Regija
SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Vrtić dezinficiran, svi na godišnjem
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
SLATINA

Nakon što je zbog epidemije koronavirusa Nacionalni stožer civilne zaštite naredio, uz ostale rigorozne mjere, zatvaranje brojnih ustanova, upitali smo Snježanu Dupan Lovrić, ravnateljicu privatnoga Dječjeg vrtića Suncokret i lanjsku dobitnicu Nagrade "Ivan Filipović", koliko se razlikuje njezino djelovanje na čelu ustanove u uvjetima koronavirusa u odnosu na normalne uvjete i kakve posljedice očekuje zbog reducirananja djelatnosti.

– Vođenje jedne odgojno-obrazovne ustanove u ovim specifičnim uvjetima velik je izazov i stavlja na kušnju sve upravljačke i rukovodeće sposobnosti njezina ravnatelja. Kao i svi drugi ravnatelji, i ja sam morala u vrlo kratkom roku reorganizirati cjelokupan rad ustanove i svih zaposlenih. Odmah nakon stupanja na snagu restriktivnih mjera održala sam radni sastanak sa svim stručnim djelatnicima naše ustanove. Dogovorili smo se o funkcioniranju vrtića u budućem razdoblju, a reakcije zaposlenika na novu organizaciju rada bile su dobre jer su i oni svjesni ozbiljnosti situacije - kaže ravnateljica.

Kada je došla preporuka o zatvaranju vrtića, DV Suncokret prestao je raditi i zasad nema ustrojeno dežurstvo jer nije bilo djece koju je trebalo zbrinuti. No svi zaposleni dolazili su na posao, izvršili dezinfekciju svih prostora, opreme i igračaka u vrtiću, a sada koriste kolektivni godišnji odmor.

– Kao osnivač ustanove zajedno sa svojim suprugom držala sam nezaobilaznim pokazati društvenu odgovornost prema korisnicima naših usluga i osloboditi ih plaćanja vrtića za razdoblje nedovođenja djece u vrtić. Prioritet mi je bio i zaštititi prava svih zaposlenih te sve to zajedno uklopiti u koliko-toliko održivo poslovanje.

Dječji vrtić Suncokret privatni je vrtić i jedini izvor njegova financiranja uplate su roditelja i subvencije jedinica lokalne samouprave s čijih područja dolaze djeca.

– Već na prvi pogled odreći se udjela roditelja u plaćanju ekonomske cijene vrtića i zadržati poslovanje vrtića na dosadašnjem nivou djeluje kontradiktorno, ali dat ćemo sve od sebe i iskoristiti sve mogućnosti da ove teškoće prebrodimo s najmanjim mogućim posljedicama te da zadržimo svakog od naših desetero zaposlenih. Pisanje projekata, sastavljanje novih programa kojima ćemo obogatiti usluge u našem vrtiću, planiranje izleta, sportskih natjecanja i svečanosti za djecu te sve slične zadatke morala sam zasad staviti na stranu..

Snježana Dupan Lovrić očekuje financijske posljedice, ali nada se da sadašnje stanje neće dugo potrajati i da će ga u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne samouprave koji sufinanciraju vrtićke programe uspjeti prebroditi bez težih posljedica. Za svoje sugrađane i sve ostale u Hrvatskoj ona ima dvije poruke.

– Onu koja trenutačno ujedinjuje narod u Italiji: “Sve će biti dobro!” te poruku našeg izdržljivog, ustrajnog i neustrašivog hrvatskog naroda: “Zajedno pobjeđujemo sve!” I pobijedit ćemo, u to ne sumnjam…
P. Žarković
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike