Osijek
NA NJIH SE UVIJEK MOŽE RAČUNATI

Koronavirus i zagrebački potres ujedinili navijače
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Kohorta poslala poruku podrške djelatnicima osječkog KBC-a i stanovnicima Zagreba

Borba bez stajanja, odmora i sna, sve za ove ljude, sve za ovaj grad! Beskrajno hvala djelatnicima KBC-a Osijek!” poruka je koju su u nedjelju u blizini osječkog KBC-a izvjesili pripadnici Kohorte. Uz podršku stanovnicima Zagreba koje je u nedjeljno jutro zadesio najrazorniji potres u posljednjih 140 godina, hrvatski su navijači tko zna koji put pokazali da su jedan od stupova društva.

Ako vam se ova konstatacija čini pretjeranom, sjetite se tko je među prvima bezrezervno skočio braniti zemlju od agresije u Domovinskom ratu, tko je prvi skočio graditi zaštitne ograde od poplave u Gunji, gasiti požare, premještati bolnice i raščišćavati zagrebačke ruševine, kako se u nedjelju zapitao kolega novinar Bernard Jurišić, ganut nesebičnim angažmanom onih koje često, generalizirajući, volimo nazivati huliganima. Unatoč njihovim nestašlucima, navijači su i u ovoj krizi pokazali da se na njih može računati više nego na bilo koju drugu društvenu skupinu, izuzev, naravno, službi kojima je to u opisu zanimanja, zauzevši prvu crtu obrane u ratu s koronavirusom i posljedicama zagrebačkog potresa.

Oni koji se inače gledaju “preko nišana”, Bad Blue Boysi i Torcida, jučer su iznova stali zajedno na istu crtu, pokazavši još jednom da krizne situacije ne znaju za klupske boje i pripadnost. Odmah nakon saznanja da je potres izazvao veliku štetu na Petrovoj bolnici, Boysi su se “nacrtali” u Petrovoj ulici i stavili na raspolaganje rodiljama i medicinskom osoblju. Slike navijača koji u kamione ukrcavaju inkubatore s bebama dugo će ostati u našim sjećanjima, baš kao i slike združenih “zakletih” neprijatelja koji lopatama razgrću posljedice potresa koji je najviše pogodio centar Zagreba.

Ne kaskaju o tom pitanju, dakako, za ovim dvjema navijačkim skupinama ni navijači Osijeka, naša Kohorta, koja se stavila na raspolaganje Crvenom križu i čiji pripadnici, svako u skladu sa svojim mogućnostima, već danima nesebično nude pomoć svima kojima je to potrebno.

Ivan Alilović
NA RASPOLAGANJU CRVENOM KRIŽU
Udruga građana Kohorta Osijek u dogovoru s Crvenim križom Grada Osijeka prije nekoliko dana stavila se na raspolaganje za bilo kakav oblik volontiranja i pomoći ovisno o potrebi, zamolivši sve svoje članove koji su spremni odazvati se pozivu kada zatreba da ispune obrazac Crvenog križa, uz poruku “Za Osijek i Hrvatsku! Kohorta Osijek”. Osim ove formalne inicijative, doznajemo da su se neki pripadnici Kohorte stavili na raspolaganje ljudima u potrebi, pa su tako neki od njih ponudili usluge prijevoza starijim i nemoćnim ljudima ili pak, što je nakon posljednje mjere Stožera za sivilnu zaštitu Republike Hrvatske od danas zabranjeno, ali je vrijedi istaknuti, uslugu prijevoza osječkim i drugim studentima iz Slavonije čiji su domovi nastradali u zagrebačkom potresu. Nadamo se da ubuduće neće biti potrebe za njihovim većim angažmanom, jer bi to značilo da pandemija koronavirua jenjava, no Kohortaši su, ističu, spremi pomoći.
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike