Novosti
ZABRANA NAPUŠTANJA MJESTA PREBIVALIŠTA

Moguće gužve na cestama: Policija provjerava propusnice
Objavljeno 24. ožujka, 2020.

Zbog Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka policija je u utorak od ranih jutarnjih sati detaljno provjeravala sva vozila koja su pokušavala ući na prostore gradova i općina. U Slavoniji i Baranji vozači su javljali kako policija zaustavlja vozila u Ernestinovu, Dardi, Nemetinu, Podravskoj Moslavini, Nuštru te na brojnim drugim lokacijama i traži propusnice.
Kako se policija snašla s novom Odlukom, rekao je ministar MUP-a Davor Božinović, na konferenciji nacionalnog Kriznog stožera.


- Poliicija je za ovaj posao vrlo dobro uvježbana i sve teče bez problema. Moguće je da će biti problema u gradovima koji imaju slabije razvijenu cestovnu komunikaciju npr. u Splitu, ali i to rješavamo. Još jednom upozoravam sve koji ne trebaju putovati i nemaju propusnice da je policija dobila striktne upute takve se puštati neće. Ponavljam, sve ovisi o nama. Kako se budemo ponašali tako će ići krivulja zaraze prema gore ili ravno, ali svatko mora dati svoj vlastiti doprinos i tako se ponašati. Znam da mjere nisu popularne, ali ima još manje popularnih mjera i mi ćemo ih dovesti ako budu nužne. Zato molim vas još jednom pridržavaje se uputa - rekao je ministar Davor Božinović.


Iz Osječko-baranjske Policijske uprave također navode da policija na prilaznim pravcima gradova i mjesta nadzire provođenje Odluke radi čega postoji mogućnost stvaranja gužvi.
- Prednost prolaska na ovim punktovima imaju vozila hitnih službi. U interesu je svih da prate upute i zapovijedi policajaca na terenu, a prije napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka potrebno je ishodovati propusnicu koju izdaje nadležni Stožer civilne zaštite na području prebivališta ili stalnog boravišta - navode iz PU osječko-baranjske.
Ministar Božinović pojasnio je i da se propusnice trebaju zatražiti od gradskih Stožera civilne zaštite putem e-maila sa svim podacima osoba za koje se traže, kao i razloge zašto se izdaju, a potom samo odgovorna osoba iz tvrtke treba otići po propusnice i podijeliti ljudima koje je odredio poslodavac. S.Lacić