Svijet
SLOVENIJA DONIJELA OPSEŽNI PAKET MJERA

Subvencije svima, osim političarima
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Slovenska vlada predstavila je u utorak javnosti prijedlog opsežnog zakonskog paketa za ublaživanje posljedica krize zbog pandemije koronavirusa, a premijer Janez Janša kazao je da je za tu svrhu osigurano dovoljno sredstava.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za spomenuti zakonski paket, no izvori bliski vladi navode da je riječ o iznosu većem od tri milijarde eura.

"Paket za ublaživanje posljedica" epidemije, ili "megazakon", s nizom mjera trebao bi kroz financijske poticaje i državnu pomoć građanima i ekonomiji pomoći prebroditi posljedice prvih nekoliko mjeseci trajanja krize, kazao je u izjavi predsjednik slovenske vlade, dodavši da bi vlada, ako se kriza produži, predložila i drugi sličan paket mjera.

Sada predloženi zakonski paket mjera vlada će konačno uobličiti u petak i uputiti u parlamentarnu proceduru, rekao je Janša, dodavši da u sadašnjoj fazi za te mjere ima dovoljno novca te da se na razini EU-a donose mjere labavljenja dosadašnje financijske i monetarne discipline kako bi se članice mogle bolje suočiti s velikom krizom.

Mjere koje predlaže slovenska vlada usmjerene su u očuvanje postojećih radnih mjesta, nastavak poslovanja poduzeća i jačanje mogućnosti njihova preživljavanja. Između ostaloga, država će iduća dva mjeseca subvencionirati poslodavcima plaće za radnike "na čekanju" zbog zastoja u proizvodnji te umjesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a isto tako i nadoknade za vrijeme bolovanja. Za ključne djelatnosti za vrijeme epidemije, kao što su zdravstvo, civilna zaštita i druge ključne službe i servisi, Janšina vlada predložila je da zbog radnog opterećenja mogu dobivati dodaci na plaću u iznosima od 10 do čak 200 posto u odnosu na osnovicu. Umirovljenici s najnižim mirovinama dobit će za vrijeme trajanja krize koronavirusa poseban mirovinski dodatak. Oni koji rade kao samozaposleni imat će pravo dobiti od države mjesečni dohodak u visini od 70 posto minimalne plaće, a doprinose za njih također će plaćati država.

Neiskorištena sredstva iz europskog socijalnog fonda Slovenija će usmjeriti u istraživanje i razvoj, posebice u razvoj lijekova i cjepiva. Mjera koja će izazvati dosta podijeljenih mišljenja jest prijedlog o smanjivanju plaća svim dužnosnicima, uključujući članove parlamenta i vlade, za 30 posto tijekom trajanja krize te prijedlog da isto vrijedi i za sudbenu vlast.H
Najčitanije iz rubrike