Regija
SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Police su prazne, dnevno
naprave samo 3 - 4 paketa
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Usluge Socijalne samoposluge u Vukovaru koristi čak 620 obitelji, paketi im se nose na kućni prag
VUKOVAR - Socijalna samoposluga u Vukovaru od jučer je privremeno zatvorila vrata za korisnike.Kako nam je rekla Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarne udruge Duga, koja je široj javnosti najpoznatija upravo po pokretanju socijalne samoposluge, na ovaj su se potez odlučili zbog smanjenja socijalnog kontakta na minimum te činjenice da namirnica za podjelu gotovo više i nemaju.

- Posljednjih smo dana većinu zaliha podijelili korisnicima, odnosno odvozili ih na kućnu adresu najpotrebitijima, a nove nam već dugo ne stižu. Imamo dogovor s Konzumom te svakoga jutra prije početka njihova radnog vremena odemo preuzeti ono što nam mogu donirati, međutim to su minimalne količine kruha, salame i jogurta. Uspijemo dnevno napraviti 3 - 4 paketa i odnijeti ih na adrese korisnika, ali to je tek kap u moru - navela je Mikulić, pojašnjavajući kako na popisu korisnika imaju oko 620 obitelji, među kojima oko 60 posto čine pripadnici starije populacije.

Poručila je kako će svakodnevno nastaviti dostavljati ono što imaju te izrazila nadu kako će se u teškoj situaciji prouzročenoj epidemijom koronavirusa naći donatori koji će im, u skladu s mogućnostima, pomoći da bar malo popune zalihe namirnica i higijenskih potrepština.

- Mogu nam se javili ili porukom na našu Facebook stranicu ili na brojeve telefona 099/520-2211 i 099/520-2212, a mi ćemo potom sve što dobijemo proslijediti korisnicima. Ako bi nam stigla veća donacija, obavijestili bismo ljude i organizirali podjelu u socijalnoj samoposluzi, uz maksimalne mjere zaštite u smislu higijene i poštovanja socijalne distance, kao što se, primjerice, sada radi u trgovinama - naglasila je Mikulić.

Prema njezinim riječima, mnogi umirovljenici s malim mirovinama ovise o paketima socijalne samoposluge jer ako imaju mirovinu u iznosu od približno tisuću kuna, nisu u mogućnosti dogovoriti s volonterima Crvenog križa da im kupe i donesu na kućni prag namirnice vrijedne 50 ili 100 kuna budući da taj novac jednostavno nemaju.

- Oni su nam u ovoj situaciji prioritet i stoga pozivam sve koji su u mogućnosti da nam, prije svega, doniraju hranu kako nitko ne bi bio gladan. Prije nekoliko dana uputili smo apel za pomoć preko društvenih mreža i javila nam se samo jedna sugrađanka i donijela osnovne namirnice za dvije osobe. Socijalne se samoposluge većina donatora sjeti pred Božić i Uskrs, no nama je potpora nužna kontinuirano - poručila je Mikulić.

Dragana Korpoš
donatori, javite se
UMIROVLJENIK S 1000 KUNA MIROVINE NE MOŽE KUPOVATI
STOŽER: ZAGREPČANI, OSTANITE U KUĆI
Načelnik Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić potvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kako na području županije nema osoba zaraženih koronavirusom.

- Ukupan broj testiranih je 47, u nedjelju je testirano 9 osoba i svi su bili negativni. U samoizolaciji imamo 912 osoba, međutim već danima se pojavljuje problem kršenja samoizolacije. Tijekom vikenda ih je evidentirano osam - rekao je Kelić i dodao kako je dan ranije zabilježen dolazak većeg broja građana iz Zagreba. Apelirao je da se ponašaju u skladu s pravilima kao i svi ostali građani i ostanu kod svojih kuća.

- Ako im je bilo što potrebno, neka se jave u našu ustanovu i pomoći ćemo im u rješavanju problema - poručio je Kelić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike