Novosti
PREDSTAVLJENE MJERE VLADE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU

Plenković: Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Članovi Vlade plaću za ožujak donirat će za saniranje šteta od potresa

ZAGREB - Članovi Vlade će plaću za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, izjavio je u utorak premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Ovo je prilika za sve nas da pokažemo jedinstvo, solidarnost, odgovornost kako bi smo prebrodili kombinaciju dvije krize (koronavirus i potres u Zagrebu), rekao je premijer na  konferenciji na kojoj su predstavljene mjere Vlade za pomoć gospodarstvu.

Podsjetio je da je Vlada izišla s paketom 63 mjere, vrijedne oko 30 milijardi kuna, koje su usmjerene očuvanju proizvodnje, zaposlenosti i očuvanje radnih mjesta, a  koje će se prilagođavati sukladno razvoju situacije.

Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu -  beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetenicima s poteškoćama. "To znači, nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", rekao je.

Ta je mjera za prva tri mjeseca, po potrebi još tri mjeseca. Ne znači da je to kraj, poručio je premijer.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti - financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom.

Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stop.

"Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije", rekao je premijer, iznoseći kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 mlijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna.

Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom nego prije.

Istaknuo je i kako je potrebno brzo, promišljeno i odlučno donositi odluke radi zaštite sugrađana, društva i gospodarstva te kako će se mjere pomoći gospodarstvu prilagođavati sukladno razvoju situacije.

Premijer je podsjetio kako će kriza, po svim procjenama, biti teža od globalne financijsko-ekonomske krize koja je počela 2008. godine te kako će vjerojatno potrajati i dulje od nekoliko mjeseci.

"U ovoj krizi mjere i brojnih drugih država se temelje na zaštiti radnih mjesta i održavanju likvidnosti. Mi smo reagirali među prvima, a ono što nas čini posebnima je dodatni šok, potres u Zagrebu", rekao je.

Razmjeri pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo, a nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, naglasio je Plenković, dodavši da se broj zaraženih koronavirusom munjevito širi.

Ponovio je kako je sada važnije nego ikad očuvati gospodarsku stabilnost te kako je pred nama bitka za održavanje proizvodnje, zapsolenosti i radna mjesta.

(Hina)

BERNARDIĆ: SUSPENDIRATI SVE JAVNE NABAVE I ZAPOŠLJAVANJA U DRŽAVNOJ I JAVNOJ UPRAVI

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je u utorak ograničavanje trošenja državnog novca, tako da se suspendiraju sve javne nabave i zapošljavanja u državnoj i javnoj upravi, jer Hrvatskoj sada treba svaka kuna za socijalno ugrožene i bolesne, za zdravstvo i isplatu mirovina.

"Nužno je ograničiti trošenje državnog novca, posebno na besmislene i skupe javne nabave, jer nam treba svaka kuna za socijalno ugrožene, bolesne, za funkcioniranje zdravstva i isplatu mirovina", poručio je Bernardić s virtualne konferencije za novinare.

Vladi stoga predlaže otkazivanje ugovora o nabavi za usluge koje nisu u funkciji borbe protiv koronavirusa i suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama, osim u djelatnostima nužnim za borbu protiv epidemije, poput zdravstva, policije i vatrogastva .

Također bi trebala donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja parafiskalnih nameta, barem onih najvećih dok traje kriza, istaknuo je čelnik SDP-a.

Kako bi se ublažile posljedice krize na gospodarstvo, SDP će predložiti izmjene Zakona o porezu na dobit po kojima se u ovoj godini ne bi plaćala akontacija poreza na dobit, jer dobiti neće biti, kao i izmjene Zakona o PDV-u kako bi se PDV plaćao u mjesecu u kojem je faktura na koju se odnosi naplaćena.

Državne dužnosnike na minimalac

SDP će predložiti izmjene Zakona o plaćama dužnosnika po kojima bi sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim ministra zdravstva Vilija Beroša, radili za minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi kriza.

Bernardić je poručio da će SDP i dalje inzistirati na dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim bi se barem jednom roditelju osigurao plaćeni dopust kako bi mogli provoditi vrijeme s djecom koja ne idu u škole.

Podsjetio je da su još prije dva tjedna pozvali na uvođenje rigoroznijih mjera i omogućavanje većeg broja testiranja radi efikasnije borbe protiv širenja epidemije, a to je i stajalište Svjetske zdravstvene organizacije.

"Testiranje još uvijek nije omogućeno svima već samo onima s teškim simptomima. Hrvatska je na četiri milijuna stanovnika napravila tek nešto više od 2000 testiranja dok ih je, primjerice, Slovenija provela 15 puta više. Od svih testiranih u ovom trenutku 13 posto ima virus, što je velik postotak“, naglasio je Bernardić.

Upozorio je da krizu pokušavaju iskoristiti razni profiteri, pogotovo na cijenama hrane i medicinske opreme. "Sve nadležne institucije moraju se odmah početi baviti slučajevima u kojima pojedinci žele iskoristiti građane. Profitiranje na tuđoj nesreći u kriznim vremenima, bilo da se radi o ratnom stanju ili pandemiji, nećemo tolerirati", istaknuo je.

Također je pozvao Vladu da donese poseban zakon o saniranju posljedica potresa u Zagrebu i okolici, kako bi se obnovili oštećeni domovi i građani se što prije mogli vratiti u njih.

Podsjetio je da je bivša SDP-ova Vlada nakon velike poplave u Gunji brzo intervenirala i donijela poseban zakon o Gunji, zahvaljujući kojem su brzo obnovljeni potopljeni domovi.

(Hina)

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji