Svijet
SJEVERNA MAKEDONIJA I ALBANIJA

EU dogovorio pregovore
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Zemlje članice EU-a postigle su suglasnost o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i sada je potrebno još i službeno donijeti odluku o tome, doznaje se u ponedjeljak iz diplomatskih izvora.


Dogovor o nacrtu zaključaka Vijeća za opće poslove najvećim dijelom postignut je još u petak na sastanku Odbora stalnih predstavnika koji čine veleposlanici zemalja članica. Tijekom vikenda usuglašan je i preostali dio teksta na kojem je inzistirala Grčka, a odnosi se na zaštitu grčke manjine u Albaniji. Nacrt zaključaka trebao bi dobiti političku potporu na videokonferenciji Vijeća za opće poslove koja će se održati u utorak, a zaključci će formalno biti usvojeni pisanom procedurom, budući da videokonferencije nemaju status službenih sastanaka.
Što se Sjeverne Makedonije tiče, prva međuvladina konferencija trebala bi se održati nakon što Vijeće dogovori tekst Pregovaračkog okvira. Hrvatsko Predsjedništvo predložilo je da se Komisiju pozove da za obje zemlje "najkasnije do lipnja" napravi prijedlog Pregovaračkog okvira, međutim, tijekom rasprave na Odboru stalnih predstavnika oko toga nema suglasnosti i ta je formulacija izbačena. To znači da dio zemalja članica želi ostaviti prostor za što dulje odugovlačenje.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike