Mozaik
RIJEČKA GRUPA POSTOJI VEĆ 36 GODINA

Putokazi izdali album “Meandri” na kojem je radilo čak 30 umjetnika
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Legendarni riječki "Putokazi" glazbenoj javnosti predstavljaju svoj novi, 14. album imena "Meandri". Ova jedinstvena glazbena pojava na sceni punih 36 godina postojanja, iz albuma u album, iz generacije u generaciju, kroz više od 400 pjevača hrabro istražuje, promišlja glazbu izvan okvira i s prepoznatljivim osmijehom čuva ono što se danas rijetko nailazi - predanost ideji i pristup izbrušen do savršenstva.

- Odlučili smo zagrebati najdublje. Dosljedni sebi, uronili smo u novi projekt od početka do Smrti. Skladbe u Meandrima Putokaza putovanja su koja izmjenjuju tijek, korita Rječine, oštro i krivudavo s promjenama pravca, ali uvijek s konačnim ciljem. Konačnim poput Smrti, koja je uvijek na kraju novog početka. Repetitivno perpetuiranje do novog dana, do nove rasprodaje. Nestaje svijet pravih vrijednosti, bilo kakvih ustvari. Glazba, uronjena u konzumerizam, postaje samo zrcalom vremena. Ne poštuje se više Nikoga i Ništa. Nismo nimalo ponizni, ni nakratko, treptaj trena. Dok, samo ponekad, osluhnemo deja vu melodiju pjesme koju je pjevala naša Baka, gledamo nepomično u jednu točku besmisli. Vrijeme je za krik. Za potragu za izgubljenim nama Samima. Za ljubavlju, suradnjom, dobrim i Svjetlom. Samo, kako ponovno spoznati vrline toplog Sunca i Života? Ako nisi upoznao tamu, nećeš znati cijeniti Svjetlost. Ako ne poštuješ Tugu i Smrt, nećeš znati poštovati Život - kažu o novom projektu Putokazi.

Glasovnu izvedbu pjevača Putokaza u "Meandrima" prate autohtoni žičani instrumenti i udaraljke u tradicionalnim ritmovima Primorja, Hrvatske, ali i svih strana svijeta u jedinstvenoj cjelini koja pršti vrhunskom izvedbom. Projekt uključuje 30-ak umjetnika, glazbenika, autora, orkestratora, producenata, tonskih snimatelja, pjevača Putokaza, koreografa, kostimografa te dizajnera.

S albuma je skinuti inspirativni singl "TanTanatos", koji je dobio i spot sniman na lokacijama u unutrašnjosti Istre, pokraj Buzeta, na Lindaru, Pazinskom potoku te u crkvi sv. Marije na Škriljinah pokraj Berama. Autorica je spota umjetnica Gea Rajić, koja o njemu kaže: "Simboličke elemente pjesme koji se kao arhetipi provlače kroz sve mitove i religije ‘isklesali‘ smo u vizualnu strukturu videa. Voda je simbol tijeka života, na čijoj se površini reflektiraju nematerijalne slike. Pećina je simbol ulaska u podzemni svijet, prelaska iz jednog života u drugi, te ples koji predstavlja sam život. Element koji uvodi barijeru između života i smrti transformirali smo staklenom površinom, ukazujući na nejasnu sliku smrti, čija nedokučiva prisutnost stvara vječna pitanja, nadu i vjeru. Vizualno smo dematerijalizirali čvrsti pojavni svijet pretapanjem jedne slike u drugu. Tim smo se činom odvojili od linearnog vremena i iskrojili novo iskustvo percepcije vremena kao simultanog."

Autorica svih pjesama je Miranda Đaković, koja je i glazbena producentica, uz nju, na albumu se kao producenti i glazbeni aranžeri potpisuju i Zoran Majstorović te Iztok Turk, a vokalne aranžmane radila je također Miranda Đaković.

Likovno oblikovanje omota uvijek je važna dimenzija kreativnog stvaranja Putokaza, a ovaj put autor Saša Ostojić prati osnovnu ideju glazbenog izričaja i pritom jednostavno simbolizira dostojanstvenu mijenu u našim životima: ne postoje ni početak ni kraj. Postoje samo meandri kao životni zavoji kojima protječemo. T.K.
400

pjevača je prošlo kroz grupu od kako je počela s djelovanjem
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike