Regija
MARIJANCI ZAINTERESIRANI ZA HEP-OV PROJEKT

U planu gradnja sunčane elektrane
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Prema prvim računicama, Općini Marijanci prihod i do 400.000 kuna godišnje
MARIJANCI - Općinsko vijeće Marijanci na prošlotjednoj je sjednici ovlastilo načelnika za potpisivanje Sporazuma o suradnji na razvoju projekta Sunčana elektrana Črnkovci.Nakon potpisivanja Sporazuma, Općina Marijanci krenut će u izradu potrebe tehničko-projektne dokumentacije, koja će prethodno biti odobrena od HEP-ovih osoba zaduženih za vođenje i koordinaciju razvojnih projekata. Riječ je o investicijskoj politici Hrvatske elektroprivrede u obnovljive izvore, a partneri su gradovi i općine, među njima i Općina Marijanci.

Općina Marijanci na objavljeni javni poziv krajem prošle godine je dostavila pismo namjere HEP-u s podacima dviju predloženih lokacija za gradnju sunčane elektrane, a odabrano je područje Poduzetničke zone Črnkovci. HEP-u je s cijelog područja Republike Hrvatske dostavljeno 48 pisama namjere gradova i općina koji su zainteresirani za razvoj sunčanih elektrana na svom području. Sunčane elektrane koriste obnovljivi izvor energije, bez emisija stakleničkih plinova, što se uklapa u globalna nastojanja za ublažavanje klimatskih promjena. Prema dostupnim informacijama, nakon provedenih analiza, 15-ak lokacija pokazalo je ozbiljan potencijal za razvoj HEP-ovih projekata, među kojima je i Općina Marijanci.

- Sporazumom definiramo dobru volju da zajednički uđemo u projekt. Naša je obveza ishoditi svu dokumentaciju, koju će naravno HEP u cijelosti financirati. Sunčana elektrana priključne snage od 4,5 megavata planira se sagraditi na površini od 12 hektara u Poduzetničkoj zoni Črnkovci jer ta lokacija odgovara zahtjevima HEP-a - pojasnio je načelnik Marijanaca Darko Dorkić. Ustvrdio je da se zajedničkim ulaskom u ovaj elektroenergetski projekt i gradnjom kompleksa ubire korist od njegova rada koja ostaje u rukama Općine.

Prema prvim računicama, Općina Marijanci trebala bi uprihoditi i do 400.000 kuna godišnje tijekom operativnog razdoblja elektrane. Iako nema zapošljavanje lokalnog stanovništva, važan je podatak da će stalan, stabilan i dugotrajan prihod uvelike pomoći Marijancima u ostvarenju proračuna. Također, Marijanci su jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koje su iskazale interes za sudjelovanje u projektu koji zadovoljava energetske, ekonomske i okolišne kriterije.

Općinski načelnik Darko Dorkić rekao je kako je ovo uistinu pažnje vrijedan projekt za lokalnu zajednicu.

- Osobno na ovaj projekt gledam kao na jedan od najkorisnijih ekoprojekata u našoj općini. Neće biti novih zapošljavanja i takve koristi za lokalnu zajednicu nema. Međutim, Općina će korist imati kroz prodaju ili najam građevinskog zemljišta na kojem bi se gradilo postrojenje, te kroz prihod od komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Financijska korist za Općinu Marijanci od sunčane elektrane mogla bi se kretati od 200 do 400 tisuća kuna godišnje, što nije malo - rekao je načelnik Dorkić.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike