u dobroj zabavi, jelu i piću, kod nas se zaustavljaju i oni koji su na proputovanju. Ljudi znaju za nas u cijeloj Hrvatskoj, oni koji su bili ovdje stalno se ponovno vraćaju jer vole doći ovamo – kaže Dahlia.


Uglavnom, ova mlada turistička djelatnica nije požalila što se odlučila preseliti u Hrvatsku i ovdje nastaviti život. Rezultati pokazuju da dobro i kvalitetno radi, no i da ne planira ostati na tome, nego proširiti asortiman ponude i sadržaja za svoje goste. U prva dva mjeseca ove godine vikendom su svi kreveti bili popunjeni, a sve više gostiju ima srijedom i četvrtkom. Puno je i gostiju iz Osijeka i okolnih mjesta koji se dolaze zabaviti u Baranju te radije ovdje i prenoće nego što što riskiraju gubitak vozačke dozvole.
- Htjela bih samo da dođu gosti u Zmajevac, da ovdje ostanu i prepoznaju tu ljepotu – zaključila je Dahlia.


Tomislav Prusina
Gosta koji želi dobar fiš, vodim tamo gdje je najbolji
Osim što se, vodeći OPG Podrumi Zajec, Dahlia bavi izdavanjem soba i primanjem gostiju, bavi se i proizvodnjom vlastitog vina. Njezina vinska priča započela je na hektar i pol starog vinograda koji su izvadili i na njegovo mjesto zasadili divlji čokot na koji su kalemili rezistentne novije sorte. U vlastitom podrumu koji se nalazi u kušaonici godišnje se preradi između 7 i 10 tisuća litara vina. Najviše se proizvede graševine, koja se na ovim prostorima najviše i konzumira, zatim cuvee rose, cabernet souvignon čisti, šiler. U ponudi imaju graševinu i cuvee rose. Uz to je još i žuti muškat, a ove godine izborna berba je traminac. Naravno, da bi dostigli te količina vina, dio grožđa kupuju od domaćih proizvođača. "Kada su nam dolazili gosti, tražili su gdje mogu kupiti vino. I to nas je ponukalo da krenemo s vlastitom proizvodnjom. Naša su vina već dobila i priznanja, no uglavnom je riječ o domaćim natjecanjima. Najvažnije je međutim da su naši kupci i konzumenti zadovoljni", tvrdi Dahlia, dodajući kako gostima nudi i preporuča uglavnom proizvode koji su nastali u Baranji i kod domaćih proizvođača. Ističe kako sa svima koji se na bilo koji način bave turizmom u Baranji želi dobru suradnju, posebno s ljudima u Zmajevcu. Nekada je, kaže, to vrlo teško jer se pojedinci ne žele odreći slobodnog dana ili pak sudjelovati u nečemu ako od toga nemaju direktne koristi. "Moj je moto da gost uvijek bude zadovoljan i ako želi pojesti dobar fiš, odvest ću ih tamo gdje prave najbolji fiš. Žele li popiti muškat ili traminac, otići ćemo tamo gdje toga ima. Ako žele roštiljati, zajedno ćemo i to odraditi. Nije mi teško to učiniti za goste, ali želim pomoći i mojim susjedima", naglašava Dahlia, koja planira povećati kapacitete.
Iako sam tamo dobro zarađivala, Njemačka više nije ono što je bila prije 10 ili 15 godina
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore