Regija
KORONAVIRUS UGROZIO ŠIŠARKU I ŠIŠKU

Prisilnim remontom zadržavaju radnike
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Zbog nemogućnosti otpreme robe, Šišarka privremeno zaustavila proizvodnju, hoće li to morati učiniti i Šiška?
ŠTITAR - Nakon što je Šišarka u Županji, najveći hrvatski proizvođač peleta, zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti otpreme robe kupcima u Italiju, bila prisiljena privremeno zaustaviti proizvodnju, o čemu smo prije nekoliko dana izvijestili, pandemija koronavirusa ugrožava proizvodnju i u štitarskoj Šiški.Obje su tvrtke u vlasništvu poduzetnika Mije Ćoškovića, s više od 40 godina staža u drvnom sektoru. Pogon u Štitaru bavi se pilanskom preradom drveta u elemente parket-frize i elemente za proizvodnju namještaja prema narudžbi finalnih proizvođača, a radili su i cijepanu dužicu za barrique bačve. Pogon zapošljava 35 ljudi, a zbog novonastale situacije došlo je do privremenog prekida otpreme robe švicarskoj tvrtki Bauwerk koja je njihov glavni kupac, a ne mogu je slati ni u susjedne zemlje.

- Situacija nije dobra, najteže nam pada ova neizvjesnost, na ništa ne možemo utjecati niti bilo što planirati, sve se mijenja iz sata u sat. Trenutačno radimo neke proizvode koji su bili naručeni, ali ne možemo ih otpremati nego ih skladištimo. To će nas financijski iscrpiti, mjesec, dva možemo se pokriti, ali što dalje? Skladište će se brzo napuniti i iskreno se nadamo da nećemo morati doći u situaciju kao u Županji, da zaustavimo proizvodnju, jer to nismo učinili ni u vrijeme Domovinskog rata - ustvrdio je.

Ćošković ne krije zabrinutost i priznaje da mu je odluka o privremenom prekidu proizvodnje u Šišarki do prije samo desetak dana bila nezamisliva, nitko nije mogao ni pomisliti da će do toga morati doći. Podsjeća da na talijanskom tržištu završava gotovo 90 posto proizvodnje peleta, a tvornica je u prosjeku dnevno radila 160 tona.

- Proizvodi su rađeni za poznatog kupca, sve je bilo spremno za isporuku i onda nam se dogodi koronavirus. Robu ne možemo otpremiti, naši prijevoznici ne mogu preko granice jer vozač tada mora ići 14 dana u karantenu. Skladišta su puna i morali smo zaustaviti proizvodnju. Našim kupcima roba treba, koliko imam informacije, roba u Italiju dolazi iz Austrije, oni funkcioniraju, a zašto je to kod nas ovako, ne znam. Kupci čekaju, traže robu, ne možemo je dopremiti, a nude im se drugi dobavljači i u svakom slučaju ovo nije dobro - zaključuje.

U Šišarki, koja zapošljava 30 radnika, u tijeku je prisilni remont i montaža nedavno kupljenih strojeva, što je bilo planirano tek za kasnije.

- Nastojat ćemo na sve načine održati hladni pogon, zadržati ljude i prilagođavati se situaciji. To nam je vrlo bitno jer danas je jako teško pronaći obučenog radnika koji poznaje proces proizvodnje. Nadam se da ova kriza neće dugo trajati, da nas neće iscrpiti do maksimuma - ustvrdio je Ćošković.

- U realizaciji smo približno 70 posto investicije vrijedne 3.150.000 eura s ciljem proširenja i modernizacije proizvodnje i čovjek se pita što nas sada čeka, hoće li se to pokrenuti i kada. Uđete u nešto veliko i onda vam se dogodi da morate zaustaviti proizvodnju - ogorčen je.

Marija Lešić Omerović
POMOGAO BI OPROST, A NE ODGODA
Ćošković upozorava da su svi u drvnom sektoru u jako velikim problemima.

- Vlada nam nudi odgodu plaćanja, ali sve ćemo to morati jednoga dana platiti, obveze nas čekaju, a proizvodnje i prihoda nemamo. Konkretna pomoć bila bi da nam država kaže da za vrijeme ove krize radnicima isplaćujemo plaće, da ljudi mogu preživjeti, a ona će pokriti doprinose. Da nas se, primjerice, oslobodi plaćanja poreza na dobit za 2019. Preko naših udruženja, klastera, komore od države ćemo tražiti konkretne mjere, da nam davanja oprosti, a ne odgodi - zaključuje.
Mijo Ćošković

vlasnik tvrtki

Nadamo se da ova situacija neće predugo trajati i financijski nas do kraja iscrpiti. Možemo još izdržati određeni vremenski period, ali ne i unedogled, očekujemo konkretnu pomoć države da zadržimo radnike
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana